Tekstovi

Zašto nas Allah iskušava?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Zašto nas Allah iskušava i kakav bi trebao biti naš stav kada se suočimo s iskušenjima? “Onaj koji je dao smrt i život da bi iskušao koji od vas će bolje postupati; – On je Silni, Onaj koji prašta.“ (El-Mulk, 2.)

Mnoge religije propovijedaju da su kušnje poslane kao kazna od Boga. Oni tvrde da ako ste pogođeni nekom nevoljom, kao što je bolest ili gubitak bogatstva, to znači da ste nešto loše učinili. Međutim, ovo nije istina u islamu. U islamu ne postoji korelacija između naše trenutne situacije i Allahovog stava prema nama. Na primjer, ako ja ostanem bez posla, to ne znači da je Allah ljut na mene. S druge strane, ako dobijem povišicu na poslu, to ne znači da je Allah zadovoljan sa mnom. Umjesto toga, Allah nam predstavlja te različite situacije da vidi kako ćemo na njih reagirati tj. kako ćemo u njima postupati.

U gornjem Kur’anskom ajetu, Allah nam govori da su iskušenja sastavni dio života. Svako će povremeno biti iskušan u određenoj mjeri kako bi Allah mogao vidjeti koja osoba ima istinsku vjeru i oslonac na  Njega. Drugim riječima, On će vidjeti ko čini dobra djela iz ispravnog razloga, a ko ih čini da bi se npr., dopao ljudima…

Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem je rekao: Vjernika neće zadestiti ni jedno iskušenje, pa čak ni ubod trna, a da mu za to Allah neće oprostiti neke od njegovih grijeha.” (Buhari)

Kakav bi trebao biti stav muslimana kada se suoči s iskušenjem?

Allah nikoga ne opterećuje preko mogućnosti njegovih: u njegovu korist je dobro koje učini, a na njegovu štetu zlo koje uradi. (El-Bekara, 286.) Osoba se nikada neće suočiti s većim iskušenjem od onog koje može podnijeti. Mnogo puta, kada prolazimo kroz kušnju, postanemo fokusirani samo na to. Na primjer, ako osoba izgubi posao, često će se usredotočiti samo na ono što nema i zaboravit će sve ono što ima, poput zdravlja, obitelji ili svoje vjere.

Fokusiranje na ono što imamo u odnosu na probleme s kojima se suočavamo omogućava nam da zadržimo dobar stav i da budemo optimističniji, a spoznaja da nam Allah nikada neće dati više nego što možemo podnijeti pomaže nam da se nosimo sa iskušenjem. Shvaćanje na to da Allah nikada ne daje osobi iskušenje koje je veće od onoga što može podnijeti, podsjeća nas da, bez obzira na to što može biti, nikada ne trebamo gubiti nadu ili strpljenje jer već znamo da ćemo to prebroditi.

Svijest o tome da Allah uvijek čini ono što je najbolje po nas

Propisuje vam se borba, mada vam nije po volji! – Ne volite nešto, a ono može biti dobro za vas; nešto volite, a ono ispadne zlo po vas. – Allah zna, a vi ne znate. (El-Bekare, 216.)

Allah nas ovdje podsjeća na nešto vrlo važno. Kaže da kada se s nečim suočimo, vidimo samo „ovdje i sada“. Mi zapravo ne razumijemo širu sliku. Stoga stvari vidimo kao dobre ili loše jer možemo vidjeti samo ono što se fizički događa u sadašnjosti, no Allah zna što je iza toga i zašto je nešto iako nam se činilo loše, ustvari hajr po nas.

Primjer koji je lako razumjeti je primjer puknuća gume na cesti. Nitko ne želi imati posla s probušenom gumom usred vožnje jer to je neugodnost i potrebno nam je vrijeme i snaga da tu gumu zamjenimo. Međutim, zamislite da se niz cestu nalazi pijani vozač koji je bio van kontrole. Možda nas je npr. Allah, dajući nam probušenu gumu, spasio da nas taj pijani vozač ne povrijedi.

Jedna stvar koju moramo shvatiti je da nas Allah nikada neće staviti na iskušenje bez razloga. Postoji nekoliko vjerodostojnih hadisa u kojima je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, spomenuo da nas Allah voli više od naših majki. Majka nikada ne bi dobrovoljno stavila svoje dijete u nevolju bez razloga. Stoga znamo da ne bi ni Allah. Svaka kušnja ili test iza sebe ima svrhu, čak i ako je u tom trenutku ne možemo shvatiti.

Kada razmislimo koliko je Allahu stalo do nas, shvatit ćemo da On zapravo čini ono što je dugoročno najbolje za nas.

Važnost zahvalnosti i strpljenja

Kada nam stvari idu u životu idu dobro, a mi ostanemo zahvalni i ponizni, Allah će dobru situaciju pretvoriti u sjajnu. Kao što Allah obećava u suri Ibrahim, nagradit će našu zahvalnost. Ako budete zahvalni, Ja ću vam, zacijelo, još više dati; budete li nezahvalni, kazna Moja doista će stroga biti.” (Ibrahim, 7.)

Još jedan ajet koji daje optimizam je:Ta, zaista, s mukom je i last, zaista, s mukom je i last (olakšanje)! (El-Inširah, 5.-6)

Molimo Allaha neka nas Allah sačuva od nevolja. Međutim, ako se suočimo s nekom, neka nam Allah da da budemo strpljivi i da imamo ispravan stav.

Izvor: www. backtojannah.com

 

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta