Odgovori

Brak sa nemuslimanom

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Postovani,

Vec mi je jasno da se brak muslimanke sa nemuslimanom smatra velikim grijehom.Ako je tako, sta onda da radi jedna djevojka koja vec godinama voli nemuslimana, koji joj je neprestano u mislima i pati zbog toga. Pored svega, nikako ne moze da upozna momka muslimana kojeg bi zavoljela istom snagom i tako zavrsila ovu agoniju. Da li da se upusti u takvu vezu i vidi kako ce ici, ili da i dalje samuje, sjedi kod kuce, place i sazaljeva samu sebe, dok joj godine prolaze.

Srcu je tesko narediti. Kazemo da se sve desava sa Bozjom voljom i Bozjim odredenjem, pa zar nije moguce da je Bog upravo spojio ove dvije osobe? Zar stvarno treba odbaciti zivotnu srecu, jer on nije musliman? Strasno je sto to traje vec 3 godine i osjecanja su obostrana. Mnoge muslimanke zive sretno u mijesanim brakovima, praktikuju svoju vjeru i nastoje da sto vise uticu na djecu. Djeca su zasebni ljudi i vjera im se ne moze nametnuti. Oni ce sami odluciti za sebe, a ne njihovi roditelji. Unaprijed zahvalna.

Odgovor:

Postovana,

Uistinu ima i takvih veza u kojima partner bi za drugoga ucinio sve samo da budu skupa.Islam je jasan po pitanju zenidbe muslimanke sa nemuslimanom i to je Kur’an kriticki osudio. Navest cu ti primjer Ummu Seleme koja je bila muslimanka I kojoj je dosao Ebu Talha da je prosi. Ona mu nije nasla nikakve mahane osim toga sto je on bio nemusliman. Lijepo mu je pojasnila da je ona vjernica I kao takvoj nije joj dozvoljeno da se uda za njega.

Rekla mu je da ukoliko zeli da budu skupa da ce njen vjencani dar sadrzat se u tome da on primi vjeru islam. On to nije odmah ucinio nego je otisao kuci, razmisljao dugo o ponudi, i nakon sto je uvidio dam u islam nista lose ne nudi ni po vjeru ni zivot ni cast, te je pristao da izgovori kelime i sehadet i pridruzi se pobjedonosnoj i spasenoj skupini do Sudnjega dana.

Imas Ii ti tu mogucnost da mu je ponudis. Ukoliko bude iskrem glede tebe nece mu biti tesko da to ucini. Medjutim treba da zna da nakon toga I ako pristine mora da uredite svoj zivot po islamskim nacelima,jer nije ni tebi dovoljno da imas samo muslimansko ime, nego je potrebno da se po islamu vladas ako zelis da budes prava vjernica. Ako nisi sa sobom to rascistila, prvo poradi na sebi,pa onda ponudi svome partneru prethodno navedeno I znaj da islam takve vanbracne veze niti kontakte ne podrzava niti ih odobrava.

Arapska poslovica kaze:” Onaj ko bude trazio on ce I naci, a onaj ko bude posijao on ce i poznjeti
Nko ne kaze tebi idi se reklamiraj da bi nasla nekoga sebi kompetentnoga. Nastoj svojim moralom i etikom i ponasanjem u drustvu I okolini koja te okruzuje dad as najbolji primjer o sebi I dovi Allahu subhaneh da ti olaksa i podari casna i postena vjernika koji ce ti pruziti sav ugodjaj islamskoga nacina zivota.

Molim Allaha da vam olaksa i skine koprenu sa vasih ociju kako biste kao iskreni vjernici nastavili suzivot kao pripadnici najodabranijeg naroda koji je ikada stvoren. Amin! A Allah najbolje zna!

prof. Jasmin Djanan!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta