Brak i islamska porodica
man and woman holding hands while walking on beach during daytime

Velik je teret na plećima muževa

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao: „Pogledao sam u džehennem i vidio da su tamo većina stanovnika žene.  Čuvši ovo, žene ga upitaše: Zbog čega, ja Resulallah? Zato što se mnogo žalite i nezahvalne ste svojim muževima.”

Dok se s jedne strane ističu prava žena, ili sa druge strane prava muškaraca- nužno je pronaći balans i imati na umu da svako Allahovo stvorenje ima svoja zaduženja, odgovornosti i terete koje nosi. Mnogo češće se, na primjer, ističe teret žene kao majke, njeno rađanje djeteta, briga o njemu. I zaista, status majke u islamu je ogroman, i o njemu Uzvišeni Allah na više mjesta govori u Kur’anu, kao i Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, u brojnim hadisima. Međutim, pored posebnog statusa žene ili majke u islamu, neophodno je znati i vrijednost uloge i žrtve koju muškarac nosi na svojim plećima- kao muž i babo.

Često, zanesene svojom ulogom i svojim statusom, žene zaborave na žrtvu muškarca. Nerijetko se ista potcjenjuje, jer žena je cijeli dan u kući, radi sve poslove, brine o djeci i nema plaću. Zbog takve percepcije osjeća se većom žrtvom, te povećava svoja očekivanja od muža i teži ka vlastitoj superiornosti. Ali, brak nije mjerenje veličine žrtve, naprotiv brak je prihvatanje svoje prirodne uloge u bračnoj zajednici i poštovanje uloge i žrtve drugog.

Svaki (odgovoran) muškarac, ulaskom u brak, na svoja pleća prihvata velik emanet. On postaje pastirom svoga stada, odgovoran pred Uzvišenim Allahom i zajednicom za odgoj, izdržavanje, zaštitu, i uopšteno uređenje jedne porodice. Žrtva muškarca kao opskrbitelja porodice je ogromna. Koliko je kod Allaha vrijedan rad muškarca kojim izdržava porodicu- dovoljno govori poistovjećivanje istog sa ibadetom. A ogromna je to čast!

Nije lahko poraniti na posao. Nije lahko izložiti se različitim sortama ljudi da bi priskrbio nafaku svojoj porodici. Nije lahko raditi teške poslove na kiši, suncu, snijegu i vjetru. Nije lahko naprezati um ni na poslu koji fizički nije težak. Nije lahko znati da od baš te plaće zavisi osmijeh djeteta, ili sreća supruge. Nije lahko… I nakon svakog tog posla, potreban mu je odmor. Potreban mu je lijep doček na vratima. Topao dom. I da se osjeća voljenim i jedva čekanim. Potrebni su mu sitni znakovi pažnje, zahvalnost i dova. I onaj osjećaj da je kralj na „svome dvorcu“. Da je kralj svojoj kraljici, i uzoran babo svojoj djeci. Ništa mnogo, a toliko mnogo.

Više puta bijah svjedokom potcjenjivanja uloge muškarca. Odgajanju djece da „babo ne čini mnogo za njih“. Radovanju kada odlazi iz kuće, i tmurnim licima kada dolazi. A nezahvalnost je najveći ubica međuljudskih odnosa. Sebeb hladnoće duše i srca, bezvoljnosti i otuđenosti. Kada bi samo to više znali!
_______________

Kraljico doma svoga,

Neka znaš kao supruga, kao majka: da, nosiš ogroman teret. Ali, ipak si sklonjena u toplotu svoga doma, uz svoju dječicu (što je san mnogih majki koje nemaju izbora i moraju privrjeđivati svojoj dječici). Ti si kraljica u svome domu, ona koju njegove žuljevite ruke i/ ili umoreni um opskrbljuju. Tebi je Allah povjerio jedan emanet, tvom mužu drugi. Cijeni njegov trud, neka cijeni tvoj trud. Jer zaista Uzvišeni Allah će ogromnom nagradom nagraditi i tebe i njega, ukoliko budete ibadetom svoje uloge shvatili, radi Njega ih predano izvršavali i jedno drugo cijenili i poštovali. Vaš brak može biti divan brak- odnosno dunjalučki Džennet.

U protivnom, imaj na umu da su nezahvalnost i prigovaranje tvoje karte za Džehennem. Možda ti je teško ovo prihvatiti, jer je najteže ukrotiti svoj ego- ali sjeti se da su pokornost Allahu i Njegovom Poslaniku temelji vjere, a zadovoljstvo tvoga muža- tvoja ulaznica za ahiretski Džennet.

Nastavit će se…

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta