Odgovori

Oženio sam djevojku koja je prihvatila Islam zbog mene, ali je ravnodušna prema vjeri

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje: Esselamu-alejkum! Poštovani, Potreban mi vaš savjet u vezi mog braka. Prije nego što vas pitam za savjet neophodno je da vas detaljno upoznam sa problemom. Ozenio sam se prije 3 mjeseca. Djevojka koju sam ozenio potice iz mijesanog braka. Otac joj je katolik a majka muslimanka ali vjeru uopce ne praktikuju. Obiljezavaju samo krscanske praznike kao sto su bozic i uskrs ali vjeru u ostalim segmentima zivota uopce ne praktikuju. Prije nego sto sam tu djevojsku ozenio, naravno razgovarali smo i na temu vjere jer bez dogovora o vjeri ja ne bih bio pristao na brak. Razgovarali smo o vjeri, ja sam joj postavio neka pitanja u vezi Boga, ona je rekla da vjeruje u Boga ali to ne ispoljava ni na kakav nacin. Rekla je da nije ni krscanka ni muslimanka. Onda sam joj ja poceo pomalo govoriti o vjeri, o ovom zivotu i tome sta nas sve ceka poslije smrti.

Ona je izgledala zainteresirano u sve sto joj govorim. Savjetovao sam joj da prije nego se vjencamo da prihvati islam i da se serijatski vjencamo. To joj je u pocetku tesko palo ali je ipak prihvatila. Naravno, ja sam se trudio da joj objasnim onoliko koliko je ona to bila spremna i voljna da saslusa i prihvati. Rekao sam joj da cu je odmah zeniti ako sve to prihvati. Poceli smo razgovarati o braku intenzivno. Naravno prije vjencanja ona bi prihvatila islam i vjencali bi se serijatski.

Naravno rekao sam joj da samo prihvatanje islama nije dovoljno nego da ce morati i klanjati i pridrzavati se ostalih propisa. Ona mi po tom pitanju nije dala nikakvo obecanje ali je rekla da ce se potruditi da i to zadovolji, a ja sam joj obecao punu podrsku i razumijevanje. Njeni roditelji se u pocetku nisu slagali sa serijatskim vjencanjem a nismo ih ni obavjestavali o tome da ce ona prihvatiti islam. Međutim, nakon tri mjeseca, i oni su pristali na serijatsko vjencanje, a djevojka je izrazila zelju da se to obavi u tajnosti, u nekom drugom gradu i ja sam na to pristao kako bih joj maksimalno olaksao.

Odredili smo datum (opcinskog) vjencanja, a ja sam zakazao termin u jednoj dzamiji poslije jacije namaza a to prilikom bi ona prihvatila islam i vjencali bi se serijatski uz validne svjedoke (njena prijateljica, moj bivsi cimer i moja sestricna). Serijatski smo se vjencali 12 dana prije opcinskog vjencanja a tada je bilo vec sve spremno i isplanirano. Dosao je i dan serijatskog vjencanja. Djevojka mi je bila jako nervozna i bilo je tesko sa njom komuncirati. Obavili smo sve po propisu. Poslije vjencanja smo otisli kod moje kuce da popijemo kahvu a ona je bila jako nepristupacna i ljutita.

Sutradan smo se vidjeli na kahvi i ona mi je tom prilikom rekla da je to sve uradila samo zbog mene i da je to sve sto je ona mogla  uraditi sto se tice vjere i da od nje nista vise ne trazim i da je prihvatim takvu kakva jest. Ja nisam nista na to rekao jer je bila veoma uzrujana i ocito joj je to sve tesko palo. Samo sam je saslusao.

Poslije nekoliko dana smo se i opcinski vjencali. Poceo je zajednicki zivot. Ja svaki dan obavljam namaz a vrlo cesto ustajem i na nocni namaz. Mojoj zeni to ne predstavlja nista i ravnodusna je prema svemu tome. Nakon nekoliko dana, ja sam je pozvao da zajedno pogledamo neko vjersko predavanje na kompjuteru a ona je to odbila rekavsi da je mi je rekla svoje misljenje o vjeri. Nakon toga, jos sam je u dva navrata pozivao i cesto je indirektno pozivam da cita prevod Kur’an, da pogleda neko predavanje ili prezentaciju, savjetujem je o tome sta treba a sta ne treba ali svaki put dobijem negativan odgovor.

Sta god da joj govorim o vjeri, bilo da joj govorim o dzennetu ili dzehennemu, ona kaze da ona ne osjeca potrebu da se moli Bogu, da mu se zahvaljuje i da se ona jednostavno ne vidi u tome. Kaze da vjeruje u Boga ali to ocigledno nicim ne zeli ocitovati niti potvrditi. Ne znam kako da se postavim prema svemu tome. Znam da sam muz, znam da sam pastir svoje porodice i da cu za to biti pitan, duznost mi je da je pozivam u vjeru ali ona mi je zadnji put rekla da ako ne mogu da je prihvatim takvu kakva jest, najbolje je onda da se razvedemo. Ja na to nisam nista rekao jer se bojim da cu dodatno zakomplikovati situaciju.

Hvala Allahu, s.w.t., ja nastojim svaki dan da sto vise naucim o svojoj vjeri, nastojim da prakticiram sunnet a primijetim da to njoj smeta iako mi to ne govori direktno. Svaki put kada ja gledam neko predavanje, njoj to bude smijesno ili ako ne brijem redovno bradu, to njoj predstavlja problem.

Na zidu se nalazi kalendar sa takvimom i slikama dzamija, a na polici se nalaze Kur’an i jos 2 islamske knjige koje ona redovno uklanja kada dolazi neko od njene rodbine, a nikada ne cita. Kada joj dolazi otac, ona zeli da ga pocasti alkoholom a ja to naravno ne odobravam ali ona ipak kupi i pocasti ga. Alkohol koji ostane izbacim iz kuce a njoj to bude smijesno. Kada se ponekad nadje u svom zenskom drustvu (koje je ne zna islamske propise), ima obicaj da popije casu vina sa njima. Savjetovao sam joj da se pozdravlja selamom. Objasnio sam joj znacaj i ispravnost toga ali ona nije nikad nekog tako pozdravila, cak ni moju rodbinu. Kada neko nazove selam dolaskom u moju kucu, ona odgovara sa ‘zdravo’ ili ‘kako ste’.

Naravno da sam razgovarao sa njom o svim ovim gore navedenim pitanjima i problemima prije braka. Nisam joj nista naredio ili preporucio a da nisam obrazlozio razlog. Ona je sve to precutno odobrila i potvrdila ali sada je situacija takva kakva jest. Mene zanima, kakav je moj status po serijatu. Da li mi je dozvoljeno da nastavim zivot sa suprugom pozivajuci je u vjeru ili bi bio bolji razvod s obzirom na prijetnju razvodom koju mi je ona uputila i okolnosti u kojima se nalazim. Kakva su moja prava i obaveze ako ona nastavi sa svojim haramima, kako da postupim ako mi ona bude osporavala praktikovanje sunneta ili ako mi sutra bude osporavala strogi islamski odgoj djece?

Ja se samo uzdam i oslanjam na Allahu s.w.t. jer je On jedini koji okrece ljudska srca ka istini. Neka vas Allah s.w.t. nagradi,

ODGOVOR:

AlejkumusSelam!

Nas plemeniti Poslanik je pojasnio kriterije odabira buduce supruge i zaista je u prdrzavanju toga svako dobro na dunjaluku i ahiteru. Rekao je Poslanik: ’…odaberi (uzmi) vjernicu i uspijeti ces.“ ( Buhari i Muslim).

Tebi je obaveza da pozivas svoju suprugu u islam, prakticiranju njegovi naredbi i ostavljanju Njegovi zabrana. Tvoje pozivanje se treba odlikovati stripljenjem, mudroscu, upucivanjem dove Uzvisenom Allahu da je uputi na pravi put. Rekao je Uzviseni Allah, u prevedenom znacenju ajeta: ’Naredi čeljadi svojoj da molitvu obavljaju i istraj u tome!” ( Taha 132). Kur`anski sinonim vestabir- istraj ukazuje na dodatni stepen sabura.

Takodjer u svome pozivanju moras biti mudar tako sto ces svoju suprugu pozivati temeljima islama od koji je svakako istinsko vjerovanje u Allaha, jer istinski iman ostavlja traga na osobu i cini je da lakse prihvati Njegove naredbe kao sto je obavljanje namaza, posta, zekjata, islamsko pokrivanje i oblacenje i ostavljanje Njegovih zabrana, kao sto je pijenje alkohola, razgolicenost i slicno.

Poduci svoju suprugu osobinama i imenima Uzvisenog Allaha, Njegovoj velicini, milosti, Njegovim blagodatima prema Njegovim robovima i da samo On zasluzuje ibadet i da nema spasa na dunjaluku i ahiretu osim sa iskrenim pokoravanjem Allahu. Poduci je vrijednostima i koristima namaza, posta, zekjata i svih ostali temelja islama kako na dunjaluku tako i na ahiretu.

Takodjer ces koristiti sredstva koja ce, sa Allahovim dopustom, utjecati na nju od lijepog dijaloga, drustava, islamskih sijela, umre, hadza i slicno. I nema zapreke da se potpomognes u tome sa osobama koje utjecu na nju. Prvestveno je pozivaj u ruknove islama namaz, post, zekjat i ostavljanu veliki grijeha kao sto je pijenje alkohola, islamskoga ne oblacenja i sl.

Takoder upucuj dovu Uzvisenom Allahu, u vremenima kada se prima, da je uputi na pravi put, da joj omili islam, njegovo prakticiranje, izvrsavanje njegovih naredbi, ostavljanje njegovi zabrana, cinjenja ibadeta jer zaista su srca svih stvorenja u rukama Mislostivog koji ih okrece kako hoce.

S tim, ako se nakon nekog razumnog perioda, ne ukazu pokazatelji odazivanju islamu i njegovom prakticiranju, tada se mora dati prednost Allahu, Ahiretu i vjeri islamu i obavijesti svoju suprugu da ce se u tom slucaju morati pribjeci talaku – davanju rastave braka kako bi se izbjegle ruzne poslijedice zivljenja sa osobom koja nece Islam kao sto je Allahova srdzba, ruzna zavrsnica zbog zivota sa suprugom koja ne zivi islamskim nacinom zivota, odgojom djece na neislamki nacin i slicno. A onaj koji ostavi nesto radi Allah, On cemu to nadoknaditi sa boljim. A Allah najbolje zna.

Mr. Smajlovic Osman

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta