Odgovori

Varanje supružnika

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

PITANJE: Koji je tretman muslimana koji vara svoju suprugu na taj način što uspostavlja veze i kontakte sa drugim ženama, svejedno da li se ta veza završavala samo na razgovorima ili išla dalje od toga? Koji je, također, tretman žene muslimanke koja svjesno uspostavlja vezu sa oženjenim čovjekom, čineći to isključivo radi zabave i razonode?

ODGOVOR: Zahvala pripada Uzvišenom Allahu, dž.š.

Prvo: Flertovanje ili uspostavljanje zabranjenih veza između muškarca i žene kojoj nije mahrem, nije samo prevara bračnog druga, nego se radi i o grijehu prema svome Gospodaru. Uzvišeni Allah, dž.š., je zabranio ovakve veze i zatvorio je sve puteve i vrata koji vode ka najvećem razvratu – bludu, a to je ono što je aludirano u pitanju. Opasnosti i nesreće u koje zapadaju oni koji prakticiraju ove veze su mnogobrojne. Neke od njih ćemo samo spomenuti: osamljivanje, rukovanje, obostrano posmatranje i dr. Tekstovi iz Kur’ana i sunneta Allahovog Poslanika, s.a.v.s. su došli sa zabranom ovih grijeha, samih po sebi i s obzirom na to što dovode do razvrata i bluda.

Drugo: Uspostavljanje zabranjene veze muslimanke sa čovjekom strancem za nju, oženjenim ili neoženjenim, također, spada u velike grijehe. Ovaj postupak nosi sa sobom veći grijeh i sramotu od onoga što je došlo u prvom dijelu pitanja. Ova druga vrsta veze ima za posljedicu miješanje potomstva ili rađanje sumnje kod supruga vezano za djecu da li su njegova ili ne, što sve skupa vodi ka široko rasprostranjenoj smutnji i izopačenosti.

Sada ćemo navesti neke fetve islamskih učenjaka po pitanjima koja su manja, po opasnosti i grijehu, od sastanaka među polovima. Kakav je tek tretman onoga što je veće i opasnije od navedenog u ovim fetvama!

1- Šejh Ibn Usejmin, r.a., kaže: “Ni jednom čovjeku nije dozvoljeno da se dopisuje sa stranom ženom zbog iskušenja koje je realno u ovoj situaciji. Onaj ko se dopisuje može pomisliti kako u svemu tome nema iskušenja, ali šejtan ne prestaje da se bavi njima sve dok ih jedno drugim ne zavede. Allahov Poslanik, s.a.v.s. je naredio onome ko bude čuo za Dedžala da se udalji od njega. On je obavijestio da će mu doći čovjek koji je vjernik, ali Dedžal neće odustati od njega sve dok ga ne zavede. U dopisivanju mladića sa djevojkama se krije velika opasnost i iskušenje, te se zbog toga mora izbjegavati, makar onaj ko je postavio pitanje govorio kako u tome nema žudnje i strasti.” (Fetava el-mer’etil-muslime, 2/578.)

2- Nakon što je šejh Abdullah El-Džibrin upitan o dopisivanju sa stranom ženom, on je odgovorio: „Ovo djelo nije dozvoljeno. Dopisivanje može pobuditi strasti između onih koji se dopisuju, a, također, i biti poticaj za susretom i spajanjem. Često se dogodi da to dopisivanje i zabavljanje dovedu do iskušenja i zasađivanja u srce ljubavi prema bludu, što sve vodi u razvrat ili je njegov uzročnik. Savjetujemo onome ko želi dobrobit svojoj duši da je zaštiti od dopisivanja, telefonskih razgovora i sličnih stvari, kako bi na taj način očuvao svoju vjeru i čast. Allah, dž.š., upućuje na Pravi put i On najbolje zna.“

Muhammed Salih el-Munedždžid

__________________________________

Osjećam se kao bludnica

PITANJE: Dok pisem ovo pitanje obuzima me veliki stid, ali moram upitati u vezi s tim. Naime, udata sam i imam djecu, prokleti sejtan prisao mi je sa strane sa koje sam se najmanje nadala. Zbog obaveznosti zaradjivanja moj muz je cesto odsutan od kuce. Cisto iz dosade i samoce listala sam stranice na internetu, catala itd. Na taj nacin sam u svoj zivot uplela stranog covjeka. Sve je islo korak po korak: od selama do toga da sam ga mnogo zavoljela. Sada mislim o njemu, iako se nismo ni vidjeli ni sreli. Znam da cinim veliki grijeh, znam da sam kriva, tim vise jer je moj muz vjernik, voli i mene i nasu djecu, cini nam dobrocinstvo. Osjecam se kao bludnica. Ima li pokajanja za mene? Allah vas nagradio!

ODGOVOR: Reci: ‘O robovi Moji koji ste se prema sebi ogrijesili, ne gubite nadu u Allahovu milost! Allah ce, sigurno, sve grijehe oprostiti. On, dosita, mnogo prasta i On je milostiv.” (Kur’an, sura Ez-Zumer, 53) Ne postoji ni jedan grijeh koji covjek pocini pa se iskreno pokaje a da mu Uzviseni Allah nece oprostiti, makar se radilo o sirku, jer od milostivih Allah je najmilostiviji. Zlo je uciniti grijeh, ali je vece zlo smatrati da Uzviseni Allah to nece oprostiti i gubiti nadu u Allahovu milost. Ako Uzviseni Allah oprasta idolatariju i nevjerstvo onome ko se iskreno pokaje, kako onda nece oprostiti ono sto je manji grijeh od toga!

Cjenjena sestro u islamu, buduci da si svjesna grijeha koji si ucinila, necu govriti o velicini pocinjenog prijestupa prema Allahu, islamu, tebi samoj, tvom muzu, vasoj djeci, ali i grijesnom cat-prijatelju. Ako zelis dobro sebi i svojoj porodici, poduzmi sljedece korake: prvo, iskreno se pokaj Svevisnjem Allahu i cvrsto odluci da nikada vise neces takvo nesto uciniti; drugo, odjavi internet, i nije ti dopusteno da ga ikada vise koristis zato sto musliman ne smije dopustiti da bude ugrizen dva puta iz iste rupe, i trece, trebas obratiti veliku paznju na cinjenje dobrocinstva svom plemenitom muzu i to mnogo vise nego si cinila ranije, jer si zakinula njegovo najintimnije pravo.

Kada je rijec o tvojim rijecima da se osjecas kao nemoralnica, kazemo da se pocinjeno djelo ne tretira bludom, jer se nije desio cin nemorala, ali ostaje da razmislimo o Poslanikovim, saws, rijecima da oko cini blud – gledanje, da uho cini blud a da je njegov blud – slusanje…, da bi na kraju konstatirao kako to covjek (i zena, naravno) spolnim aktom potvrdi ili negira.

U svakom slucaju, trazi oprosta od Allaha, dz.s., i ne gubi nadu u Njegovu milost! Ponavljamo: gubljenje nade u Allahovu milost mnogo je veci grijeh od onoga sto si pocinila. Molim Svemoguceg Allaha da oprosti tvoj prijestup, da te ucini iskrenom suprugom i najboljom majkom i da ti ucini Dzennet konacnim boravistem, amin!

Dr Safet Kuduzović

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta