Odgovori

Otići ili ostati u BiH

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Sellam alejkum!

Evo sve vise se govori o nekom ratu ponovo. Narod strahuje,vidi se po cjenama da stanje nije bas odgovarajuce, pa jos politicka kriza koja se desava. Moji prijatelji i moja rodbina kroz pricu o ratu neki dan govore o bjegu vani i da ne zele ostati jer im je dosta proslog rata i obecanja poslije njega i prije njega.

Moja Islamska duznost je u svakom slucaju da svoju zemlju ostanem braniti ma kakva ona bila. Ali ako se zna da nitko nezeli da brani vise svoj dom i ako ih vecina ide vani tu vec postavljam pitanje dali otici vani ili ostati medju rijetkima, sto ce vjerovatno poginuti. Mislim eto pricao sam sa preko 20 do 30 ljudi,poznanika,prijatelja o tome ostati ili otici,njih dvojica kolega su odlucila ostati definitivno.Ja sam upoznat sta je Sehid i znam o bitkama
prije koji su se vodili a muslimani bila manjina.

Ali opet ostaje pitanje kuda, kako, sa cime. Ne bojim se poginuti za ovu zemlju mlad jer ovo je samo dunjaluk nista vise. Sad zelim cuti vase misljenje o tome,jer do sada ste mi uvjek nalazili prave odgovore na moja pitanja..Unaprijed Hvala i lijep sellam.

Odgovor:

Ve alejkesSelam,

Musliman cvrsto vjeruje da se sve zbiva Allahovim kaderom I odredjenjem. Duboko je ubjedjen da je svakome propisao ono sto je sukladno njegovim psihickim ili fizickim sposobnostima. Kada zelimo bilo koju odluku da donesemo a bitnija je u nasim zivotima treba da se zapitamo koliki je domen htijenja Bozijeg zadovoljstva tim djelom.

Ako neko misli da od smrti moze pobjeci neka procita dogadjaj Sulejmana a.s. kada mu je dosao melek smrti I nasao kod njega osobu kojoj je trebao uzeti dusu. A ta osoba osjetila je da joj se blizi smrt pa je trazila od Sulejmana a.s. da je prebaci u drugu drzavu,daleku Indiju(smatrajuci da ce tako spasiti goli zivot).Tada se melek smrti nasmijao.Prisutni nisu nista razumjeli dok im nije pojasnio:naredjeno mi je da ovom covjeku uzmem dusu u Indiji pa sam se zacudio kada sam ga zatekao kod Sulejmana a.s. Ovaj dogadjaj je dovoljan onome ko ima pameti.

Kako god odlucis zelim da bude to tvoja odluka,jer ipak je to tvoj zivot. Na taj nacin neces nikaga sa strane moci kriviti da te pogresno savjetovao. Ja ti samo mogu reci iz licnoga iskustva da te nece grijati sunce tudjega neba kao sto te grije sunce nasega podneblja.

Kakav god posao ili zivotnu priliku ostvario negdje daleko,znaj da ces uvijek biti dosljo,koji ce u ocima domacina biti prezren, a razlozi mogu biti razliciti(ako budes skolovaniji,zavidjet ce ti,ako ostvaris neku dunjalucku dobit smatrat ce da si uzeo nekom od dmacih priliku da se dokaze,mada to ne mora biti generalno pravilo svakoga vremena ili prostora). Klanjaj istiharu namaz,posavjetuj se sa nasim stvoriteljem,a onda nikoga ne krivi do samoga sebe. A Allah najbolje zna!

prof. Jasmin Djanan!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta