Odgovori

Rad u kršćanskom obdaništu

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

RAD U KRŠČANSKOM OBDANIŠTU

Pitanje:

Esselamu alejkum.
Imam jedno pitanje vezano za školu. Čula sam mnogo dersova gdje kažu da žena treba raditi sa djecom ili kao babica. Ja sam upisala dječije obdanište. Ali sada kad sam počela sa praksom, onda su počele da me bune neke stvari.
Svaki put kad trebaju da jedu treba da se pjeva pjesma sa njima. I sad pošto idu ovi njihovi praznici, trebam praviti dekoraciju i cjeli mjesec treba uvezi toga da im se priča (pjeva itd). I raditi neke aktivnosti uvezi toga, čitanje knjiga sa tom temom, stavljanje poklona ispod jelke i puno toga.
I sad mene zanima jel se to smije raditi ili ipak ne smije?
Jer u predavanjima koje sam slušala kaže se da ne smiješ prisustvovati na dan slavljenja njihovih praznika. Ali mene zanima dali smijem uopšte tu raditi, jer mjesec unaprijed pomažem im sa pripremanjem za taj praznik? I svakog dana do tog praznika radi se nešto uvezi tog praznika.

Da napomenem da živim u jednoj od evropskih zemalja.

Ako mozete da mi odgovorite. Neka vas Allah nagradi za vaš trud!

Odgovor:

Alejkumusselam.

Osnova je da žena muslimanka boravi u kući i vodi pažnju o njoj : “ U kućama svojim boravite…“ ( Ahzab 33 ). Stim da joj je dozvoljeno da radi van kuće ako ima potrebe za tim i to u poslovima koji su u osnovi dozvoljeni pod uvjetom da ne čini šerijatske prestupe i uz dopust supruga.

A što se tiće stvari koje si spomenula u pitanju :„ Svaki put kad trebaju da jedu treba da se pjeva pjesma sa njima. I sad pošto idu ovi njihovi praznici, trebam praviti dekoraciju i cjeli mjesec treba uvezi toga da im se priča (pjeva itd). I raditi neke aktivnosti uvezi toga, čitanje knjiga sa tom temom, stvaljanje poklona ispod jelke i puno toga“ – bojati je se da ulaze u potpomaganje u grijehu i nepokornosti , jer vaši postupci doprinose širenju neispravnog vjerovanja: “ .. a ne sudjelujte u grijehu i neprijateljstvu; i bojte se Allaha, jer Allah strašno kažnjava“ ( Maide 3). Isto tako Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je prokleo deset osoba po pitanju alkohola od koji su pojedini radili na potpomaganju u pijenju alkohola kao što je „onaj koji ga cijedi, nosi,toči,prodaje”. Također je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, prokleo onog koji piše ugovor u kojem ima kamate i svjedoke tog ugovora jer potpomažu na taj način u širenju grijeha.
Stoga vam nije dozvoljeno učestovati u radnjama koje imaju za posljedicu širenje neispravnog vjerovanja i na vama je obaveza da nađete prikladan način putem kojeg ćete izbjeći upražnjavanje tih radnji.

Molim Uzvišenog Allaha da vam olakša i da Vas učvrsti. Allah najbolje zna.

mr. Osman Smajlović

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta