Odgovori

Kako objasniti roditeljima vjeru

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Selam alejkum!

Kako roditelju na lijep nacin objasniti obaveze, kao npr. namaz? Kad pokusam da mojim roditeljima ukazem na njihove greske u vjeri oni se ljute i pocnu da galame na mene. Oni misle da oni sve znaju i naravno oni su roditelji i ja trebam njih da slusam a ne oni mene. A ustvari njihova vjera je vise kao tradicija a ne vjera. Oni misle da obavljanje pet namaza i pokrivanje zene je pretjerivanje u vjeri.

Moja majka mi stalno govori da cinim grijeh zato sto ispravljam roditelje i sto pretjerujem u vjeri, kaze nije vazno kako se nosis i dali redovno klanjas, vazno je sta je u dusi, i kaze ne zna se ko ce u dzenet. Tesko mi je nemogu da ih gledam da grijese, a i zao mi je zato sto misle da ih uznemiravam .Zeljela bih da imaju lijepo misljenje o meni, to su moji roditelji.
Da vas Alah nagradi dzenetom!

Odgovor:

Ve alejkumusSelam,

Mi smo duzni po kuranskome tekstu da postujemo roditelje I ono sto se ne kosi s vjerom a naredenam, duzni smo to uciniti. Onoga trena kada nam narede neku radnju ili djelo da pocinimo koji je grijeh prema Allahu(ostaviti namaz ili neklanjati radi hatora roditeljskoga ili se ne pokriti jer je to po njihovom shvatanju pretjerivanje u vjeri…), toga trena prestaje pokornost roditelju,jer cinimo grijeh prema Onome ko je stvorio I nas I nase roditelje.

Tada ostaje obaveza dobrocinstva I lijepog ophodjenja prema roditelju, bez izricite pokornosti istima ako traze od nas da cinimo nesto sto nam vjera zabranjuje. Islam je potpun sistem I nacin zivota I nista nam nije ostavljeno nepojasnjeno, samo treba spoznati propise I vladati se po receptu Onoga koji poznaje sta je najbolje po nas pa nam je to naredio I napustati ono sto je lose po nas I to nam je zabranio.

Nastoj da svojim djelima licnim primjerom I uzoritim ponasanjem kako sa njima tako I sa svima koje poznajes
primjete na tebi da zelis da budes sto bolji vjernik. Put do dzenneta nije lahak, potrebno je savladati mnoge prepreke, jer Allahov dzennet je skupa roba. Na tom putu da bismo uspjeli treba da se okitimo prvenstveno saburom, blagoscu, iskrenoscu u djelima i rijecima i ispravnim znanjem kako o propisima vjere, tako i o ovosvjetskim znanostima.

Vise bi ti trebalo da je zao njih ako bi, nedaj boze, bili od onih koji ce biti vjecno kaznjavani u Dzehennemu.
Ako smatraju da je kuran knjiga od Allaha objavljena,onda im pomozi da procitaju ajete koji naredjuju namaz, koji naredjuju pokrivanje zene I sve druge propise. Kazi im da nismo mi koji to potenciramo ili zelimo da nametnemo drugima, nego Allah subhaneh iz svoje milosti prema nama jadnim I nemocnim stvorenjima, posla poslanika i knjigu i odabra nas u odnosu na druge narode, da budemo opomena I priasnjim i buducim pokoljenjima.

Neki od ajeta koji su dovoljni kao dokaz onome ko razuma ima I koristi ga su:

Sura: 24 [An-Nur (Svjetlost)] Ajet: 31

A reci vjernicama neka obore poglede svoje i neka vode brigu o stidnim mjestima svojim; i neka ne dozvole da
se od ukrasa njihovih vidi išta osim onoga što je ionako spoljašnje, i neka vela svoja spuste na grudi svoje; neka ukrase svoje ne pokazuju drugima, to mogu samo muževima svojim, ili očevima svojim, iliočevima muževa svojih, ili sinovima svojim, ili sinovima muževa svojih, ili braći svojoj ili sinovima braće svoje, ili sinovima sestara svojih, ili prijateljicama svojim, ili robinjama svojim, ili muškarcima kojima nisu potrebne žene, ili djeci koja još ne znaju koja su stidna mjesta žena; i neka ne udaraju nogama svojim da bi se čuo zveket nakita njihova koji pokrivaju. I svi se Allahupokajte, o vjernici, da biste postigli ono što želite.

Sura: 33 [El-Ahzab (Saveznici)] Ajet: 55

Njima nije grijeh da budu otkrivene pred očevima svojim, i sinovima svojim, i braćom svojom, i sinovima braće svoje, i sinovima sestara svojih,i ženama vjernicama, i pred onima koje su u vlasništvu njihovu. I Allaha se bojte, jer Allahu, doista, nije skriveno ništa.

Sura: 2 [Al-Baqara (Krava)] Ajet: 177

Nije čestitost u tome da okrećete lica svoja prema istoku i zapadu; čestiti su oni koji vjeruju u Allaha, i u onaj svijet, i u meleke, i u knjige, i u vjerovjesnike, i koji od imetka, iako im je drag, daju rođacima, i siročadi, I siromasima, i putnicima-namjernicima, i prosjacima, i
za otkup iz ropstva, i koji molitvu obavljaju i zekat daju, i koji obavezu svoju, kada je preuzmu, ispunjavaju, naročito oni koji su izdržljivi u neimaštini, i u bolesti, i u boju ljutom. Oni su iskreni vjernici, i oni se Allaha boje i ružnih postupaka klone

Sura: 2 [Al-Baqara (Krava)] Ajet: 277

One koje vjeruju i čine dobra djela i molitvu obavljaju i zekat daju čeka nagrada kod Gospodara njihova; i ničega se oni neće bojati i ni za čim oni neće tugovati.

Sura: 4 [An-Nisa (Žene)] Ajet: 103

A kada molitvu završite, Allaha spominjite, I stojeći, i sjedeći, i ležeći. A u bezbjednosti obavljajte molitvu u potpunosti, jer vjernicima je propisano da u određeno vrijeme molitvu obavljaju.

Sura: 9 [At-Tewba (Pokajanje)] Ajet: 18

Allahove džamije održavaju oni koji u Allaha i u onaj svijet vjeruju i koji molitvu obavljaju i zekat daju i
koji se nikoga osim Allaha ne boje; oni su, nadati se je, na pravom putu.

Sura: 13 [Ar-Ra’d (Grom)] Ajet: 22

i oni koji trpe da bi postigli naklonost Gospodara svoga, i koji molitvu obavljaju, i koji od onoga što
im Mi dajemo i tajno i javno udjeljuju, i koji dobrim zlo uzvraćaju – njih čeka najljepše prebivalište,

A Allah najbolje zna!

prof. Jasmin Djanan!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta