Lijepi islam

10 važnih savjeta

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

A Mi smo Lukmanu mudrost darovali: ‘Budi zahvalan Allahu! Ko je zahvalan, čini to u svoju korist, a ko je nezahvalan – pa, Allah je, zaista, neovisan i hvale dostojan.’“ (Lukman, 12.)

Evo 10 važnih lekcija iz savjeta mudrog Lukmana za poboljšanje kvalitete života:

  1. Robuj samo Allahu.

Istinsko obožavanje pripada samo Allahu, te samo Njemu trebamo robovati. Ne pripisujmo Mu nikoga i nastojmo Mu robovati svojim umom, tijelom i dušom.

  1. Budi zahvalan najprije Allahu, a zatim svojim roditeljima.

Uzvišeni Allah je naš Stvoritelj, svaki dan trebamo biti zahvalni i prisjećati se blagodati kojima smo počašćeni. Što se tiče roditelja, razmisliti o boli, žrtvi i nelagodi tvoje majke, dok te nosila, rađala i odgajala. Razmisli o žrtvi oca koji radi i privređuje za porodicu.

  1. Poslušaj svoje roditelje u stvarima koje nisu kontra vjere

Sa njima se lijepo ophodi, održavaj rodbinske veze i budi srdačan i blag u svim stvarima.

  1. Čuvaj svoje postupke

Allahu ništa nije skriveno ni tajno, na nebu ni na zemlji, pa makar bilo jednako težini zrna gorušice. Upamtite da je On Sveznajući i o svemu potanko obaviješten, On će sve stvari iznijeti na vidjelo  – za nagradu ili kaznu na onom svijetu.

  1. Budi redovan u molitvi

Ako još nisi, sada je vrijeme da posložiš svojih pet dnevnih namaza na vrijeme. Posveti se svojim molitvama i učini ih prioritetom među svim svojim dnevnim aktivnostima.

  1. O davi i lijepom govoru

Budi pozivatelj svega što je dobro; budi od onih koji podržavaju pravdu i zabranjuju zlo. Uvijek govori za istinu i protiv onoga što je pogrešno.

  1. Strpljenje

Kada si strpljiv/a, time razvijaš odlučnost i karakter, kao i hrabrost u svim aspektima svog života. Unaprijedi svoj karakter kroz sabur ako te zadesi iskušenje na putu.

  1. Poniznost

Uzvišeni Allah ne voli one koji su oholi i hvalisavi. Hodajmo s poniznošću ovom zemljom, a ne budimo nadmeni niti uobraženi.

  1. Dobro postupanje s drugima

Ne postupajmo s ljudima s prijezirom. Slušajmo druge i dobro i lijepo se odnosimo prema njima. Ne ponižavajmo druge pokušavajući sebe uzdići.

  1. Spuštanje glasa

Čuvajmo se grubog glasa koji na kraju zvuči poput revanja magarca. Spustimo glas i govorimo normalnim i pristojnim tonom.

Izvor: http://youthlyhub.com

 

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta