Namaz

Vremena u kojima je zabranjeno klanjati

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Vremena u kojima je zabranjeno klanjati su ona vremena za koja je došla zabrana u Šerijatu za obavljanja dobrovoljnih namaza (općeg karaktera, bez posebnog povoda).

Tako da se ova zabranjena vremena mogu podjeliti u tri perioda:

1. Vrijeme nakon obavljenog sabah namaza (ovdje se misli na namaz svakog insana ponaosob) sve dok Sunce ne izađe u visini jednog koplja (tj. nakon 15-tak minuta po izlasku Sunca).

2. Kada je sunce tačno na polovini neba pa sve dok ne pređe “malo” prema Zapadu – otprilike 10 minuta.

3. Vrijeme poslije ikindije pa sve do zalaska Sunca, a također ovdje se uzima kao mjerodavan namaz svakog insana ponaosob, tako kada insan klanja ikindiju namaz, njemu nakon toga biva zabranjeno da klanja sve do zalaska Sunca, tj. nastupanja akšam namaza.

Šta je izuzetak?

1. Obavezni (Farz) namazi, kao da čovjek ima nešto što je propustio iz zaborava… shodno riječima Allahovog poslanika Muhammeda sallallahu alejhi ve sellem: “Ko prespava namaz ili zaboravi da klanja, neka ga (na)klanja kada se sjeti.” (Buhari)

2. Također, iz prethodnih vremena u kojima je zabranjeno klanjati izuzima se svaki namaz koji ima “poseban” povod za njegovo obavljanje, jer dotični namaz veže se za specifični povod, kao što je recimo tzv. Tahijetu-l-Mesdžid (dva rekata koja se klanjaju pri ulasku u mesdžid), i ukoliko bi čovjek poslije ikindije ušao u mesdžid on će da klanja dva rekata bez obzira što je “nastupilo” vrijeme zabrane, radeći po riječima Allahovog poslanika Muhammeda sallallahu alejhi ve sellem: “Kada neko od vas uđe u mesdžid neka nipošto ne sjeda sve dok ne klanja dva rekata.” (Buhari)

Također, isto se odnosi kada bi ušao u mesdžid nakon sabah namaza, ili recimo da se desi pomračenje Sunca nakon ikindije namaza, on će i u ovom slučaju da klanja namaz za pomračenje, jer se ovaj namaz veže za specifičan povod a to je pomračenje.

U namaze koji imaju poseban/specifičan povod ubrajaju se i dva rekata poslije Tavafa, kao i Dženaza namaz.

(Pogledati: Fikhski propisi koji se vežu za čistoću, namaz, i dženazu Ibn Usejmin str. 74-75).

Mr Safet Suljić

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta