Tekstovi

Lakomislenost koja nas može koštati Ahireta

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Nailazim na jednu Facebook objavu, u kojoj se uopšteno piše o odnosima između snahe i muževe porodice. Vidjeh da pojedine osobe odmah pišu komentare o svojoj „lošoj“ svekrvi ili snahi, bivšoj ili sadašnjoj. To me ne bi toliko iznenadilo, koliko komentari nekoliko osoba koje apsolutno nemaju ništa sa nečijim (ne)problemom, a koje tako žestoko stanu na jednu stranu, pišući sve najgore o osobi koju, uglavnom, ili nikako ne poznaju, ili tek površno poznaju.

Zaista je nevjerovatno koliko se naše mišljenje o drugima zasniva na pretpostavci rekla-kazala. Koliko pojedine osobe diskriminiramo, gradeći o njima samo negativno mišljenje, bez da smo možda ikada i dvije riječi progovorili. Kako nam može biti dovoljna samo  jedna strana? Kako nam nečije „svjedočenje“ može biti dovoljno da nekog okarakteriziramo kao lošeg?

Nije bitno, apsolutno, da li se radilo o svekru, svekrvi, puncu, punici, zetu ili snahi, važno je da budemo svjesni da je izuzetno mali broj osoba na dunjaluku koje su samokritične i koje će priznati svoju grešku prema nekome, a naročito prema članu svoje porodice. I u najtežem iskušenju, većina osoba se nosi emocijama i priča o drugima subjektivno, bez da sagleda svoju stvarnu grešku i da kaže da barem „ima udjela“ u nečemu, ako već neće priznati potpunu krivicu. Isto tako, ako obratite pažnju, rijetki će ikada spomenuti dobru osobinu svog bivšeg supružnika, snahe, zeta… Nemoguće je da jedna osoba bude samo negativna, bez imalo dobra u sebi. No, to dobro nestane uvijek sa prefiksom bivši i bivša.

Također, nerijetko se dešava da članovi porodice budu pristrasni, pa da mahom osuđuju nekoga ko je „nanio zlo“ njihovoj rodbini, bez da se ikada pitaju: kakvi su uistinu moj rođak, moja rodica, tetka, amidža, kćerka, sin… Jer, ukoliko su i prema nama dobri, mi nikada ne možemo garantovati kakvi su prema nekom drugom.

Uglavnom, nakon  što im se rodbina požali na nekoga, bez da provjere, istraže i saslušaju drugu stranu, krenu u prepričavanje jednog narativa koji drže istinitim, bez dvojbe njegove vjerodostojnosti. Ukoliko ono što pričaju bude neistina, zamislimo koliko grijeha ponesu tokom svog života, bez da su to uopšte trebala biti polja njihovog interesovanja.

Kur’an i Kerim o ovom problemu govori kroz nekoliko ajeta:

1.Dužnost vjernika je da se kloni onoga što ga se ne tiče. Ma koliko volio nekoga od svoje rodbine, treba biti svjestan da je teško birati stranu kada su u pitanju supružnici, jer je zbilja teško znati i dokazati ono što se dešavalo između četiri zida.

Ne govori ono što ne znaš! I sluh, i vid, i razum – za sve to će se, zaista, odgovarati. (sura Al-Isra, 36)

2.Pravednost je izuzetno bitna, kako kod svjedočenja, tako i kod „stajanja na stranu“ neke osobe. O tome Uzvišeni Allah kaže: O vjernici, budite uvijek pravedni, svjedočite Allaha radi, pa makar to bilo protiv vas samih, ili roditelja i rodbine. Bude li (onaj protiv koga svjedočite) bogat ili siromah, pa Allah je preči (da se brine o) njima! I ne slije­dite strasti, kako ne biste bili nepravedni. A ako budete krivo svjedočili ili svjedočenje izbjegavali, pa Allah zaista zna što radite.“ (sura An-Nisa, 135)

Onaj ko i nesvjesno potvori brata ili sestru, osudi ih kao loše i prenosi klevetu o njima, snosi grijeh. Početak sure AN-Nur govori o slučaju potvore Aiše, radijallahu anha, i dovoljan je svima nama kao pouka.

3.Imajmo na umu da su osobe sa kojima smo i u zavadi naša braća i sestre po vjeri. Ne priliči nam da skrnavimo njihovu čast sladeći se i šireći nloše o njima. Jer, i to je jedenje mesa mrtvog brata/sestre. O tome govore ajeti u suri Al-Hudžurat.

Ako je već neko pod emocijama, ne budi ti saučesnik. Ako neko negativno priča o drugima, ne učestvuj u širenju glasina, jer zaista, istinu samo Allah zna. Ne daji sebi za pravo da budeš pristrasan /pristrasna. Ne tovari na sebe ono što ti na Ahiretu može samo naštetiti, a nikako koristiti. Imaj na umu da svojim jezikom možeš zaraditi kaznu još na ovom svijetu zbog zuluma učinjenog nekome. Zamisli da te, onda, snađe ista sudbina. Ili tvoje dijete. Ili nekog tebi dragog. Imaj uvijek na umu da Allah sve vidi, čuje i zna. I da je prisutan svakom razgovoru, i javnom i tajnom.

Gospodaru, sačuvaj nas lakomislenosti koja nas može koštati na Ahiretu. Na Danu kada nam srodnici i najbliži neće moći pomoći, niti će nam od koristi biti. Amin.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta