Tekstovi

3 vrste osoba koje Uzvišeni Allah voli

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ako želimo steći Allahovu ljubav, moramo se pobrinuti da radimo stvari koje On voli. Postoje lijepe osobine koje Allah voli u nama, a ako ih imamo pri sebi, nadamo se da time i imamo Njegovu ljubav. Koje su to osobine i što Allah kaže u Kur’anu o njima?

„…i nastojte zaslužiti oprost Gospodara svoga i Džennet prostran kao nebesa i Zemlja, pripremljen za one koji se Allaha boje, za one koji, i kad su u obilju i kad su u oskudici, udjeljuju, koji srdžbu savlađuju i ljudima praštaju – a Allah voli one koji dobra djela čine.. (Ali Imran, 133.-134.)

  1. Oni koji troše svoj imetak u svakom stanju, u oskudici i u obilji

Oni koji troše svoje bogatstvo u vrijeme lakoće i vrijeme teškoće i ne boje se siromaštva (jer se nadaju Allahovoj opskrbi), već nastavljaju trošiti na Allahovom putu. Allah za takve govori da su oni koji čine dobra djela, čak i ih naziva onima koji su “puni“ dobrote.

  1. Oni koji obuzdavaju svoj bijes

Oni koji kad su ljuti, iako su uznemireni, postaju čak i srditi…ali progutaju i ugase tu ljutnju, doslovno je savladaju, umjesto da dozvole da njih da srdžba savlada. Allah i za njih kaže da čine dobra djela. Dakle, ako želimo zaslužiti Allahovu ljubav sljedeći put kada se naljutimo, iznerviramo, kada kas krene obuzimati srdžba, tu srdžbu ugasimo i savladajmo radi Allaha. On će nas voljeti zauzvrat, a zaista je cilj svakog vjernika Allahovo zadovoljstvo i Njegova ljubav.

  1. Oni koji opraštaju ljudima

Allah voli one koji praštaju ljudima.  Međutim, ovdje je važno znati razliku između toga da nekome halalimo i toga da dozvolimo da nas netko „vuče za nos“ ili iskorištava. Zapamtimo da ako je taj halal jednom, dvaput, pa potom pet puta za istu stvar kod iste osobe, onda se trebamo zapitati. Važno je držati do sebe (ne oholiti se, ali imati određeno samopoštovanje) i ne dozvoliti da nas netko kontinuirano ponižava, čini nam štetu itd., s druge strane naravno ni mi ne smijemo biti ti koji drugima čine štetu.

Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je: „Ko nanese štetu muslimanu, Allah će mu nanijeti štetu, ko oteža muslimanu, Allah će mu otežati.’“ (Tirmizi)

S predavanja dr Mufti Menka

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta