Odgovori

Očeva nepravedna raspodjela imovine

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Esselamu alejkum ve rahmetullah

Nas babo, rahmetli, pravio je ogromnu razliku izmedu sinova i kceri tako da je, sinovima koje je visoko obrazovao i sada rade na visokim funkcijama , davao mnogo kao npr; kupovao im auta , plac za kucu, uveliko pomagao u izgradnj kuce , pravio raskosne svadbe , na stedne knjizice davao velike sume novca, kada neki ude u crveno za kredit (koji su dizali zbog luksuznih stvari) otac rahmetli im je davao vecu svotu novca kako bih izasao iz krize itd…

Dok je nas kceri ignorisao i ponizavao a braca se zadovoljno posmjehkivala , ponasajuci se kao da nista nisu duzni niti obavezni prema nama ,kao vi ste tude jer ste se udale. Sinovima je za vrijeme zivota podijelio najveci i najbolji dio imovine gdje su otisli u opstinu i to potpisali . Postoji papir u pisanoj formi gdje stoji da im je to dao kao nasljestvo. Mi sestre smo za to saznale tek nakon oceve smrti.

Nase pitanje glasi:

1. Da li je nasoj braci ta imovina serijatski ispravno dodijeljena ?

2. Imamo li mi sestre po serijatu udjela u tome ?

3.Mozemo li po serijatu u podjelu uvrstiti vece sume novca koje su dobijali za vrijeme zivota oca rahmetli?

Molim brz odgovor Allah vas nagradio.

Odgovor:

Ve alejkumusSelam,

Kamo srece da se na vrijeme neke stvari pitaju (u ovom slucaju za oceva zivota), mnoge nesuglasice bile bi prevazidjene.

·Tvoj otac da se pridrzavao serijatskih smjernica dok je bio ziv,ne bi sigurno postupao na takav nacin i razdvajao musku djecu od zenske, nego bi svima prema njihovim serijatskim smjernicama davao i pomagao.

·Kada se vrsi raspodjela imovine nakon umrloga,onda se gledaju svi clanovi uze obitelji (majka I djeca)

·Istina je da muskarcu nekada pripadne cetvrtina nekada sestina nekada osmina zavisno od broja clanova zenske I muske djece u obitelji.

·Razlog tome zasto musko dobiva duplo u odnosu na zensko krije se u tome da su muskarci zaduzeni da brinu o obitelji I njenim clanovima dok zensko nije time zaduzeno I moze svoj novac od nasljedstva koristit I trosit samo na sebe.Ako bi potrosila na porodicu ili dala nekoj dobrotvornoj ustanovi to je njena dobra volja.

·U vasem slucaju nije serijat s oceve strane uziman u obzir tako da niste u mogucnosti sada novac koji je on dok je bio ziv I dao nekome koga je on smatrao kompetentnim dijelit po serijatu

·Ono sto ostane od imetka nakon roditelja taj dio se stavi na kamaru I dijeli po pravdi

·Pravedna raspodjela ne razlikuje vece niti manje sume novca.Sve imaju isti propis

·Ne moze se imetak koji je utrosen I vec podijeljen retroaktivno obracunavati u iznos za podjelu.

A Allah najbolje zna!

prof. Jasmin Djanan!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta