Odgovori

Kako se postaviti prema tekfirovcima

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Esselamu alejkum uvazeni profesore,

Kako treba da se odnosimo prema osobama koje tekfire veliki dio dzematlija u nasoj dzamiji u Bosni?

Odgovor:

Ve alejkumusSelam,

Zalosno je to da su mnogi ucili o islamu* zbrda zdola*, tako da su zapali u sopstvenu provaliju licnoga neznanja ili povrsnoga znanja o vjerskim propisima,a kuranska osnova je:*Pitajte ucene ako vi ne znate*

Musliman je duzan da sudi o drugima po vanjskim djelima. Ako su sukladna kuransko hadiskim smjernicama, kazemo za doticnoga da ga ubrajamo u spasenu skupinu. Selefije su postavile odredjena pravila na osnovu kojih se postepeno moze musliman osobito i pojedinacno proglasiti nevjernikom. Zatim su rekli da nakon sto se potvrdi kufr muslimana nakon iznesenog dokaza protiv njega od strane serijatskih kadija u sklopu drzave, izvrsenje serijatske kazne preuzima vladara muslimana ,a ne odredjene grupe ili pojedinci.

U hadisu od Irbada b. Sarije se navodi:”Jednom prilikom nam se obratio Allahov Poslanik sallallahu alejhi ve selem na jedinstven nacin, do te mjere da su nam oci orosile suzama a srca su drhtala. Pa je neko rekao: Allahov Poslanice, kao da je ovo govor onoga koji se oprasta, pa sta nam oporucujes? On rece: Naredjujem vam slusanje i pokornost, jer onaj ko bude zivio od vas poslije (nakon moje smrti) vidjet ce mnoga razilazenja. Na vama je da se drzite mog sunneta i sunneta ispavnih pravednih halifa koji će upucivati nakon mene na pravi put. Drzite ga se ali polahko, (kao kutnjacima) da nešto ne slomite. Cuvajte se novotarija jer je svaka novotarija zabluda. (Tirmizi,sahih)

Imam Ahmed je bio zatvoren i mucen u zatvoru, ali ni jednom prilikom nije rekao omladini niti ih je podsticao na ustanak protiv vladara. Niti je pokrenuo protestne skupove, nemir, nered, ili naredio samoubilacke napade protiv muslimanskog vladara ili drzavne uprave i muslimana. Taj slucaj se odnosio na puku sustinu akide i vjere. Ali, Imam Ahmed, Imam sunneta i hadisa,ponio se dostojanstveno u svom vremenu, da bi bio primjer generacijama koje su dosle iza njega.

Selefizam je sredisnji i umjereni nacin shvatanja i primjene Kur’ana i sunneta. Upravo onako kako su to cinili ashabi i tabiini. Allah subhanehu ve te’ala kaze: Da su oni taj slucaj vratili Allahovom poslaniku i njihovim pretpostavljenim saznali bi njegovu istinu oni koji su dokaze uzimali iz njega. ( En Nisa, 83)
Ali, oni koji se nisu vratili Allahu i Njegovom Poslaniku sallallahu alejhi ve sellem, nikada nisu shvatili istinu nego su ostali u podjelama i nesuglasicama.

Kaze sejhu-l-islam Ibn Tejmijje: ”Tekfir (proglasavanje muslimana nevjernikom), biva samo onda kada se porekne ono za što se sigurno zna da je temelj islama, ili ako se poreknu propisi koji su dosli mutevatir (sigurnom) predajom, o kojima postoji konsenzus islamskih ucenjaka.
Ali, osoba koja je izgovorila rijeci kufra ne proglasava se nevjernikom sve dok joj se ne pojasni dokaz njegovog nevjerovanja od strane sultana (halife) ili vodje kojem se pokorava.” («Mehasinu Tevil», 3/341.)

Moj licni savjet glasi:

*Ne zalazite u raspravu s takvim skupinama,jer od tih rasprava nema mnogo selameta. Ne dozvolite sebi da vas iko etiketira i uzima sud u svoje ruke,jer cemo se svi Allahu povratiti I on ce nas upoznati o ispravnome stavu onih pitanja oko kojih smo se sporili na dunjaluku. Dovimo Allahu da nasa srca sjedini, jer neprijatelji islama su na svakom koraku, a Allahova ruka je sa dzematom.*
A Allah najbolje zna!

prof. Jasmin Djanan!
________________________________________________________________

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta