Odgovori

Nemožemo da dobijemo dijete

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Esselam alejkum ve rahmetullahi ve berkjatuhu!

Imam pitanja koja me muce pa vas molim za odgovor. Vec 3.god.sam u braku, hvala Allahu imam lijep brak,s lazemo se, ali nas muci sto ne mozemo imati djece i to nas oboje tako muci, jer imamo tako veliku zelju za potomstvom. Htjela bi vas pitati koje dove bi trebala uciti i moliti Allaha da nam se smiluje i podari evlada.

Ljetos smo bili u Bosni pa smo, halal bilo, namjenili pare za kurban i to dali hodzi koji nam je obecao uraditi to za nas i to kurbansko meso podijeliti djeci bez roditelja. Da li je to ispravno sto smo uradili. Unaprijed zahvalna i nek vas allah nagradi. Allahimanet!

Odgovor:

Ve alejkumusSelam,

Nema smetnje da se osobi od povjerenje da u emanet da neki hairli posao obavi za nas. Sto se tice potomstva, Allah je taj koji iz svoje mudrosti daje nekome musku,nekome zensku djecu, a neke porodice ostavi bez potomstva. Poznat mi je slucaj nekoliko muslimanskih porodica kojima je Allah podario potomstvo nakon deset i vise godina provedenih u braku.

Moramo shvatiti da je u mnogim situacijama problem u nama. Naime kada se insan oda porocima i grijesenju onda jedan od stetnih i kobnih posljedica tog cina bude da ih ostavi bez poroda. Druga situacija jeste recemo da Allah pozna sve duse I da pojedinima ne podari dug vremeski period porod dok se oni ne uhodaju u bracnoj zajednici. Pojedine porodice jednostavno nisu spremne odmah da imaju djecu I mozda bi im ona predstavljala samo poteskocu i dodatni teret, ali radi porodice i prijatelja nastoje da imaju djecu ali suubjedjeni da jednostavno nisu spremni da se late tih dodatnih obaveza.

Mogu biti i drugi razlozi po srijedi. Ali ono sto je sigurno jeste da nesmijemo odustati od dove, od oslonca na Allaha kao nasega Tvorca. Usli smo u najodabraniji mjesec. Iskoristite ga za samoobracun I za pojacani ibadet,a Allah sigurno nikoga nece nepravedno ostetiti. Allah je Taj koji poznaje sve jezike, tako da mu se slobodno mozes pojadati na maternjem jeziku,posebno to cini u zadnjoj trecini noci. Mjesec ramazan je idealna prilika da insan preispita svoje postupke I da se pokaje za eventualne prijestupe.

Neka i tebe,sestro, Allah obilato nagradi. Amin!

A Allah najbolje zna!

prof. Jasmin Djanan!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta