Odgovori

Zašto je Allah stvorio ljude koji će u vatru

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Eselamu alejkum!

Imam 2 pitanja na koja se nadam da mi mozete dati odgovor. Zelim da se posvetim Islamu ali imaju neke prepreke zbog kojih mi iman stoji nisko a s time i namaz pa i druge od Allaha propisane obaveze.

1) Dali se prima dova od covjeka koji ima slab iman (kao ja) i koji rijetko klanja i ponekad cini manje grijehe?

2) Allah uzviseni na samom pocetku Kur’ana u suri Fatiha Sebe opisuje kao Milostivog i Samilosnog. “U ime Allaha Milistivog, Samilosnog”. Mene sada zanima, jer sam cuo da je Allah jos prije nego li je stvorio ljude ODREDIO ko ce u Dzennet a ko u Dzehennem. Moje pitanje je, zasto je Allah stvorio one ljude za koje je ZNAO da ce u vatru? Od nekih sam dobio odgovore kao, Allah to zna a mi neznamo ili, ti neznas gdje ces zato cini dobro. Nije bitno dali ja znam gdje cu a svjestan sam da je Allah Sveznajuci, Silan i Mudar i da neznam ono sto Allah zna (KADER). Medjutim mene gricka to pitanje, zasto je Allah stvorio ljude za koje je vec odredio Dzehennem?

Odgovor:

We alejkumusSelam!

Neka je hvala Allahu koji upućuje na Pravi put! Allah je Milostivi i Samilosni. Milostiv je svim ljudima, i onim koji su Mu poslušni i onim koji Mu nisu poslušni, i jednim i drugim daje vid, sluh, kišu, hranu, zdravlje, itd. ali je Samilostan posebno vjernicima na Sudnjem Danu.

Uzvišeni Allah je stvorio ljude da Mu ibadet čine, da Mu robuju, da Mu budu poslušni a zauzvrat On će im dati da vječno uživaju. Allah je mogao, da je htio, uvesti džehennemlije u džehennem a dženetlije u džennet bez polaganja računa, ali je postavio mjesto ispita gdje će se pokazati ko je kakav, i kako se džehenemlije ne bi mogli žaliti da im je nepravda učinjena. Kaže Uzvišeni Allah: ”Mi smo za Džehennem mnoge džinnove i ljude stvorili; oni pameti imaju – a njima ne shvaćaju, oni oči imaju – a njima ne vide, oni uši imaju – a njima ne čuju; oni su kao stoka, čak i gori – oni su zaista nemarni.” (El-Araf, 179.) tj. Mi smo ih pripremili za njega, pa oni rade ono što džehenemlije rade.

Allah Uzvišeni je prije nego što su oni stvoreni znao šta će oni raditi, pa je to zapisao kod Sebe u Knjigu, pedeset hiljada godina prije nego što je stvorio nebesa i Zemlju. Tako se prenosi u hadisu koji navodi Muslim u svom Sahihu od Abdullaha ibn Amra: Allahov Poslanik s.a.v.s. rekao je: “Allah je odredio stvorenjima njihove sudbine pedeset hiljada godina prije nego što je stvorio nebesa i Zemlju, a Njegov je Arš tada bio na vodi.”

Ne moguće je da Allah stvori nešto pa tek onda sazna kakvo će biti, šta mu je cilj i svrha, da li će biti ovakvog ponašanja ili onakvog… Nije Allahovo znanje kao naše znanje, niti je Allahov sud kao naš ograničeni sud o nečemu. Allah je stvorio ljude i znao je da će mnogi u Džehennem, ali nije tim zadovoljan, kad bi želio, mogao bi prisiliti svaku osobu da hodi Allahovim putem ka dobru. On to može uraditi, ali Njegov govor se obistinio da ljudi ponaosob izaberu svoj put, put dobra ili put zla. Stvorio ih je i dao im priliku, ali oni koji su odbili pokornost sami sebi vječno konačište u Džehennemu odabrali. Allah im je iz Svoje pravde presudio onako kako su zaslužili a da li je njihovim odabirom zadovoljan? Nije, ali On je Pravedan u presudi i Milostiv što im je dao priliku da se pokažu kakvi će biti, pa su i oni sami svjesni da su dobili ono što su zaslužili i da im se nije nepravda učinila. Sami sebe će prekoravati kada budu ulazili u Vatru, govoreći: “Da smo slušali ili razmišljali, ne bismo među stanovnicima Džehennema u Ognju bili!” (Mulk, 10.)

Kaže Uzvišeni Allah: ”On vam omogućava da kopnom i morem putujete. Pa kad ste u lađama i kad one uz blag povjetarac zaplove s putnicima, te se oni obraduju tome, naiđe silan vjetar i valovi navale na njih sa svih strana, i oni se uvjere da će nastradati, iskreno se mole Allahu: “Ako nas iz ovoga izbaviš, sigurno ćemo biti zahvalni! A kad ih On izbavi, oni odjednom bez ikakva osnova čine nered na Zemlji!” (Junus, 22,23.)

Na drugom mjestu u Kur’anu kaže Uzvišeni: ”A kad su oni rekli: ¢Bože, ako je ovo zbilja istina od Tebe, Ti pusti na nas kamenje s neba kao kišu ili nam pošalji patnju nesnosnu!” (El-Enfal, 32) (Ovo je bila dova mušrika Mekke koju su uputili Allahu iz inata i oholosti, pa im je Allah uslišao dovu, ne samo to, nego im je dao bolje što su tražili, poslao im je meleke sa Neba.)

Ovi ajeti ukazuju da će Uzvišeni Allah primiti i dovu nevjernika ako Mu se iskreno obrati, pa na osnovu ovog mogu reći da ti vrata pokajanja i dove nisu zatvorena. Moli Allaha dž.š. da te uputi na Pravi put.

Vezano za tvoje namaze, znaj da nema vrijednijeg djela nakon šehadeta (La ilahe illellah Muhammedun resulullah) osim namaza. Ono što djeli nas muslimane od nemuslimana je namaz, pa ko ga ostavi da je ostavio svoju vjeru. Molim Allaha da te uputi i popravi tvoje stanje. A Allah zna najbolje!

prof. Abdullah Mujic!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta