Odgovori

Namaz ili intimni odnos

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Selam alejkum,

Da vas Allah dz.s. nagradi za trud. Imam 2 pitanja:

1. Posto sam ozenjen muslimankom, koja je kao i ja u vjeri, elhamdulillah, desi se da zajedno odemo kod neke rodbine u drugi grad i ostanemo nekoliko dana. Kad uvece legnemo spavati, obuzme nas zelja za intimnim odnosom. I tu nastaje dilema. Znamo da, ako budemo imali intimni odnos, necemo uspjeti da klanjamo sabah namaz, jer kod te rodbine nemamo osjecaj slobode da se ujutru oboje okupamo i klanjamo. Da li da seuzdrzimo od intimnog odnosa i da klanjamo ili da imamo intimni odnos i da propustimo namaz?

2. Slusajuci predavanja i citajuci knjige o nagradi u Dzennetu i kazni u Dzehennemu, moj je utisak da je nagrada dobro koje covjek ne moze ni zamisliti, a da je kazna strasna koliko ne mozemo ni zamisliti. I oboje ce vjecno trajati. S druge strane, zivot na dunjaluku je, u poredjenju s tim, toliko kratak.

Poslanici su dolazili narodima i opominjali ih na vjerovanje u jednog Allaha dz.s. Nas Polanik, Muhammed s.a.v.s., posljednji je Poslanik i najbolji od svih ljudi i njegov zivot je svjetlo za sve nas. Mi smo danas svi duzni ciniti davu i upozoravati ljude slijedeci svijetli primjer naseg mubarek Poslanika.

Mene kopka jedno pitanje: da li ce svaka osoba biti bez opravdanja na Sudnjem Danu? Tj. na Sudnjem Danu, da li ce neko moci da kaze da u toku svog kratkog zivota na dunjaluku nikad nije cuo za Islam i Poslanike? Da li ce ono sto sto su duse obecale Allahu dz.s. i kasnije u zivotu na ovom svijetu iznevjerile, biti dovoljan razlog za vjecnu kaznu u Dzehennemu ako osoba nikad nije cula da je dosao Poslanik i nikad nije vidjela Kur’an niti daiju?

Pod ovim mislim prije svega na ljude koji zive u udaljenim krajevima zemlje, kao Eskimi, u Sibiru, i izolovanim djelovima, kao sto su neka plemena u Africi itd. Pod ovim mislim i na ljude u krscanskim zemljama do kojih ne dopire rijec Islama zbog nase neangazovanosti na putu dave.

Odgovor:

Ve alejkumusSelam,

1. Poslanik a.s. je rekao:” Izmedju covjeka i kufra i sirka je ostavljanje namaza”. U skladu s ovima dokazom, duznost vam je da ukoliko se ne mozete osjecati lagodno u gostima I okupati se na vrijeme, da se suzdrzite, jer namaz kao osnovni stub vjere islama ima vecu prednost od zadovoljavanja strasti.

2. Sejh Abdurrahman el Berak odgovorio je na ovo pitanje sljedecim rijecima: “Oni do kojih nije dosao poziv islama ili su upoznati sa njim ali na pogresan nacin, biti ce iskusani I ispitani na Sudnjem danu. Ko bude pokoran uci ce u Dzennet, a ko bude nepokoran uci ce u Dzehennem. Uzviseni Allah kaze: “A Mi ni jedan narod nismo kaznili dok poslanika nismo poslali” (El-Isra,15.)

A Allah najbolje zna!

prof. Jasmin Djanan!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta