Tekstovi

Zašto ne pronalazimo slast i zadovoljstvo u Allahovim darovima?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Zahvala pripada Allahu, našem Gospodaru. Neka je salavat i selam na Njegovog Poslanika Muhammeda s.a.v.s.

Dragi brate i draga sestro,

Svjedoci smo nažalost sve većeg nezadovoljstva sa onim što imamo- posebno kada se radi o halalu koji posjedujemo. Nismo ni svjesni koliko se jedna velika smutnja „uvlači“ u naše živote i poput tihog ubice- polahko i nečujno- razara naš mir, našu sreću i našu harmoniju. Sve više, sve češće, virtualni svijet razara naš duhovni smiraj i odvraća nas od blizine Gospodaru. A bez nje- ne postoji ni sreća ni zadovoljstvo u bilo kojem drugom segmentu života.

Kako nam se gube slast i zadovoljstvo iz onog što imamo?

Zamislimo muža i ženu koji su se vjenčali u ime Allaha. Imaju skladan brak. Ali, šejtan jedno od njih ili oboje zavodi da provode vrijeme na društvenim mrežama, gledajući druge žene/muškarce, gledajući tuđe „idealne“ brakove. Nakon nekog vremena, jednostavno njegova žena ili njen muž više nije najljepši, počinju supružnika upoređivati sa drugima a svoj brak sa izmišljenom idealnošću. Uskoro dolazi do udaljavanja supružnika, u njihov dom ulazi nemir, počinju nesuglasice i svađe. I mnogo često dolazi do pucanja braka. Supružnici su izgubili halal živeći u haramu. Gdje je problem? Problem je u nepoštivanju Allahovih naredbi, zlo se sasijeca u korijenu. U suri En- Nur (31-32 ajet) imamo naredbu čuvanja pogleda i za muškarce i za žene (obaranja ili spuštanja pogleda), jer upravo haramom gubimo slast u halalu.

Također, mnogo često, posebno žene, sklone su gledanju i praćenju „modela“ na internetu, i opet upoređivanju sebe sa drugima. Tu se javlja nezadovoljstvo sa onim što nam je Allah darovao od fizičkog izgleda i pokušaji mijenjanja toga. A zanimljivo je da bi se mnogo radije i sestre i braća takmičili sa nekim „poznatim“ u fizičkom smislu, nego imanskom. I mnogo radije tražili uzore današnjice pored najboljih uzora na svijetu, Poslanika Muhammeda s.a.v.s. i njegovih supruga.

Isto tako, malo po malo, vjernika i vjernicu zaokupi slušanje muzike, gledanje filmova i serija ili igranje igrica. Polahko, da to i ne primijete, počinju gubiti bereket u vremenu, počinju zapostavljati one pored sebe koji su željni njihove pažnje- roditelje, supružnika ili djecu. Čak i namaz počinju obavljati u trku, počnu gubiti i slast imana. Ili, stanu na namaz a u podsvijesti odjekuju tekstovi i tonovi slušane pjesme. Sve društvene mreže, ako se ne koriste minimalno, na halal način i sa iskrenim nijjetom, također postaju mjesto na kojem se bespotrebno troši vrijeme, prenose informacije koje nažalost često postaju i ogovaranje, te daju prostor ljudima da svoju potrebu za komunikacijom ostvare virtualno umjesto sa osobama s kojima je potrebno da održavaju žive kontakte.

Nažalost, sve navedeno postaje razlogom da prestanemo primjećivati Allahove darove koji nas okružuju i koji su u nama samima, da postepeno počinjemo gubiti naš iman, slast u namazu i ibadetu, naš odnos prema porodici i da u nerijetkim slučajevima ostanemo bez najvrednijeg. A da i ne spominjemo blagodat zdravlja koju u svemu ovome često izgubimo ili znatno oštetimo.
_________________

Zato, dragi brate i draga sestro,

Prije svega ne zaboravite na svoga Gospodara. Ne zaboravite da vas je On stvorio u najljepšem obliku i da je vaš izgled upravo dar od Njega. Ne dozvolite da vas šejtan zavede da svoj izgled upoređujete sa bilo čijim, jer svako je poseban na svoj način. Budite zahvalani Gospodaru na onome što je baš vama dao. Ne dozvolite ni da svoga supružnika upoređujte sa drugima. Ako smatraš da od tvoje supruge ima ljepša žena, isto tako ne zaboravi da i od tebe ima ljepši muškarac, i obratno. Gospodar vas je sastavio sa razlogom, jedino u čemu se trebate truditi jeste da zajedno steknete Njegovo zadovoljstvo – vanjska ljepota je prolazna. Svoj brak ne približavajte „idealnim“ internet brakovima, već svoj uzor tražite u najboljim brakovima, brakovima Poslanika s.a.v.s. i njegovih ashaba r.a.

Vaše vrijeme je dragocjeno, a vaše blagodati prolazne. Ne dozvolite sebi da provodite sate i sate gledajući u mobilne, TV ili kompjuterske ekrane, dok vaši roditelji, supružnik ili dijete sjede pored vas i željno iščekuju da s vama progovore koju riječ! Tek kada izgubite bliske insane, shvatit ćete koliko ste griješili. A mnoge blagodati se više ne vraćaju. Ne dozvolite sebi da vas muzika i poroci zavedu. Muzika je začetnik mašte, a mašta je prvi korak prema nemaru i haramu. Zamijenite slušanje muzike slušanjem Kur’ana i vidjet ćete nevjerovatne promjene na sebi, svom ahlaku i raspoloženju. Osjetit ćete kako uživate u svemu onom što imate, kako vam ne treba ništa više a opet ste srećni.

Gospodaru naš, zaštiti nas od šejtanovih zamki koje se tiho uvlače u naše živote, udaljavaju nas od Tebe i Tvojih blagodati. Amin.

Halima Lj.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta