Brak i islamska porodica

Bila sam svjedokom…

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Bila sam svjedokom…

Da je muž usisavao kuću, a došli su mu u goste njegova majka i braća. Ismijali su ga kako je postao “papučar” na samom početku braka. I prestao je usisavati. Prestao je supruzi pomagati.

Da je muž sterao veš tek porođenoj ženi, pa ga je opet njegova majka ismijala: “Vidi ti njega, meni niko veš sterao nije kad sam rađala.” Pa je prestao.

Da je muž mijenjao pelene bebi, pa mu je rodbina sugerisala da to nije muški posao. Odjednom mu se počelo “gaditi” na dječije pelene. I prestao je.

Da je muž pomagao supruzi da razastre posteljinu na štriku u prisustvu svoje majke, pa mu je ona dobacila: “Sinčiću, a meni to nikad nisi radio.” I prestao je.

Da je otac sugerisao sinu: “Nemoj da ti uzme furseta (trudna žena).” I sin ga je poslušao…

I bila sam svjedokom…

Da je majka govorila kćerki kako je muž nije dostojan.

Da je majka savjetovala kćerku da ne pravi mužu ono što on voli od jela, pa je kćerka odjednom postala previše „zauzeta“.

Da su suprugini roditelji ometali privatnost bračnog para svojim iznenadnim i čestim dolascima, pa je to poremetilo njihovu bračnu harmoniju.

Da je majka savjetovala kćerku da se „u inat“ mužu našminka kada izlazi napolje, pa je ona poslušala.
__________________________

Mogla bih ovako pisati još dugo. Ali, zaustavit ću se ovdje jer mislim da je sasvim dovoljno.

Najbolji od najboljih, sallallahu alejhi ve sellem, pomagao je svojim suprugama. Imao je manire, bio je romantičan. Nije se ljutio na njih ako ne izvrše neku od njegovih potreba. Imao je više žena, ali svaka je osjećala da ima zaštitnika i muškarca pored sebe. Nije bio “papučar”. Danas, preči je hatar oca, majke, porodice, okoline… preči od sunneta. Preče je ugledati se na njih nego li na najboljeg čovjeka…

Također, svako miješanje supruginih roditelja u brak narušava harmoniju braka. Svako neuvažavanje privatnosti supružnika stvara probleme koji nerijetko imaju posljedice uništavanja brakova. Majka i otac zaslužuju ljubav i poštovanje, ali nemaju pravo da se miješaju u odnose supružnika.

Mnogo je mahana koje supružnici ne bi vidjeli jedno kod drugog da nije roditelja. Mnogo je dobročinstva prema supruzi prestalo „zaslugom“ roditelja. I mnogo je poslušnosti mužu prestalo „zaslugom“ roditelja. Bez obzira koliko njihovi savjeti bili dobronamjerni, oni su većinom sa jako lošim posljedicama. Uglavnom budu sebebom svađa, rasprava, nekada i težih oblika nasilja,  a nerijetko završe i razvodom braka.

Opasajte svoj brak visokim bedemom. Niko nema pravo da se miješa u njega. Lijepom riječju i čvrstim stavom- dadnite svakom do znanja da ne ulazi tamo gdje mu nije mjesto. Odlika muževnosti je samostalno vođstvo braka. I odlika iskrene ženske ljubavi je ljubomorno čuvanje muža od „napada“ drugih. I imajte na umu da su ljudi inače sebični. Ako oni nisu bili sretni i nisu imali lijep brak, teško ga mogu gledati kod drugih…

Halima Lj.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta