Odgovori

Kina i filmovi

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Selam alejkum

Zelim da znam da li je muslimanima zabranjeno gledati filmove i ici u kina jer znam osobu koja praktikuje islam, ali ide u kina pa i nakon opomene? Ili kuci gledamo filmove napravljene od strane americke i evropske industrije.

Dzazakallahu hajr

Odgovor:

Ve alejkisSelam,

Allah subhaneh je na jeziku Poslanika a.s. pojasnio nam sta je haram a sta halal i rekao da su oni jasni. Nekada insan primi vjeru ali nebude toliko jak kao licnost da se odrekne svih poroka ili navika koje su ga pratile citav niz godina, dok je nekima s druge strane dovoljna opomena ili dvije pa da se klone neke ruzne navike.Treba biti taktican i mudar pri pozivu i pojasnjenju islama drugima.

Moramo shvatiti da nismo generacija ashaba koja je imala Poslanika a.s. uza se i kada bi se razisli oko necega isli bi njemu i on bi ih mirio i pojasnjavao im propise. Tesko je danas dusi da ima kontrolu i da se povinuje u svim elementima zivota odjednom svim zahtjevima islamskih principa.

Osnova ostaje da nismo radi gledanja filmova stvoreni. Allah je ovaj ummet odabrao nad drugim narodima i podario mu mnoge odlike na kojima ce drugi im narodi zavidjeti na Sudnjem danu. Allah nam je pojasnio svrhu nasega stvaranja rijecima: ”Ni dzinne ni ljude nisam stvorio osim da mi ibadet cine”.

Opisujuci one koji su a gubitku kaze: ”Tako mi vremena, svaki covjek je na gubitku.Osim onih koji vjeruju,koji cine dobra djela,koji se medjusobno potpomazu I podsticu na istinit govor i na strpljenje“. Uzimajuci samo ovu kur’ansku suru u obzir vidimo da je muslimanima zabranjeno da se bahato i nemarno ophode spram svoga vremena u najmanju ruku i da pracenje tv programa nije svrha radi koje su stvoreni a svi cemo biti pitani za svoje vrijeme kako I na koji nacins mo ga utrosili. A Allah najbolje zna!

prof. Jasmin Djanan!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta