Kur'an

Zamislite da…

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Zamislite slijedeću sliku… Zamislite da ste pronašli jednu kutiju koja izgleda sasvim obično s vanjske strane, ali je iznutra ispunjena zlatom, srebrom, dijamantima, rubinima, prstenima, ogrlicama, krunama, biserima… Šta biste uradili s takvom kutijom? Da li biste je otvorili i uživali u njenom blagu ili biste je vratili na mjesto na kojem je bila? Mnogi od nas, uključujući i mene, bi odmah iskoristili blagodati tog bogatstva…

Vi već imate nešto što je vrijednije od tog blaga. Mnogi od nas imaju nešto što je milion puta vrijednije od tog blaga, nešto što stoji u našim ladicama ili kupi prašinu na policama. Čak i ako otvorimo da vidimo šta ima unutra, ne prepoznajemo ljepotu i veličanstvenost blaga koje se nalazi unutra. To blago su riječi Uzvišenog Allaha – Kur’an!

Moj vlastiti primjerak Kur’ana je stajao u ladici godinama, i samo bih povremeno, s vremena na vrijeme, obratila pažnju na njega. Čak i kad bih učila Kur’an, nisam razumjela njegove riječi i ubrzo bi mi to sve – dosadilo. „A zašto oni ne razmisle o Kur’anu, ili su im na srcima katanci?“ (Kur’an,Muhammed, 24.)

Tih dana sam se osjećala udaljenim od Knjige Gospodara svjetova i bila zauzeta drugim stvarima. Nisam čak ni razmišljala, niti pokušavala da razumijem šta mi Kur’an poručuje. Poput većine, naučila sam čitati Kur’an u mektebu i to je bio – kraj. Međutim, nije to jedini razlog zbog kojeg nam je Kur’an objavljen; Kur’an nam je došao kao knjiga uputa koja nam pomaže da živimo svoje živote onako kako nam to Gospodar nalaže.

Jednom kad sam otvorila Kur’an i proanalizirala zamršeni splet riječi, pomislila sam, ovo su riječi Allaha Uzvišenog. Autor ove knjige nije čovjek, već sam Gospodar! Da li ja zaslužujem da imam primjerak Kur’ana??Da li zaslužujem da imam primjerak ovog veličanstvenog blaga? Allah mi je podario Kur’an, a sve što sam ja učinila jeste da sam ga ignorirala ili nezainteresovano ponekad čitala.

Zašto Njegove riječi nisu dirale moje srce? Zašto su moje oči suhe? Zašto? Zašto? Zašto? Dok su mi se pitanja i misli vrtile u mislima, shvatila sam odgovor; to je bilo zato što nisam cijenila niti pridavala Kur’anu značaj koji to on zaslužuje. Pohitala sam prema serdžadi… Pohitala sam prema serdžadi i dovila Uzvišenom Allahu za pomoć da razumijem Njegovu knjigu i da me uputi na pravi put. Onda sam downloadovala prijevod Kur’ana na kompjuter i uskoro se vezala za njegovu ljepotu.

I planina bi se smrvila…

Allah Uzvišeni je spomenuo da je Kur’an objavljen planini, ona bi se smrskala, poput komadića stakla. Ovo je moć Kur’ana! Zato što nisam Arapkinja, poželjela sam da naučim književni arapski jezik. Ako prijevod i tefsir imaju tako duboku poruku, ne mogu ni zamisliti koliko će na srce utjecati Allahove riječi kada znam njihovo značenje. Tako sam započela potragu za učenjem ovog prekrasnog jezika i ohrabrila svoju porodicu da učine isto.

Braćo i sestre, molim vas, probudite se! Shvatite pravu vrijednost Kur’ana! Ako vam je nijet iskren, ako radite vrijedno, i dovite Uzvišenom Allahu da vam olakša, onda će vam On otvoriti vrata koja ne možete ni zamisliti! Dovim za sebe i cijeli ummet da ima mogućnost da shvati, voli, čita, uči, podučava, primjeni i cijeni Kur’an u svom životu da bi postao svjedok za nas na Sudnjem danu.

Autor: Hafsa Sultan
Za N-um preveo i obradio: Nedim Botić

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta