Problem i devijacije u društvu

Zamke i opasnosti interneta

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Djevojka sa inicijalima (S. M.) pripovijeda nam interesantnu priču koja joj se dogodila na internetskom forumu. Kaže: ”Akademski sam obrazovana i imam 30 godina. Nerijetko sam posjećivala islamske forume sa ciljem pozivanja Allahovoj vjeri, i bila stalni učesnik u raspravama koje su se tamo vodile o bitnim i osjetljivim pitanjima, bitnim za islamsko misionarstvo, kao što je pitanje korištenja satelitskog programa u da’wetske svrhe i šerijatske utemeljenosti braka putem interneta. Među učesnicima u raspravi bio je i jedan jako inteligentan i obrazovan mladić…

Osjećala sam sve vrijeme da on, za razliku od drugih učesnika, ima određene simpatije prema meni. Iako je rasprava bila javna, osjećala sam da se on svakim svojim javljanjem obraća baš meni. Ni sama ne znam kako, ali su me njegove riječi zavele. Očima sam krala njegove čarobne i prelijepe riječi “” dok sam u dubini duše osjećala navalu opčinjenosti i očaranosti koja mi je lomila srce “” a od topline njegovih riječi i blagosti osjećanja u plavetnilu nebeskom tkao se vijenac sreće. Jedne prilike povjerio se učesnicima na forumu da je dobro upućen u psihologiju.

To saznanje u meni je pobudilo veliku pažnju prema njemu. Potreban mi je razgovor s njim i to nasamo “” pomislih u sebi “” ne bih li našla lijeka za svoje trenutno duševno stanje. Stidljivo sam ga upitala da li mogu njegov nick staviti na listu svojih privatnih kontakata. Tako sam ga neprimjetno uvlačila u svoj vlastiti svijet. Tresla sam se od uzbuđenja, kapljice znoja počele su padati niz obraze, bio je to znoj stida. Ovo je prvi put da mi se nešto ovakvo događa, a vjerovatno i zadnji. Pripremala sam se za prvi razgovor, poput žena koje su htjele zavesti Jusufa, alejhis-selam, samo što mu iznesem neki zdravstveni problem, već razmišljam o drugom. S druge strane su, bez ikakvog škrtarenja, stizale riječi hvale, ljubavi, nježnosti, bodrenja i ulijevanja optimizma. Iako po vokaciji nije bio psiholog, pameću i inteligencijom koja mu je data, dokučio šta ja ustvari hoću.

Minuti su se pretvorili u sate. Svaki put kada je nešto kazao, to je bilo poput mehlema za moju dušu. Bila sam na vrhuncu sreće, jer sam po prvi put imala priliku razgovarati sa nekim ko suosjeća sa mnom, živi moje brige i probleme, i ulijeva u moje srce duh optimizma. Njegove riječi odisale su nježnošću, saosjećanjem, i tugovanjem zbog svakog mog bola i brige, što mi je davalo neopisivu sigurnost. Iznenada je došlo do kvara na internetu, i to je potrajalo dva dana. Gotovo da sam poludjela zbog toga, život mi nikada nije bio tješnji i tamniji.

Ponovnim uspostavljanjem interneta, vratila mi se radost i sreća. Nastavila sam kontakt s njim tamo gdje je stao. Pokušavala sam biti hladnija no prije, i ukazati mu na neki način da naša veza mora biti u određenim granicama, priznajem nevješto, a u dubini duše htjela sam ispitati kakav je njegov pogled na sve to… Rekao mi je: ‘Niko od nas dvoje ne može negirati potrebu jednog za drugim’, a zatim mi je postavio nekoliko vrućih pitanja koja su mi govorila da me iskreno voli i da prema meni ima iskrenu namjeru. Zatražila sam njegov broj telefona, kako bih, u slučaju prekida interneta, mogla održavati vezu s njim. A kako i ne bih? On je moj doktor, koji me liječi i održava u životu.

Nije prošlo puno vremena a u rukama mi se nađe slušalica, koja me pozivaše na grijeh. Odjednom nestade svih zapreka u mom srcu. U paramparčad se rasu moja privrženost vjeri, i sve ono što sam prizivala i u što sam pozivala druge. Moja zla duša predstavljaše mi lijepim moje postupke i guraše me u tamnicu zablude, pod izgovorom da se iza svega toga krije namjera za brakom koji će biti u skladu sa Poslanikovim sunnetom…
_____________________________________

Osjećam se kao bludnica

PITANJE: Dok pisem ovo pitanje obuzima me veliki stid, ali moram upitati u vezi s tim. Naime, udata sam i imam djecu, prokleti sejtan prisao mi je sa strane sa koje sam se najmanje nadala. Zbog obaveznosti zaradjivanja moj muz je cesto odsutan od kuce. Cisto iz dosade i samoce listala sam stranice na internetu, catala itd. Na taj nacin sam u svoj zivot uplela stranog covjeka. Sve je islo korak po korak: od selama do toga da sam ga mnogo zavoljela. Sada mislim o njemu, iako se nismo ni vidjeli ni sreli. Znam da cinim veliki grijeh, znam da sam kriva, tim vise jer je moj muz vjernik, voli i mene i nasu djecu, cini nam dobrocinstvo. Osjecam se kao bludnica. Ima li pokajanja za mene? Allah vas nagradio!

ODGOVOR: Reci: ‘O robovi Moji koji ste se prema sebi ogrijesili, ne gubite nadu u Allahovu milost! Allah ce, sigurno, sve grijehe oprostiti. On, dosita, mnogo prasta i On je milostiv.” (Kur’an, sura Ez-Zumer, 53) Ne postoji ni jedan grijeh koji covjek pocini pa se iskreno pokaje a da mu Uzviseni Allah nece oprostiti, makar se radilo o sirku, jer od milostivih Allah je najmilostiviji. Zlo je uciniti grijeh, ali je vece zlo smatrati da Uzviseni Allah to nece oprostiti i gubiti nadu u Allahovu milost. Ako Uzviseni Allah oprasta idolatariju i nevjerstvo onome ko se iskreno pokaje, kako onda nece oprostiti ono sto je manji grijeh od toga!

Cjenjena sestro u islamu, buduci da si svjesna grijeha koji si ucinila, necu govriti o velicini pocinjenog prijestupa prema Allahu, islamu, tebi samoj, tvom muzu, vasoj djeci, ali i grijesnom cat-prijatelju. Ako zelis dobro sebi i svojoj porodici, poduzmi sljedece korake: prvo, iskreno se pokaj Svevisnjem Allahu i cvrsto odluci da nikada vise neces takvo nesto uciniti; drugo, odjavi internet, i nije ti dopusteno da ga ikada vise koristis zato sto musliman ne smije dopustiti da bude ugrizen dva puta iz iste rupe, i trece, trebas obratiti veliku paznju na cinjenje dobrocinstva svom plemenitom muzu i to mnogo vise nego si cinila ranije, jer si zakinula njegovo najintimnije pravo.

Kada je rijec o tvojim rijecima da se osjecas kao nemoralnica, kazemo da se pocinjeno djelo ne tretira bludom, jer se nije desio cin nemorala, ali ostaje da razmislimo o Poslanikovim, saws, rijecima da oko cini blud – gledanje, da uho cini blud a da je njegov blud – slusanje…, da bi na kraju konstatirao kako to covjek (i zena, naravno) spolnim aktom potvrdi ili negira.

U svakom slucaju, trazi oprosta od Allaha, dz.s., i ne gubi nadu u Njegovu milost! Ponavljamo: gubljenje nade u Allahovu milost mnogo je veci grijeh od onoga sto si pocinila. Molim Svemoguceg Allaha da oprosti tvoj prijestup, da te ucini iskrenom suprugom i najboljom majkom i da ti ucini Dzennet konacnim boravistem, amin!

dr. Safet Kuduzović
___________________________________________

Ljubav na internetu

Pitanje: Es-selamu alejkum. Studentkinja sam i imam jedan problem. Upoznala sam mladića na internetu. Naša veza je u početku bila jako diskretna i kulturna. Uglavnom smo razmjenjivali različite korisne informacije, ali kasnije se iz toga izrodila velika i strastvena ljubav. Moja majka potpuno odbija i samu pomisao na udaju za tog mladića. Zaprijetila mi je obavještavanjem moga oca o cijelom ovom slučaju ako nastavim sa tom vezom. Ja nisam u stanju da se strpim bez njega, a i on mi je takođe rekao kako će izvršiti samoubistvo ako me ne oženi. Molim vas, posavjetujte me i uputite šta da radim. Ja nisam u stanju da se odvojim od njega niti želim da se udam za nekoga drugog. Da li uopšte ima rješenje za ovaj moj problem?

Odgovor: U ime Allaha, zahvala pripada Njemu, i neka je salavat i selam na Njegovog Poslanika, a zatim: Ve alejkumus-selam. Poštovana sestro u islamu, trebala si znati, Allah ti se smilovao, da nas je naša plemenita vjera upozorila najozbiljnijim upozorenjima vezano za ostvarivanje bilo kakve veze između muškarca i žene ako nisu u braku. Naša vjera je snažno zalupila vrata u lice svim programima za upoznavanje koji su se danas toliko rasprostranili i namnožili na internetskoj mreži.

Islam je štit koji odbija svaku smutnju. On je zaštita protiv upadanja u slijepu i intenzivnu ljubav koja uglavnom odvodi njene učesnike putem suprotnim od onoga na kojem su krjepost i čednost. Ovakva ljubav rezultira činjenjem raznih zabranjenih radnji, da nas Allah sačuva toga, kao što doprinosi rađanju nekih nepoželjnih osobina poput nepovjerenja, sumnji i gubitka samopouzdanja.

Ti si draga sestro, Allah te uputio, učinila veliku pogrešku još na samom početku, a to je samo tvoje pristupanje programu za upoznavanje bez prethodnog poznavanja šerijatskog propisa vezanog za njeg. Nakon ove greške došla je druga mnogo opasnija, a to je upoznavanje i ostvarivanje haram prijateljstva sa mladićem koji ti nije mahrem. Zato, pazi se od treće pogreške! Nemoj da se upuštaš u brak sa ovim mladićem opravdavajući to vašom iskrenom međusobnom ljubavlju ili pak strahom za njegov život koji je zaprijetio sebi oduzeti ako se ne vjenčate.

Znaj da je brak, koji nije zasnovan na šerijatskim, čistim temeljima, osuđen na propast i kajanje. I znaj isto tako da mladić koji je svo to vrijeme bio uporan u održavanju zabranjene internet veze sa djevojkom strankinjom u stvari ne poštuje tuđe svetinje i ima pomankanje vjerske svijesti, morala i kulture. Njegova prijetnja samoubistvom ne izlazi iz dva slučaja, a to su: strašna slabost njegovog imana, ako je bio iskren u svojoj namjeri; ili lukavstvo koje mu treba donijeti ličnu korist, u slučaju da u stvari i nije želio počiniti sucid.

Ako se dogodi, pa ti zaista i osnuješ bračnu zajednicu sa ovom osobom, neće proći dugo a počet će nadolaziti valovi sumnji. Postepeno će početi da gubi povjerenje u tebe, kao što će i njegovo zadovoljstvo sa životom sa tobom polahko blijediti. Ko će mu garantovati da djevojka do koje je došao putem interneta neće ponovo poželjeti uspostaviti zabranjeno prijateljstvo sa nekim drugim muškarcem? Ovakva pitanja će stalno okupirati njegove misli izazivajući mu tako nervozu i unutarnju neugodnost.

I na kraju, draga sestro u islamu. Znaj da je ovaj moj savjet koji ti uputih proizašao iz čistog nijeta i želje da te zaštitim od nesreće koja se mogla dogoditi. Poslušaj malo priču drugih osoba koje su imale slična iskustva. Poslušaj malo govor onih koje su se našle u zabranjenoj, ozbiljnoj ljubavnoj vezi i u njoj izgubile svoje dostojanstvo, čast i ugled. Stoga se smjesta riješi tog mladića kao i ostalih njemu sličnih.

Pokaj se Allahu za ono do sada učinjeno, ali Mu se u isto vrijeme i zahvali zbog poteškoća koje su te zadesile u samom ostvarenju braka, jer time si samo dobila na vremenu da shvatiš čemu si krenula. Zato započni novi, čedniji život. Popuni ga stidom, kajanjem i udaljavanjem od svega onoga što vodi smutnji i nevaljalštini. Umnoži svoja dobra djela i učesti učenje Kur’ana. Posjećuj što više društvo dobrih vjernica. Vremenom će se potpuno istopiti tvoja veza sa tim insanom, jer je podignuta na osjećanjima neodobrenim kako od strane šerijata tako i od strane zdravog razuma. Samo pazi da te šejtan ne zavara, pričinjavajući ti zaborav na tu vezu nemogućnim.

To je samo još jedna od njegovih spletki i ibliskih pokušaja da te održi u vatri čežnje i zabranjene ljubavi, kao i u namarnosti od činjenja mnogo bitnijih stvari u životu kao što je iskreno robovanje Uzvišenom Gospodaru.
Toliko. Molim Allaha da za svaku brigu pronađeš izlaz, i svakoj tuzi da nađeš razgalu. Nadam se da ćeš i u budućnosti potražiti od nas savjet za sve nejasnoće u životu.

Izvor: islam-qa.com
Odgovara: dr. Rijad El-Musejmiri
Prevodi: Enesa Hotić-Dizdarević

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta