Odgovori

Pitanje sudbine – propuštam namaze

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Postovaje Prof. Djanan,

pronasla sam vas homepage trazenjem vise znanja o Islamu i radujem se- Allah vas nagradijo-za vas trud! Tek jucer sam sjedila s prijateljicom i opisala zelju, da bih voljela da imam nekog, kome se mogu obratiti pitanjima… elhamdulillah- dobila sam ovdje mogucnosti…

Neki kazu, da je insanu zapisanu 40. ili 42. dana- kad se u tjelo udahne dusa- kakva ga sudbina ceka? Zar je to tako? Zar nije ovisno, kako se insan predrzava Islamu?

Jeli grijeh , ako se propusti koji namaz, jer se nema mogucnosti klanjati- na fakultetu naprimjer? Pocela sam- elhamdulillah ima dvije godine-koliko mogu -da klanjam… ali dosta propustim? Zar mogu da naklanjam sve farzove, kako bih zamjenila sunnet za farz? Da naprimjer klanjam kod ikindije namaza mjesto 4 farza 4 sunneta, dva puta po 4 farza? Bilo bi mi drago, da mi odgovorite na moja pitanja.

Selam alejkum, Nermina Lj.

Odgovor:

Ve alejkumusSelam,

1. Vjerovanje u KADA I KADER,jedan je od temelja imana,a to znaci da Allah zna sve da je sve stvorio,da nista ne izlazi izvan okvira Njegove volje I odredjenja.On je sve to zapisao u Levhi Mahfuz (Knjigu dobro cuvanu), 50.000 godina prije nego je stvorio stvorenja. To znaci da je Allah stvorio sve sto je u kosmosu,kao I njihova djela. Ono sto Allah zeli to ce se desiti, a ono sto ne zeli, nece ni biti. Ono sto se desi svakom covjeku neka zna da nije mogao izbjeci,a ono sto ga mimoidje, neka zna da ga nije moglo snaci. Covjek nije prisiljen da radi dobra djela ili grijehe, nego je obdaren slobodnom voljom koja prilici njegovom stanju I koja je ispod Allahove volje.

Ono sto si spomenula ili sto si saznala da se nakon upotpunjenja 3 mjeseca u utrobi majke plodu odredjuju odredjene smjernice za njegov zivot to je tacno. Allah tada svakom zametku posalje meleka koji mu udahne duhu,I odredi mu se duzina zivota, nafaka, da li ce biti sretan ili nesretan I kakva ce mu djela biti.

U drugom hadisu se spominje da je svakome predodredjeno kakva ce mu djela biti. Onaj ko bude predodredjen za Dzennet,radit ce djela koja ce ga uvesti u Dzennet.Onaj ko bude predodredjen za Dzehennem,radit ce djela koja ce ga uvesti u Dzehennem. Pera (sudbine) su se podigla,a stranice osusile. Nema kontradiktornosti izmedju vjerovanja da nam je Allah podario slobodnu volju pomocu koje smo u stanju uciniti odredjena djela. Potvrdjujuci volju stvorenja, Allah nam porucuje:* Onome od vas koji hoce da je na pravom putu*(Et-Tekvir,28.)

Nasa volja je u okviru Allahove volje I ne izlazi iz tog okvira,kao sto stoji u ajetu:*A vi ne mozete nista htjeti ako to Allah,gospodar svjetova nece* (Et-Tekvir,29.) Na osnovu navedenih dokaza,nije dozvoljeno da odbacujemo jedno na racun drugog,ili negiramo jedno od tog dvoga,jer je Allah potvrdio egzistiranje I postojanje obje volje.

Katkad se isprijece odredjene smetnje koje sprijece ostvarenje odredjene zelje. Na osnovu toga covjek zna da mu Allah nije propisao da se njegova zelja ostvari zbog mudrosti koju samo On subhaneh poznaje. U svim Allahovim djelima I odredjenjima je dobro, jer covjek ne zna gajb,ishod I posljedice djela. Dokaz je ajet:*Ne volite nesto,a ono moze biti dobro po vas,nesto volite,a ono bude zlo po vas.Allah zna a vi ne znate* (El-Beqare,216)

2.Odgovor:

Sto se tice ostavljanja namaza, Resul a.s. je rekao: *Izmedju covjeka sirka I kufra jeste ostavljanje namaza* Svjesno napustiti odredjeni ibadet, gore je nego nepoznavati propis o istome a ne postivati ga. Jer u toj situaciji insan se moze pravdati neznanjem za realizaciju istoga. Ako si na fakultetu i imas odredjene vremenske intervale kada ti je pauza, trebas nastojati je koristiti za obavljanje namaza u njegovo vrijeme.

Kada imas teske ispite u tim danima spajaj dva namaza koja se zatrefe u vrijeme ispita bez skracivanja. Pored toga dobrovoljna nafila je uvijek pozeljna jer ce se njome na Sudnjem danu namirivati farzi koji su nesispravno ili nepotpuno obavljeni. A Allah najbolje zna!

prof. Jasmin Djanan!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta