Odgovori

Udaja nemuslimanke za muslimana

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Esselamu Alejkum !!!

Eh ovako, zanima me da li je brak validan izmedju muslimana i nemuslimanke , ako njeni roditelji ne zele dati dozvolu za brak jer ne zele da se ona uda za muslimana, a ona to zeli i hoce. I da li je u tom braku nemuslimanka mora preci na islam, ili moze zadrzati svoju vjeru ??? Da vas Allahu Uzviseninagradi!!! I usput da kometarisem da je ovo jedna od meni najdrazih stranica na internetu, svaka vam cast, samo tako nastavite !!!

Odgovor:

We alejkumu Selam!

Uslovi za validnost bračnog ugovora (šurutus-sihha)

Da bi bračni ugovor bio validan i proizveo pravne posljedice moraju biti ispunjena dva uslova:

1. Da žena s kojom se sklapa brak bude šerijatski prikladna za sklapanje braka, tj. da u njenom slučaju ne postoji neki uzrok za zabranu sklapanja braka, svejedno bilo to privremenog ili stalnog karaktera.

2. Da se sklapanje bračnog ugovora verifikuje svjedočenjem.

Staratelj nevjernice koja se želi udati za muslimana nema pravo zabraniti joj udaju, jer bračna veza s muslimanom je put da nevjernica primi islam. Ako joj staratelj bude branio udaju za muslimana općenito, tada gubi pravo na starateljstvo i ova odgovornost prelazi u ruke kadije ili onoga ko obavlja dužnost kadije, poput uleme,daija i imama.

Što se tiče nevjernice ona ne mora prihvatiti islam u protivnom bi to bila bračna veza sa muslimankom, ne sa nevjernicom, ali mora biti čestita. Uzvišeni Allah kaže: “I (dozvoljavaju vam se) čestite kćeri onih kojima je data knjiga prije vas.” (El-Maide, 5.). Ovo je stav imama četiri pravne škole i izrazite većine islamskih učenjaka iz prvih i potonjih geberacija. (Vidjeti:Medžmu’ul-fetava, 32/113, El-mebsut, 5/110, El-džamiu li ahlamil-Kur’an, 6/81,Ahkamu ehliz-zimme, 2/794.).

Treba naglasiti da nemuslimanaka mora biti židovka ili kršćanka, dok ženidba ateistkinje ili mušrikinje bilo koje vrste je strogo zabranjena. Pored toga, musliman koji oženi kitabijku neće se sačuvati grijeha, ne zbog same bračne veze već zbog posljedica braka. Dovoljno je upitati muslimana koji oženi nevjernicu, kome je povjerio odgoj djece. Zar osobi koja nema nikakvih vjerskih vrijednosti i koja poriče ono zbog čega je musliman stvoren?
A Allah najbolje zna.

Preuzeto sa www.minber.ba

prof. Jasmin Djanan!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta