Namaz

Zašto si dužan klanjati namaz?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

1. Zato sto nas Uzviseni Allah nije stvorio uzalud. Naprotiv, On nas je stvorio radi jednog vrlo vaznog razloga, a to je ibadet Njemu. U tom smislu Uzviseni kaze: “Dzine i ljude sam stvorio samo zato da Mi ibadet cine!” (Ez-Zarijat,56)…

Onaj ko zanemari namaz, kao najveci ibadet, on zasigurno ne obozava Allaha, nego se takav oholi i okrece od cinjenja ibadeta Uzvisenom, a on kaze: “Oni koji iz oholosti nece da Mi se klanjaju – ucice, sigurno, u Dzehenem ponizeni”(Gafir,60)

2. Zato sto je namaz,nakon kelimei-sehadeta,najvazniji dio Islama – kao sto kaze najveci od svih poslanika s.a.v.s.: ‘Islam se temelji na pet stvari:svjedocenju da nema drugog Boga osim Allaha i da je Muhammed Allahov Poslanik,klanjanju namaza,davanju zekata,obavljanju hadza i postu u vrijeme ramazana.'(hadis navode Buharija i Muslim).Namaz je,takodjer,stub Islama – kao sto se navodi i u drugim hadisima – pa da li moze postojati ikakva gradjevina ako joj fali jedan od osnovnih elemenata?Isto tako ne moze vrijediti covjekovo vjerovanje bez namaza.

3. Zato sto ti je tvoj Mudri i Sveznajuci Stvoritelj – neka je slavljen – stavio u obavezu izvrsavanje tih namaza i njihovo cuvanje.Tako npr. Uzviseni kaze: “Redovno namaz obavljajte,narocito onaj krajem dana, i pred Allahom ponizno stojte”.(El-Bakare,238), “Zaista je vjernicima propisano da u odredjeno vrijeme namaz obavljaju.”(En-Nisa’,103) Pa ako ti vjerujes u Uzvisenog Allaha i tvrdis da si musliman,nikako se onda nesmijes kolebati po pitanju pridrzavanja Njegovih naredjenja a pogotovo po pitanju klonjenja od grijesenja prema Njemu.

4. Zato sto Uzvuseni Allah u mnogim ajetima namaz spominje odmah iza vjerovanja u Njega,kao npr. u Njegovim rijecima: “Reci vjernicima,robovima Mojim,da namaz obavljaju…”(Ibrahim,31) To upucuje na zakljucak da vjerovanje u Allaha nuzno znaci i obavljanje namaza,te da onome ko ga ne obavlja kod Uzvisenog Allaha nista ne vrijedi njegova tvrdnja da on vjeruje.

5. Zato sto je namaz prva stvar za koju ce te Allah pitati,kao sto to kaze Muhammed s.a.v.s.:’Od svih ljudskih djela covjek ce na Sudnjem danu prvo biti obracunavan u pogledu namaza,pa ako mu je namaz uredu bice spasen i uspjece,a ako mu namaz bude manjkav onda ce propasti i izgubljen biti'(Ahmed,Tirmizi i ostali)Pa ako ce propasti onaj ko ne bude ispravno obavljao namaz,npr. ko ga ne bude upotpunjavao ili ponekad izostavljao,sta ce tek biti sa onima koji ga nikako ne klanjaju?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta