Brak i islamska porodica

Želiš li bolji brak?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Samo za sestre:

„Draga suprugo, znaj da je zadovoljstvo tvog muža ključ tvoje sreće na dunjaluku i ahiretu. Kao što se od tvog muža zahtijeva da ti obezbijedi sretan život – a on se na putu toga napreže, zamara i putuje po Zemlji – također postoje pravila kojih se i ti moraš pridržavati. Prvo od njih jeste da usrećiš svoga muža, priuštiš mu zadovoljstvo, olakšaš tegobu i pružiš mu podršku…“ (Iz knjige Karim Alshazley „Onima koji vole“)

Draga sestro, mnogo je načina kojima ćeš pridobiti muževo srce i samim time uljepšati svoj brak. Ovdje ćemo navesti neke od njih:

1.Pokaži da mu vjeruješ i pohvali ga kada nešto uradi, time ćeš ga, inšallah, motivirati da idući put uradi još bolje.

2. More je žena koje svoj izgled u kući zapuštaju, a sređuju se kada izlaze van. Ti si vjernica, hvala Allahu – budi od onih rijetkih bisera koje se dotjeruju za svog muža. Znam da je ponekad teško pronaći vremena jer obaveza je mnogo, ali kada staviš malo šminke i/ili lijepu odjeću i ti ćeš se sama bolje osjećati.

3. Zahvali mu za trud koji ulaže, za stvari koje kupi u kuću i kao poklon. Istina je da je Allah muževe zadužio da vode brigu o nama i uzdržavaju nas, ali to ne umanjuje činjenicu da se umore na poslu.

4. Pripremaj hranu koju voli i potrudi se da ga uvijek dočeka obrok kada dođe umoran s posla, a nije na odmet ni da na tanjuru nacrtaš srce ili hranu serviraš na lijep način. Vjerujem da si čula za uzrečicu da „Ljubav ide kroz želudac“ 🙂

5. Pohvali njegov izgled i ne uspoređuj ga sa drugim muškarcima, nikako i nikada.

6. Ne odbijaj ga u postelji bez opravdanog razloga. Potrudimo se u ime Allaha i budimo mudre – imamo izbor da nam to bude ibadet za koji ćemo biti nagrađene ili da nas meleci proklinju. Poslanik sallallahu alejhi ve sellem je rekao: Kada muž pozove suprugu u postelju i ona odbije, meleki je proklinju sve dok ne osvane., a to svakako ne želimo, zar ne?

7. Poštuj njegovu porodicu, kao što voliš da on poštuje tvoju.

8. Ako vidiš da je ljut, tužan ili nervozan, požuri da ga oraspoložiš.

9. Kada ti nešto govori, ne prekidaj ga i ne upadaj mu u riječ. Prije svega, naša vjera nas uči tome da ne prekidamo sugovornika dok priča, a potom to je i bonton.

10. Neka vidi da ga cijeniš i da si zadovoljna njime. Ako pogriješi, prije svega sjeti se da svi mi griješimo. Ne reagiraj ishitreno već nađi lijep način da mu ukažeš da grešku putem konstruktivne kritike, da se ne osjeća „napadnut“. Mnogo je veća šansa da će lijep pristup uroditi plodom.
_______________

Samo za braću:

Dragi brate,

Prije svega, želim ti reći da na ovaj tekst ne gledaš kao na prigovor ili „mlaćenje prazne slame“, već kao priliku da uljepšaš svoj brak i život. Naučno je dokazano da žene uglavnom koriste desnu stranu mozga, odnosno stranu koja je zadužena za emocije, kreativnost, maštu i sl. Kao što ni cvijet ne cvijeta bez vode, tako je nelogično očekivati od žene da bude raspoložena i da „cvijeta“ ako joj ne pružamo ljubav, podršku i razumijevanje. Potrebno joj je da se osjeti voljenom, a to ćeš najlakše postići boljim upoznavanjem njene prirode i poštivanjem njene ličnosti. Navest ćemo 10 točaka koje će ti inšallah, pomoći u tome:

1.Poštuj svoju ženu. Kuhanje, pospremanje i čišćenje se „ne podrazumijevaju“ da samo ona radi. Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je svojim ženama pomagao u kućanskim poslovima, sam sebi krpio odjeću itd. Stoga ne smatraj to papučarstvom, jer to je sunnet za koji ćeš biti nagrađen.

2. Sudjeluj, makar se radilo o sitnicama. Mnogo će joj značiti ako se ponudiš da npr. oguliš luk ili postaviš stol za ručak/večeru.

3. Budi romantičan. Tužno je da danas neka braća ženi ni cvijet da donesu, a poklon joj daju samo za Bajram (ili ni tad). Znamo primjer kada je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem pio iz čaše za Aišom radijallahu anha, pa usne stavio na mjesto gdje je ona pila. Romatika su sitnice, nemoj da financije budu izgovor jer dovoljna je i lijepa poruka na komadu papirića.

4. Budi joj podrška i imaj razumijevanja za nju, naročito u periodu hajza. Taj period je za nju težak. Osim što trpi fizički bol, hormoni utječu na njeno psihičko stanje. Bilo bi lijepo da u tom periodu budeš posebno pažljiv prema njoj i potrudiš se što više obaveza preuzeti na sebe.

5. S vremena na vrijeme, kupi joj poklon. Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem jer rekao Dijelite poklone međusobno – voljećete se! (Buhari)

6. Reci joj da je voliš. Nauka je dokazala da muškarci drugačije percipiraju emocije od žena. U prijevodu, iako ti misliš da se ljubav podrazumijeva, njoj sa druge strane nije previše ni da joj svaki dan kažeš da je voliš.

7. Pohvali hranu koju pripremi. Ukoliko je pohvališ (čak i ako ti se jelo nije svidjelo), znaj da će se idući put još više potruditi. Ps. Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem nikada nije tražio manu hrani.

8. Pohvali njezin izgled, rezultat će inšallah biti kao i pod rednim brojem sedam 🙂

9. Vodi brigu o vjeri prije svega i tome kakav si primjer ženi i djeci, znaj da oni emanet za koji ćeš biti pitan.

10. Nauči preuzeti svoj dio odgovornosti u određenim situacijama i ne svaljuj svu krivicu na nju. Tako će vidjeti da si odgovoran muškarac i voljeti te još više, dok nasuprot toga grubost i prebacivanje krivice bi mogli samo ohladiti njene osjećaje.

 

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta