assorted-color clothes

Žene muslimanke i nošenje pantola ?!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Selam alejkum, molim Vas ako možete da mi odgovorite da li je ženi muslimanki dozvoljeno nositi široke pantole (dugu majicu do koljena s pantolama), znači odjeću koja ima razrez izmedu nogu? Ili to striktno mora biti haljina ili suknja? Zanima me koje je mišljenje zastupljeno i ispravno, i da li je hidžab koji se sastoji od pantola i tunike ispravan?

Odgovor:
Ve alejkumusselam
Hvala Allahu Gospodaru svjetova, salavat i selam na Poslanika Njegova a zatim:
Nije dozvoljeno muslimankama koje se smatraju pokrivenim islamskim pokrivanjem da nose tunike sa hlačama i sl. kao što je navedeno u pitanju.

Od uvjeta za ispravnost islamskog hidzaba je da ne opisuje organe koje pokriva dakle ne samo da ne bude providan i utegnut. Obaveza je nositi odjeću koja nema razrez između nogu (nema smetnje da to bude ispod haljine ili suknje), koja je neprovidna, koja nije upadljivih boja, i koja pokriva do ispod članaka. To je što se tiče donjeg dijela odjeće a ne mora biti jednodjelni džilbab (haljina) iako je najbolja i najčestitija kombinacija džilbab i preko njega ono što mnogi danas nazivaju himarom.

Također je zabranjeno nositi strukirane haljine ako će se taj suženi dio vidjeti a nema smetnje ako je prekriven himarom ili širokom mahramom.

Preporučujem da se dodatno informišete kroz tekstove koji govore o uvjetima hidzaba.
Allah najbolje zna.

Odgovorio: Jasmin Durić, prof.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta