Ishrana i zdravlje

Zemzem-voda držala me u životu punih petnaest dana

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

U ovim bajramskim danima prisjetila sam se prošlogodišnjeg Bajrama i koliko sam tih dana bila bolesna. Sjećam se da sam se od velikih želučanih bolova (imala sam dvije veoma komplikovane operacije) onesvijestila tokom vožnje u autu. Elhamdulillah, uspjela sam ugasiti auto u zadnjoj sekundi i upaliti četiri žmigavca kao upozorenje drugim vozačima u tri trake brzog i gustog saobraćaja… Neko je pozvao hitnu pomoć (da ga Allah obilno nagradi ko god da je to bio) i tada sam došla svijesti…

S obzirom da su mnoge islamske stranice objavile tu vijest, pokazalo se da imam puno braće i sestara po najčvršćoj vezi i ta se blagodat ničim ne može mjeriti. To mi je davalo novu snagu i volju da izdržim veoma jake bolove i nemoć cijelog tijela. Stanje je bilo jako teško i nisam mogla nikako da jedem, a bolovi mi nisu dali da spavam. Vrijeme sam provodila čitajući knjige i učeći Kur’an.

Međutim, ono što je, kako meni tako i svima koji su me posjećivali, bilo najčudnije jeste to da, uprkos činjenici da više od petnaest dana nisam stavila u usta niti jedan zalogaj osim pola malog pakovanja voćnog jogurta koji sam danima jela (tu polovicu), nisam smršala, a ni moja boja lica nije bila promijenjena, štaviše, bila sam rumenija nego ikad. Tajna se krila u zemzem-vodi koju mi je donio jedan brat nakon što se vratio sa hadža, i to je bilo sve što sam konzumirala više od petnaest dana.

Kada sam čitala predaju o tome kako se Ebu Zerr vidno debljao, iako nije konzumirao hranu, pijući isključivo zemzem-vodu trideset dana, nakon čega je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Voda zemzem blagoslovljena je, ona je hrana gladnom” (Muslim), pomislila sam da je možda Ebu Zerr ipak uzimao nešto malo hrane, što nije bilo značajno da se u predaji spomene. Ali, nakon vlastitog iskustva, želim svakom bolesniku, svakom potrebnom, da kažem da se uistinu nebrojeno blagodati krije u zemzem-vodi i zato je trebamo maksimalno iskoristiti sa čvrstim ubjeđenjem da će Allah dati u tome spas.

O tome nas je obavijestio Poslanik, sallalahu alejhi ve sellem, u mnogim predajama, kao i islamski velikani, a ja ću ovom prilikom spomenuti samo neke koje su vjerodostojne. Prenosi Ibn Abbas da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Najbolja voda na zemljinoj površini jeste zemzem-voda, ona je hrana gladnom, a lijek bolesnom (naravno, ovdje se misli na vodu na dunjaluku, a najbolja ahiretska voda je Kevser).” (Taberani)

Od Džabira, r.a., prenosi se da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Voda zemzem djeluje za ono za šta se pije.” (Ibn Madža, Ahmed i Hakim) Veoma značajnu predaju prenosi Ibn Abbas od Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem: “Razlika između vjernika i licemjera jeste u tome što licemjeri ne mogu napuniti stomak zemzemom.” Također, najbolji učitelj svih vremena, sallallahu alejhi ve sellem, savjetovao nas je da temperaturu liječimo zemzemom: “Temperetura je rezultat džehennemske vrućine pa je oborite vodom zemzema.” (Buhari, Ahmed i Nesai)

Šejhul-islam Ibn Kajjim govorio je: “Mnogo nas se, Allahovim dopuštenjem, izliječilo zemzem-vodom od raznih bolesti. Vidio sam čovjeka koji se hranio samo zemzemom, pijući ga oko pola mjeseca, ili više od toga, nije osjećao glad. Tavafio je oko Kabe kao i drugi ljudi. Pričao mi je da bi ponekad živio samo od zemzema, pijući ga oko četrdeset dana i imao bi dovoljno snage da posti, tavafi i spolno opći sa suprugom.” (Zadul-mead) Također, Ibn Kajjim prenosi nam i vlastito iskustvo: “Razbolio sam se u Mekki i liječio se učeći na zemzem i pijući ga, pa sam ozdravio. Nakon toga, često sam se liječio na ovaj način od raznih bolesti i uvijek bi mi to pomoglo.” (Nebevi, Et-Tibbun)

Ibn Abbas, r.a., pričao je: “Vodu zemzem nazivali smo vodom koja utoljava glad i smatrali smo je velikom blagodati kada je riječ o prehranjivanju porodice.” (Abdurrezzak i Taberani)

Cijenjena braćo i voljene sestre, Allah mi je svjedok da sam blagodati zemzem-vode iskoristila nebrojeno puta, pa vam od srca preporučujem da umjesto zlata i srebra, svile i kadife, sa hadža ponesete –zemzem-vodu, jer to je najvrednije što možete ponijeti.

Nađa Dizdarević

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta