Brak i islamska porodica

Ženo, ja sam se oženio!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Imala je samo osamnaest godina kada se udala za njega. Odlučila je da ostavi svoju milu majku i svog dragog oca, svoj topli dom u kojem su je svi držali kao “malo vode na dlanu”, radi njega i svoje ljubavi u ime Allaha koju je osjetila kada ga je upoznala. Kada je njega upoznala, ostavila je svoje snove o fakultetu i karijeri jer je smatrala da je za jednu vjernicu najbolje da se hairli uda, a on ne bi mogao čekati toliko vremena da ona završi.

Njeni roditelji pustili su je sa velikom tugom, jer teško je to kada moraš svoj evlad pustiti nekome drugom, sa kim treba da provede ostatak svoga života, inšallah, nakon što si ga osamnaest godina odgajao, milovao na svome krilu, gledao kako raste i svaki njen korak ljubavlju obasipao. Na početku njihovog braka sve je bilo kao u bajci: oboje mladi, zaneseni svojom ljubavlju, mislili su da niko na dunjaluku nije sretan kao oni. I tako prođoše godine. Ona mu je rodila troje lijepe djece i predano se sva posvetila porodici, da bi njena dječica i njen muž bili zadovoljni, da im ništa ne nedostaje.

Često se njen dragi šalio sa njom kako će oženiti još jednu ženu, a ona to naravno nije uzimala zaozbiljno, jer zašto bi mu bila potrebna još jedna žena, kada mu ona sve daje. Jednog dana, pozvao ju je da porazgovaraju, a ona nije ni slutila šta joj njen muž ima saopćiti. “Draga, ja sam odlučio! Ženim se po drugi put. Nadam se da ćeš razumjeti, a ako nećeš, meni je Allah dozvolio i to je moje pravo!”, rekao joj je, očekujući da će ona to odmah shvatiti, jer takva je uvijek bila. A ona… cijeli njen svijet srušio se u tom trenutku. Prozboriti nije mogla, samo je bolno zajecala.

Stotine ružnih misli dolazile su sada u njenu glavu: pa, ona mu je dala svoje najljepše godine, svu sebe je davala da bi on bio zadovoljan, odustala je od svojih snova, otišla jako mlada od svojih milih roditelja,  i on joj tako na kraju… Odjednom se promijenila, nije to mogla podnijeti i jako se naljutila na svog muža. Bila je slomljena danima i jedino je utočište nalazila kod svog Allaha. A on, kada je vidio da se ona ne slaže s tim, odlučio je da to učini bez njenog znanja, pa ju je samo jedan dan nazvao i rekao joj da se oženio. Ne zna ona šta je više boljelo: ili to što je tako postupio ili osjećaj da mu više nije dovoljno dobra, jer žena je to, Allah ju je stvorio dosta osjećajniju od muškarca, dosta nježniju i sa njom se tako mora i postupati.
___________________________

Pokušat ću biti objektivna, onoliko koliko jedna žena može biti kada je u pitanju poligamija. Ne želim ovim primjerom da našu braću koja se žene više puta ponizim i prikažem lošim i bezosjećajnim, već želim da im približim kako se jedna žena osjeća kada joj takvo nešto kažete, da kroz primjer shvate kako se ne bi trebali ponašati u takvoj situaciji.

Mi živimo u jednoj modernoj Evropi, u kojoj nas odmalena truju, namećući nam pogrešne vrijednosti putem elektronskih medija, u kojem nam žele nenormalno predstaviti normalnim kao što je homoseksualizam, zatim blud, prevare i sl. Nakon svih prepreka koje su prošli, nakon što su svi mislili da je on mrtav, ona se udala za drugog, a nije ga voljela, pa se odjednom nađu, a Hose Armando zagrli i poljubi Marisol, te nakon toga počine blud, a mnoge naše djevojke raznježit će se od sreće i čak rasplakati na ovakve scene i postepeno u njihovim glavama to postaje nešto normalno, te one počinju da sanjaju o nekom životu iz sapunice, o nekom princu koji će joj slati bukete od pedeset ruža, koji će činiti nemoguće za nju, i sve manje za nju postaje razočarenje.

Moderna Evropa legalizirala je bolesni homoseksualizam, a zabranila poligamiju, ali je zato dozvoljeno da muškarac i žena koji su u braku, svog bračnog druga varaju sa drugima. Bolest! Islam ništa nije ostavio nesavršenim, pa je i višeženstvo Allah dozvolio, istaknuvši da čovjek, ako se boji da neće biti pravedan prema svima, onda neka oženi jednu, pa ko smije više i voli, neka izvoli, ali nijednoj ne smije dati više niti uskratiti nešto što je drugoj dao.

Imamo primjere braće koja znaju da mogu imati više žena, pa on svoju hanumu ostavi u kući da mu čuva djecu, a izađe sa nekom sestrom kao kakav momak, pa ih narod po čaršiji viđa kako se šetkaju zajedno, kao kakav momčić i djevojka, a žena ga kod kuće čeka i čuva mu djecu, pa se okolo jave tračevi kako “vehabije” varaju svoje žene. Zna se kako se vjernik ženi! Ne ašikuje on po čaršiji i kafićima!

Zatim, imamo primjere braće koja se nanijete čvrsto oženiti… I oženi on neku djevojku i nakon nekoliko mjeseci shvati da je pogriješio i da mu to nije trebalo, pa onda tu drugu ženu pusti, da joj razvod, a ona ostane ni na čemu. Niti je zakon štiti, jer se nigdje nije “vodila” kao udata, jer se vjenčala samo šerijatski, niti on ima kakvu obavezu prema njoj, pa ona izgubi volju da se ikada više uda, a i djevojke koje vide njen slučaj boje se upustiti u bračne vode, a da ne govorim kakvu ružnu sliku to stvara kod onih koji nisu u islamu.

Allah ti je dozvolio da joj daš razvod, ali ponesi se kao čovjek, kao insan, i budi lijep primjer drugima! Nije mala stvar oženiti nekog, subhanallah! Ne možeš se igrati sa nečijim životom tako lahko i ženiti se i razvoditi kako želiš. Zamisli, kako bi bilo da neko oženi tvoju sestru na nekoliko mjeseci, pa je razvede tek tako, jer je shvatio da mu to nije trebalo. Imamo i onu braću koja se ožene, dovedu sebi petnaest godina mlađu ženu od njegove hanume, pa joj onda dopusti da ga vrti oko malog prsta, da mu govori loše o njegovoj prvoj ženi koja je godinama bila uz njega i bila mu je dobra, dok se ova druga nije pojavila, i ugrozi mu njegov odnos sa njegovom prvom hanumom. To kao vjernik ne smiješ dozvoliti!

Da, ima i one braće koji ne mogu nijednu ženu finansijski izdržavati kako treba, pa ožene još jednu, i onda socijalne ustanove rade svoj posao i oduzmu mu djecu, koju će onda odgajati bilo ko.

Hoćeš, brate, da se ženiš, Allah ti dozvolio, elhamdulillah, ali ponesi se kao vjernik i dostojanstveno! Kada svojoj hanumi saopćiš odluku, a ona ne razumije, pa ne moraš se odmah idući dan oženiti i tek tako joj telefonom javiti, nego sačekaj neko vrijeme, pa ubijedi svoju hanumu na lijep način. Pripremi je na to, jer bit će život ljepši i tebi i njoj.  Pa ona ti je dala svoje najljepše godine, rodila ti dječicu, bodrila te u svemu i bila uz tebe, pa zaslužila je makar malo vremena da se to složi u njenoj glavi. Samo se pokušaj postaviti u njenu situaciju.

Imamo, elhamdulillah, one lijepe primjere braće koji svojim ponašanjem zasluže da mu žena sama predloži da oženi i drugu hanumu, a i one primjere braće i sestara koji žive u poligamnom braku, svi jako sretni i zadovoljni… Ali, ja sam željela da ukažem na neke greške u pogledu ovog pitanja.

Ma koliko žena bila vjernica, ne treba te čuditi njena ljubomora ako bi došlo do toga da joj saopćiš ovakvo što. U takvim trenucima sjeti se primjera  Aiše, r.a., najbolje žene, koju je obuzela ljubomora kada je vidjela da je Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, njegova druga žena poslala hranu, pa je razbila zdjelu… Da, sjeti se kako je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, postupio kada je to vidio. Neka ti tvoj Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, bude najbolji primjer u svemu, pa i u ovome, i ne dozvoli da tvoje strasti nadvladaju tvoj razum!

Ummu Sara Žužić

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta