Za sestre

Žene i mirisanje

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Tri vjerodostojna hadisa i nauka

Ebu Musa el-Eš’ari prenosi da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: ‘‘Koja se god žena namiriše pa prođe pored ljudi tako da osjete njen miris, bludnica je.” Naučnici biologije su otkrili kako u nosu postoji jedna vrsta ‘seksualne’ žlijezde time dovodeći u direktnu vezu čulo mirisa i seksualne podražaje; što predstavlja jedno od znamenja i dokaza (čak i nemuslimanima) krajnje preciznosti šerijatskih mubarek propisa, čiji su ciljevi, između ostalih, očuvanje čednosti i presjecanje puteva koji vode u razvrat. Nosna šupljina je…

puna proteina, pod imenom Receptori, na koje se molekule mirisa mogu vezati (pripojiti). Kada se molekule mirisa vežu za receptor promjene oblik i šalju električni signal u mozak preko tzv. mirisnog živca. Centar za miris u mozgu je povezan sa dijelom mozga koji kontrolira našu emocionalna iskustva i često budi osjećaje. Zbog toga tvrde naučnici da su parfemi pravi pokretači strasti. Samo jedan dašak zavodljivog ženskog parfema može da skrene pažnju muškarca. Ustanovljeno je da prijatni mirisi kod žena izazivaju osećaj sreće, a na muškarce utiču uzbuđenjem.

Đumbir je miris koji direktno utiče na hipotalamus, predio mozga poznat kao „zabavnim kvartom u glavi”. Iz tog dijela mozga bude se ljudski ljubavni i erotski nagoni. Jasmin se često koristi u parfemima jer njegov miris uzbuđuje muškarce. Ulje koje se dobiva iz posebne vrste pelargonija sa svojim je slatkim, cvjetnim, ruži sličnim mirisom, izrazito zavodljivo. Naime, ulje geranija djeluje na koru nadbubrežne žlijezde koja je odgovorna za izlučivanje određenih seksualnih hormona.

Još dva hadisa na ovu temu:

Zejneb es-Seqafijje prenosi da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: ”Kada neka od vas (žena) želi krenuti u džamiju, neka se ne približava mirisu.

Musa Ibn Jesar prenosi od Ebu Hurejre da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: ”Čuo sam Allahovog Poslanika, sallahu aljehi ve sellem, kako govori: ”Nijednoj ženi koja krene u džamiju, a osjeti se njen miris, Allah neće primiti namaz dok se ne vrati svojoj kući i ne okupa se.
_________

NAPOMENA: Korišćeno je nekoliko izvora za pisanje ovog teksta (jedan dio je preveden sa švedskog). U današnje vrijeme, kada je razgolićenost i razuzdanost djevojaka i žena postala normalna pojava, kod nekih je gore navedeno u tekstu “bagatela” i nešto smiješno i zaostalo da se priča o tome, međutim Allahovi propisi vrijede do Sudnjeg dana i ne mjenjaju se, a Njegovi pokorni i iskreni robovi se pokoravaju propisima ove plemenite vjere bez obzira na vrijeme ili mjesto u kojem žive.
____________________________________________

PITANJE: Je li ženi dozvoljeno da se namiriše (koristi stik) s ciljem uklanjanja tragova znoja prilikom izlaska iz kuće?

ODGOVOR: U osnovi ženi nije dozvoljeno da izlazi iz kuće, kada ide na posao, pijacu ili u džamiju, ako je namirisana, na osnovu hadisa Allahovog Poslanika: “Žena koja se namiriše i izađe iz kuće, zatim prođe pored skupine muškaraca koji osjete njen miris, ona je bludnica.” U nekim predajama ovog hadisa je spomenuto: “Žena koja se namiriše i prođe pored sijela, ona je takva i takva. Znači bludnica.” (Ebu Davud, Nesai i dr.)

Imam Muslim zabilježio je hadis da je Allahov Poslanik kazao: “Žena koja se namiriše (buhurom) neka ne prisustvuje sa nama jacija-namazu.” Riječi Allahovog Poslanika: ”Ne zabranjujte ženama da odlaze u džamiju, ali neka izlaze nenamirisane.” (Ahmed i Ebu Davud) Ženi je zabranjeno da izlazi namirisana iz kuće jer na taj način poziva smutnji.

Ako se tragovi korištenje mirisa (stika) svode na minimalnu granicu, uklanjanje neugodnog mirisa – znoja, bez dodatnog djelovanja da bi ga mogli osjetiti drugi, smatramo da je u toj situaciji dozvoljeno njegovo korištenje ako za tim postoji potreba. Kupanje – tuširanje vodom s namjerom odstranjivanja neugodnog mirisa znoja i zamjena odjeće je bolja i učinkovitija metoda.

(Izvor fetve: islamweb.net)

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta