Savjeti

Muž se protivi mojoj odluci da se pokrijem…

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Problem: Udana sam i želim prakticirati islamski način odijevanja (tj. da se pokrijem) ali se moj muž tome protivi. Možete li mi pružiti neki savjet u vezi moje situacije?

Savjet: Zahvala pripada Allahu Milostivom, Samilosnom i neka je salavat i selam na Njegovog Poslanika Muhammeda sallahu alejhi ve sellem:

Islamski učenjaci su suglasni u tome da je šerijatski punoljetnoj muslimanki obaveza da pred osobama koji joj nisu mahremi (muškim osobama koje su joj trajno zabranjene za brak bilo po krvnom srodstvu, mlijeku ili tazbini) pokrije čitavo svoje tijelo s tim da kod učenjaka postoji poznato razilaženje oko lica i šaka. Svaka muslimanka koja ne postupa po ovom propisu, bez ikakve sumnje čini vrstu grijeha za kojeg se što prije treba pokajati i što prije početi nositi šerijatsku odjeću kojom ju je zadužio Uzvišeni Allah. Zbog toga, svaka muslimanka koja se odluči na ovakav korak, zaslužuje svaku podršku uz molbu Uzvišenom Allahu da je učvrsti u njenoj namjeri i da joj pomogne pri tome.
Iz pitanja kojeg si nam uputila je jasno da si ti ta koja ima iskrenu želju da se počne pridržavati ovog islamskog propisa, a da je tvoj muž taj koji te u tom naumu želi spriječiti. Po tom pitanju ti možemo savjetovati slijedeće:

1- muslimanka je dužna da se pokorava svome mužu ukoliko je ono što on od nje zahtijeva u skladu sa onim što vjera islam smatra legitimnim. O tome govore mnogi vjerodostojni hadisi. Međutim, ukoliko bi muž od supruge tražio da učini nešto što je po islamu strogo zabranjeno, ili bi joj zabranjivao da čini nešto što je po islamu strogo naređeno, tada mu se neće pokoriti niti će ga po tom pitanju slušati, jer je Allahov Poslanik sallahu alejhi ve sellem rekao: ”Nema pokornosti stvorenju, ukoliko će se tako učiniti nepokornost prema Stvoritelju. Pokoravanje je samo u onome što je dobro…” (Hadis bilježe Buhari i Muslim od Alije r.a.)  Ovo je opći princip islama koji se primjenjuje i na tvoj slučaj.  

2- svjesni smo da bi tvoja čvrsta odluka da se pokriješ mogla prouzrokovati određene probleme između tebe i tvog supruga, pa bi u cilju izbjegavanja toga bilo dobro da s njim o tome što više razgovaraš kako bi mu pokazala da se na takav način želiš pokoriti Allahovoj naredbi, a u isto vrijeme da svoje tjelesne ukrase želiš sačuvati od pogleda drugih ljudi, čuvajući se tako u potpunosti samo za njega (svoga muža).

3- nemoj zaboraviti da je Allah taj koji okreće ljudska srca, i da nekad i najtvrđe srce uputi ka vjeri islamu. Zbog toga iskreno moli Allaha Uzvišenog, da tvome mužu omili vjeru islam sa svim njegovim propisima, onako kako ga je omilio i tebi, pa da zajednički živite u skladnom islamskom braku koji spada u najveće ljepote ovoga svijeta.  

4-
kada se uz Allahovu pomoć pokriješ, nastoji da tvoj hidžab bude po propisu, onako kako je to regulirano u šerijatu. Ovo ti kažemo iz razloga što danas mnoge muslimanke koje se pokrivaju čine to na način koji više otkriva i afirmira nego što pokriva i skriva što je u suštoj suprotnosti same svrhe hidžaba. O propisima šerijatskog hidžaba možeš pročitati u mnogobrojnoj islamskoj literaturi ili na internetskim stranicama islamskog sadržaja.

Na kraju, molimo Uzvišenog Allaha da ti pomogne i podari snage da svoju namjeru još danas sprovedeš u djelo a i da tvome suprugu omili ono što je omilio i tebi.

redakcija minber.ba

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta