Odgovori

Želim da pređem na islam

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje: Imam jedno pitanje vezano za konvertiranje u islam. Želim konvertirati u islam. Sada sam evanđelističke vjere i živim u Njemačkoj gdje sam i krštena, da li se moram i pismeno odreći svoje “stare” vjere? Da li tu postoje neka pravila? Unaprijed se zahvaljujem.

 Odgovor: Hvala i zahvala pripadaju Uzvišenom Allahu. Da bi neko prihvatio islam, nije preduvjet da upozna cijelo učenje islama, pošto je islam more znanja. Čovjek treba da prihvati islam, kao prvi korak, a zatim da ga proučava i da u sebi upotpuni i razvije uvjerenost i zadovoljstvo u izvršavanju ostalih vjerskih dužnosti. Za početak je dovoljno da posjeduješ vjerovanje u šest imanskih uvjeta: vjerovanje u Allaha, Allahove meleke (andjele), Allahove knjige, Allahove Poslanike, u Sudnji dan i da se zbiva i dešava Allahovom voljom i određenjem.

 Nakon toga slijedi prihvatanje pet islamskih uvjeta: svjedočenje da nema drugog boga osim Allaha i da je Muhammed posljednji Božiji poslanik, klanjanje pet dnevnih namaza, post mjeseca ramazana, izdvajanje zekata, i obaviti hadž (ako budeš u mogućnosti). Znaj da znanje i čvrsto ubjeđenje dolaze postepeno i da se stepen vjerovanja povećava izvršavanjem propisanih naredbi i činjenjem što većeg broja dobrih djela. Potpuno sam uvjeren da, nakon što prihvatiš islam, iskreno u Allaha povjeruješ i počneš činiti dobra djela, da će ti Allah podariti snage, čvrstine, odvažnosti i nepokolebljivo uvjerenje. Uz pomoć tih osobina, bit ćeš u stanju suprotstaviti se svim izazovima i uspješno ih riješiti.

Nisi dužna oficijelno se odricati svoje stare vjere na papiru, ali u srcu i djelima obavezno trebaš. Treba istaći da je osobi koja prihvati islam i koja se plaši da joj zbog toga mogu biti naneseni teški udarci, dozvoljeno da prikrije svoj islam. Praktikovanje ibadeta u tom slučaju krila bi od pogleda ljudi u svom okruženju. Na taj način sigurno će naići na poteškoće na Allahovom putu koji vodi spasu od džehennemske vatre, ali iskreni vjernik mudrošću ih može prevazići.

Žarko želimo da uspiješ u svome naumu i spremni smo da ti pomognemo u budućnosti, na bilo koji način i u bilo kojem pitanju. Molim Uzvišenoga Allaha da te izvede na pravi put, i da ti olakša! Amin! A Allah najbolje zna!

Jasmin Đanan, prof.

 

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta