Namaz

3 savjeta za one koji počinju klanjati

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Uzvišeni Allah kaže: One koji vjeruju i čine dobra djela i molitvu obavljaju i zekat daju čeka nagrada kod Gospodara njihova; i ničega se oni neće bojati i ni za čim oni neće tugovati. (El-Bekare, 277.)

Islamska molitva, odnosno namaz je siguran recept za uspjeh u ovom i budućem životu. Namaz nam daje jedinstvenu i posebnu priliku da tražimo audijenciju kod svog Gospodina pet puta dnevno. Za vas koji ste se tek vratili islamu, bilo da ste tzv. konvertiti ili muslimani koji nisu do sada redovno klanjali, ljubav prema namazu pomoći će vam da izgradite čvrste temelje vjere.

Naučite obavljati namaz ispravno

Za npr. novog muslimana može djelovati zastrašujuće teško naučiti islamsku molitvu, odnosno namaz. Zapamtiti redoslijed pokreta, naučiti sure i fraze na arapskom jeziku…jedan brat koji se vratio islamu ispričao je: „Još uvijek se sjećam kako sam se osjećao nervozno i ​​tjeskobno dok sam to počeo učiti kao novi musliman prije više od dva desetljeća. Mislio sam da nikada neću moći naučiti “pokrete” i čak riječi na arapskom. Osjećao sam se nedovoljno sposobnim i pomalo preopterećeno, ali nikada nisam odustao. Kupio sam knjigu s uputama za obavljanje pet dnevnih namaza i napravio sam set kartica koje sam koristio prilikom obavljanja namaza. Nisam bio siguran hoće li moj namaz i moje dove biti prihvaćene zbog korištenja tih kartica, ali njihovo korištenje samo nekoliko tjedana pomoglo mi je da naučim obavljati namaz ispravno.

Stvari su se dosta promijenile otkako sam primio islam. Novi muslimani danas mogu u potpunosti iskoristiti YouTube upute za molitvu. Mogu koristiti mobilne aplikacije koje će ih voditi da ispravno obavljaju namaz. Uz milost Allaha Svemogućeg, korištenje tehnoloških resursa za učenje islamske molitve oslobađa nas većine brige i tjeskobe koje sam ja osjećao kada ti alati nisu bili dostupni.“

Odaberite / stvorite mali kutak za obavljanje molitve

Namaz je zaista poseban čin i prema njemu se tako treba i odnositi. Iako je istina da se možete moliti bilo gdje, molitva na mjestu koje je čisto i bez ikakvih smetnji je idealno kako biste se mogli što bolje usredotočiti na svoje obožavanje Allaha i biti skoncentrirani na ono što činite.

Posvetite mali kutak u svom domu (ukoliko imate tu mogućnost), kako biste stvorili vlastiti prostor za obavljanje molitve. Učinite ga jedinstvenim od ostatka doma i neka to bude vaša mala oaza. Svaki put kada zakoračite na svoje mjesto, osjetit ćete toplinu, ugođaj i ljubavi dok se pripremate uspostaviti vezu sa svojim Gospodarom.

Snaga dove

Nikad ne podcjenjujte snagu dove i snagu namaza. Od početka do kraja svake molitve, vjernik može lako razaznati osjećaj mira i spokoja koji prodire u srce bez obzira na nemir ili tjeskobu kroz koju vjernik prolazi. Obavljanje namaza uzdiže ljudsku dušu dok stojite, klanjate i padate ničice pred Onim koji vas je stvorio.

Zaljubiti se u namaz znači da ga klanjaš prema sunnetu, da ispravno uzimaš abdest i srce okreneš svome Gospodaru. Znači da ga obavljaš predano i na vrijeme čak i ako si pospan, pretrpan poslom ili šejtan nađe već neki drugi način da te pokuša odvratiti. Uvijek zapamti, nikad ne znaš koja će ti namaz biti posljednji i zato trebaš svaki obavljati kao da jest.

Namaz je mir za ljudska srca. To je najbrži način traženja rješenja za sve životne izazove i poteškoće s kojima se suočavamo na ovom dunjaluku. Srce koje je čvrsto vezano za namaz je ono koje je također vezano za svog Gospodara.

www.aboutislam.net

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta