Pokajnici

Zašto šveđani prelaze na islam

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Procitajte kratke izvode iz pet prici, u kojima pet svedjana govore o nelogicnostima koje postoje u krscanstvu, i o ljepotama islama koje su ih privukle da napuste vjeru svojih predaka, te da predju na jedinu vjeru priznatu kod Gospodara svjetova:

“Ja nisam nikada, zasita nikada, dobila odgovore u krscanstvu, onda kada sam se pitala zasto mi zivimo ovaj zivot. Nisam dobijala logicne odgovore u koje bi mogla povjerovati. Vjerovala sam da postoji jedn Bog, ali sam bila jako zbunjena po tom pitanju. Medjutim uvijek sam se molila samo jednom Bogu kada mi je trebala pomoc i kada sam zeljela nesto…”

“….Pocela sam citati o islamu, a istovremeno sam pocela ispitivati jednog skolskog druga, muslimana, o ovoj vjeri. Postavljala sam jako mnogo pitanja a odogovre na ta pitanja sam, jednostavno, sto posto prihvacala, jer je to bilo ono u sto sam vjerovala, sto sam mogla razumijeti, sto mi je bilo logicno i prihvatljivo. Ovo je bila prava vjera, pa sam se zbog toga odlucila da budem muslimanka. Onog dana kada sam izgovorila sehadet, pocela sam ostavljati zivot koji nije imao smisao. MashaAllah!”

Amanda, Stockholm 2008-10-31
*************************

“Moja najveca dilema, u godinama dok sam bio krscanin, je bila ta da je se Isus (Isa, a.s.) opisivao, na meni, jedan nelogican nacin. Tacnije receno trojstvo nisam mogao nikako da razumijem, koliko god o tome citao i pokusavao da to shvatim ali mi je to zvucalo nelogicno. Kao drugo, u Starom Zavjetu Bog govori ljudima jednu stvar, a Isus skroz nesto drugo. Ove stvari su cinile da nisam mogao naci zajednistvo sa drugim krscanima, pa su me mnogi smatrali cudakom….”

“….Preduzeo sam prvi korak i kupio Kur’an koji sam sa velikom upornoscu poceo citati. U pocetku mi je se pojavljivala odbojnost, ali nedugo zatim sam poceo nailaziti na sve vise i vise istine u tome sto sam citao. Kur’an mi je dao sve one odgovore za kojima sam tragao u mom zivotu, pa sam se zbog toga poceo osjecati jakim, stabilnim i sretnim.”

Osman Nilsson
***********************************

“Presla sam na Islam prije pet godina. Ranije sam bila krscanka, jako aktivna. To sto mi je smetalo citavo vrijeme kod krscanstva je to da je Bog mogao ujedno da bude i tri i jedan. Jako je puno slikovitog izrazavanja u krscanstvu. Mnoge stvari je jako tesko pojasniti, npr., kako Bog moze imati sina…”

“…Dobila sam cetiri knjige na svedskom jeziku iz dzamije. Kada sam njih procitala, procitala sam i cijeli Kur’an. Poslije toga sam bila ubijedjena da je Islam pravi put i izgovorila sam sehadet.”

Mariam, Stockholm 2008-10-29
*****************************

“Uvijek sam vjerovala da postoji Bog koji je stvorio mene i sva ostala ziva bica, ali trebalo je nekoliko godina prije nego sto sam shvatila da je Islam istina i da odgovara mojim shvatanjem o istini.Ima mnogo manjkavosti u krscanstvu i ja kao tinejdzer sam bila aktivna u crkvi, ali nikada nisam osjecala da je krscanstvo bila istina. Boga kojeg sam zamisljala sebi nije bio rodjen, niti je mogao imati sina…”

“…Aktivno sam pocela citati o religijama kad sam imala 18 god. I sve sto sam vise citala o islamu sve vise sam bila uvjerena da se Islam slaze sa mojim shvatanjem Boga dok sam bila mala. Poslije mnogih predavanja, diskusija i citanja presla sam na Islam, Elhamdulillah i to je nesto najbolje sto mi se desilo u zivotu.”

Sara
************************

“Ja sam svedjanin, rodjen u Svedskoj i odrastao u krscanskoj kuci sa jakom vjerom u krscansku nauku, prije svega kao Jehovini svjedoci, ali takodje i u misionarskoj crkvi. U misionarskoj crkvi sam osjetio da je uvid u religiju i Bibliju bio sasvim pogresan. Oduvijek sam tragao za religijom u kojoj se slijedi vlastito Bozije pismo. To sam takodjer rekao i drugima, ali svuda je bilo govora o drugim stvarima i vlastitim iskustvima, a Biblija se citala samo ponekad.Pitao sam samog sebe gdje postoji Bozija istinita religija u kojoj se samo slijedi vlastito Bozije pismo, Njegove vlastite rijeci…”

“…Pronasao sam jedan link na kojem se mogao citati Kur’an na internetu. Bio sam mnogo iznenadjen specijalnim redoslijedom rijeci. Nikada prije nisam citao nesto sto je pisano na taj nacin. Nevjerovatno lijepo i jako mudro, a u isto vrijeme ipak lahko za razumiti. Kako se moze napisati takvo nesto, iako je to bio samo prevod na svedski.”

Jan

Ove price su vecinom skinute i prevedene sa islamske stranice na svedskom jeziku: http://www.konvertitguiden.com

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta