Odgovori

Zaposlenje u banci

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

PITANJE:  Esselamu alejkum!Moje pitanje se tiče zaposlenja u banci. Naime moj suprug je završio ekonomiju i dosada se zaista trudio da izbjegne rad u banci, jer smo oboje završili medresu i znamo koliko je štetno živjeti i hraniti porodicu od takvih para, međutim u posljednje vrijeme imamo novčanih problema i situacija je jako teška, a njemu se nudi posao u banci i sada se nalazimo u nedoumici šta da radimo. Imamo dvoje djece i na današnjem vremenu teško je zadovoljiti njihove osnovne potrebe a kamoli nešto više. Mene zanima da li kada zaista nema dalje i kada je potrebno da se prehrani porodica dozvoljeno raditi u banci, dok se ne nađe nešto što je halal i dozovljeno?

ODGOVOR: Alejkumu selam, Lijepo je od vas sto se brinete za vaše privređivanje. Ukoliko banka radi na halal osnovama dozvoljeno je da se radi u njoj, medjutim ako je osnovana na kamatnim osnovama i na takim istim posluje, učenjaci su strogi po tom pitanju, i ne dozvoljavaju da se u njoj radi čak i da se radi na mjestima koja nisu direktno povezana sa kamatom, kao što je čuvar, vozač i slično jer svi bankini radnici doprinose povećanju kamatnog kapitala što se u islamu smatra potpomaganjem u grijehu i neprijateljstvu što naravno nije dozvoljeno.

Određeni učenjaci dozvoljavaju da se radi u kamatnoj banci ukoliko je stroga nužda tj, da se nema šta jesti i umrijeće ili nema odjeće sa kojom bi se odjevao ili nema stana ili ste u takoj tjeskobi da je ne možete udaljiti od vas osim sa radom u kamatnoj banci. Vi najbolje znate svoje stanje i ukoliko se odnosi na vas definicija stroge nužde onda je dozvoljeno da se radi privremeno dok se ne nađe dozvoljen posao i da se uzima od zarade koliko je potrebno za osnovne potrebe.

Molim Uzvišenog Allaha da Vam olakša i da vas opskrbi sa halal poslom. Allah najbolje zna!

Mr Osman Smajlović

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta