Odgovori

Veza sa kršćaninom

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Veza sa krščaninom

Pitanje:

Esselamu alejkum

Kako islam tretira vezu s krsčaninom? Djevojka (muslimanka) je dugo u toj vezi i teško joj je da prekine. Da li bi stupanjem u brak s njim izašla iz vjere? Molim vas za odgovor.

Odgovor:

Alejkumusselam,

Ženi muslimanki nije dozvoljeno da ima “vezu” sa muškarcem, svejedno bio on musliman ili ne. Muslimanu i muslimanki koji znaju da određenu stvar ne voli njihov Gospodar i da nije sa njom zadovoljan, neće im biti teško da ostave dotičnu stvar i da teže stvarima koje su im dozvoljene islamom. Ko ostavi nešto radi Allaha, On će mu to nadoknaditi sa boljim od toga.

Islamski učenjaci su složni da muslimanki nije dozvoljeno da se uda osim za muslimana svejedno da li se radilo o mnogobošcu ili ehlul kitabiji od koji su krsčani. Brak koji se desi između muslimanke i krsčana je neispravan, muslimanka se smatra u tom braku bludnicom i djeca koja se rode su djeca bluda. Ubjeđen sam, da je predhodno spomenuto dovoljno muslimanki koja vjeruje u Allaha, Sudnji dan, stajanje pred Gospodarom i polaganje računa, te da će odmah ostaviti vezu i brak sa krsčanom i potražiti će supružnika muslimana sa kojim će živjeti u duhu Kur`ana i sunneta.

Allah najbolje zna.

mr. Osman Smajlović

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta