Problem i devijacije u društvu

Izbori za najljepše pokrivene muslimanke

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Na nekim FB stranicama naše sestre i mlade sestrice šalju svoje slike nekim neznancima koji te slike postave da bi ih drugi ljudi gledali, divili se njihovoj ljepoti, ostavljali lajkove i komentare, i izabrali one najljepše među njima. Tu se nađe raznih komentara i komentatora, od “slatkih” do vulgarnih, muslimana i nemuslimana, a kako i ne bi kad su slike javne i svima “na izvolite”. Dok čitaš ovo, već u sebi misliš:…

Ma šta ova pametuje, šta smeta, neka pokazuju kad imaju šta pokazati…” Zamislite sad jednu čestitu i čednu vjernicu, koja je poznata po svojoj čestitosti i moralu, kako stavlja najljepše ukrase i nakit na sebe, šminka se i dotjeruje kako najbolje zna i umije, zatim sjedne nasred ulice, napravi neku pozu i smješka se prolaznicima, ženama i muškarcima, svi gledaju njenu ljepotu, dobacuju joj razne komentare, smješkaju joj se, a muškarci se trude da je osvoje, i tako svaki dan, samo se prolaznici i “osvajači” smjenjuju. Teško zamisliti, zar ne? Ne može se jedna čestita i čista vjernica zamisliti u toj situaciji. E, sad, zamislimo jednu našu glumicu ili pjevačicu koja čini takvo nešto… Da, to je već nekako zamislivo.

Nije neka razlika ni sa tom tvojom fotografijom koju si postavila, sestro moja, na nekoj X stranici, gdje si sređena, našminkana, dotjerana u raznim fotoshopovima, u uskoj odjeći, zanosnog pogleda i osmijeha, dok tvoju ljepotu gledaju oni koji su jučer po Bosni majke naše silovali. Šta znaš, možda je jedan od njih napravio ovakvu stranicu da bi mu naivne pokrivene Bošnjakinje svoje slike slale i natjecale se koja će biti ljepša?! Nije lijepo kad pomisliš na to, zar ne?

Zbog koga si, sestro, stavila hidžab? U čije si ime odlučila da svoju kosu i svoje ukrase skriješ pod plaštom hidžaba? Čije si zadovoljstvo tražila? Naravno, pokrila si se radi svoga Gospodara. U Njegovo si ime odlučila da svoje ukrase skriješ od očiju onih koji u njih ne bi smjeli da gledaju, i sve to učinila si tražeći zadovoljstvo Onoga ko te stvorio.

Voljena moja sestro, ti si već posebna, jer si shvatila suštinu ovog života. Ne trebaju tebi pohvale na račun tvoje ljepote, jer ti si hidžab stavila da bi je skrila i čuvala za onog ko jedini ima pravo da uživa u tvojoj ljepoti. Šta ćeš ti biti bolja ako ti kažu kako si lijepa, zgodna, privlačna? Je li to nešto što će tebi pomoći na putu do Allahovog zadovoljstva ili je suprotno? Čije ti je zadovoljstvo potrebno, onih koji su mali insani poput tebe, i ne bi ni nos mogli obrisati bez dozvole Njegove, ili ti je potrebno zadovoljstvo Onoga kome će ti se duša vratiti? Šta i ako kažu da si lijepa? Šta i ako kažu da nisi? Šta će to tebi u životu posebno promijeniti? Ovdje si ionako da se klanjaš Njemu, a ne da aplauze za svoj zanosni osmijeh i uski struk kupiš.

Što ti treba da slijediš trend onih koji ne vole tvoga Gospodara? Zašto se trudiš da se ti prilagodiš drugima? Neka se oni prilagode tebi. Ti si vjernica, ti si mu’minka, ti si čista, ti si u pravu, a ne oni. Hodaj ponosno! Ti si dobila taj vrijedni poklon od svoga Gospodara, vredniji od svega na ovom prolaznom dunjaluku. Gospodar te odabrao da budeš daijka bez ijedne izgovorene riječi, da samom svojom pojavom pozivaš ka Allahu, pa ne zloupotrebljavaj to. Traži uzor u prvakinjama islama, a ne pretražujući slike po internetu i gledajući utegnute manekenke na koje su navukli usku haljinu sa nekim šalom na glavi, obuli joj štiklice od 12 cm i doveli na fotoshooting, pokušali je umotati i ubaciti pod okrilje islama i tebi je prikazati kao savremenu, lijepu, modernu muslimanku.

Nedavno, na jednom lijepom druženju i predavanju, nakon kojeg nam se jedna od sestara pokrila, okrunila hidžabom, moja voljena sestra Ammara rekla je jednu rečenicu koja je jako jednostavna, ali ostavlja poseban dojam na insana: “A šta ima ovaj dunjaluk ako vidi tvoju kosu, ako vidi tvoju ljepotu…?!” Zaista sestro… A šta ima ovaj dunjaluk ako vidi tvoju ljepotu? A šta imaš ti, sestro, od pokazivanja svoje ljepote? Zar tebi to priliči, voljena moja, vjernice, mu’minko, tebi koja si uzor drugima i koja svojim hidžabom i svojom pojavom na ulici pozivaš ka Allahu? Sama sebi odgovore daj…

Od Ibn Omera, radijallahu anhu, prenosi se da je Allahov Poslanik, salallahu alejhi ve sellem, rekao: “Iman i stid uvijek su jedno pored drugog; pa ako jedno nestane, nestat će i drugo.” (Hakim)

Ummu Sara Žužić

Podijeli
Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta