Odgovori

Pomjeranje prsta u namazu

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Es-selamun alejkum ve rahmetulahi ve berekatu!

Halalite mi nisam znao kako da vam se obratim, pa evo preko ovog nacina da vas allah swt nagradi. Ja bi vas zamolio u ime allaha da mi objasnite dali je pravilno, kad sjedimo na tashahud da li je ispravno da pomjerimo nash kazi prst ili ne?

Ja sam pitao mnoge ljude u vezu ovo pa nisu mi mogli dati odgovor. Ne da mi objasnite kako se pravi tashahud alhamdulilha o tome zanam kako treba; da vas allah nagradi,nego samo o vezi o kazi prstu. Ako je ispravnije da pomjerimo nash kazi prst na tashahud. ondak ja bi was zamolio da mi objasnite vishe od toga i zashto. Da vas allah swt nagradi unaprjed inshallah!

Odgovor:

We alejkusSelam we rahmetullahi we berekatuhu!

Samo pomicanje prsta na teshedudu je od sunneta i prakse generacija koje su zivjele prije nas. Pomjera se kruzno i polahko u pravcu kible na prvom i drugom sjedenju u namazu. Poslanik a.s. je rekao da je ta radnja teza sejtanu od udaranja zeljeznim maljem. Mi smo duzni da slijedimo poslanicku praksu i da samo po pitanju ibadeta kazemo:*Cujemo i pokoravamo se*

Hikmet i mudrost odredene naredbe ili zabrane insan svojim ogranicenim umom ne moze da pojmi.Ako nista nije u sunnetu doslo kao pojasnjenje prihvatamo to jer *Poslanik ne govori po hiru svome,to je objava koja mu se dostavlja* kako nas tome uci kurani kerim.

A Allah najbolje zna!

prof. Jasmin Djanan!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta