Odgovori

Šta je dozvoljeno učiti umrloj osobi i da li je dozvoljeno pisanje po nišanu?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje: Skoro mi je babo preselio iznenada u svojoj 48 godini, a meni je 24. Nikad nisam razmišljao o tome danu jer sam bio slab, jesam vjernik ali kada sam razmišljao o tome danu uvijek bi pao u tugu i prestao bih razmišljati o njegovoj smrti. Ali došao je i taj dan i Allah Uzvišeni mi je podario snagu, snagu koju ni ja sam nisam mogao zamisliti da ću je imati. Otac mi je bio sve, nije bio samo moj babo, moj odhranitelj, on je bio mnogo više, moj prijatelj, moja snaga, njegova prisustnost mi je osvijetljila dan.

Sad me interesuje ima li nekakva posebna dova ili sura koje su lijepo učiti za mog umrlog oca. Kad učim dove i sure da li moram paziti t.j. uputiti njemu, da li mu moram ime spomenuti ili je mišljenje na njega dovoljno? Znam u islamu su zabranjene slike i da Bog sačuva još na nišanima, ali koji natpis napisati na njemu i kakav nišan je dozvoljen i koji nije?

Odgovor:  Alejkumu selam. Zaista lijepi odnosi između djece i roditelaj i dobročinstvo roditeljima raduju svakog muslimana koji vjeruje u Uzvišenog Allaha i Sudnji dan. A kako i ne bi kada je dobročinstvo prema roditeljima jedno od najboljih dobri djela i ibadeta u islamu.

Upitao je plemeniti ashab Abdullah ibn Mesud, Allah mu se smilovao, Poslanika, sallallahu alejhi we selem, koje je djelo najdraže Allahu? Odgovorio mu je Poslanik, sallallahu alejhi we selem: Namaz u njegovo vrijeme, potom dobročinstvo roditeljima , potom džihad na Allahovom putu.” ( Muttefekun alejhi).

I zaista je lijepo kada dijete teži da čini dobročinstvo svojim roditeljima i nakon njihove smrti. Naš plemeniti Poslanik, sallallahu alejhi we selem, je pojasnio način na koji dijete može da učini dobročinstvo svojim roditeljima nakon smrti:
Kada umre sin Ademov prekida se njegovo djelo osim u tri slučaja: trajna sadaka, ili znanje sa kojim se koristi ili dobro dijete koje upućuje dovu za njega.” ( Muslim)

Najbolje je da vi uputite Uzvišenom Allahu dovu za vaše roditelje i da zatražite da im oprosti grijehe, uvede ih u džennet Firdeus, poveća im stepene u njemu i slično tome. Također možete zatražiti oprost od Allaha za njih, izvršiti njihove oporuke koje nisu oprečne islamu, dobročinstvo njihovoj rodbini i prijateljima, udijeliti sadaku na njihovo ime, zaklati kurban, obaviti umru ili hadž za njih, osnovati trajnu sadaku za njih kao što je izgradnja mesdžida, vode, puta, štampanje knjige i slično tome.

Isto tako musliman treba uopšteno da posjeti mezarje i kabure kao i kabure svojih roditelja i bližnji shodno šerijatskim propisima jer se musliman lično okoristi od te posjete tako što ga podsjeti na smrt, ahiret i prolaznost dunjaluka, kao što se okoristi i ukopani od dove upućene Allahu da mu oprosti, smiluje mu se, uvede ga u džennet i poveća mu stepene u njemu. Islamski učenjaci strogi po pitanju pisanja na kaburovima i zabranjuju to, s tim da su određeni učenjaci dozvolili to ukoliko se ne može prepoznati kabur osim sa time, ali da se pisanje svede na pisanje imena osobe i da to bude na nižem obilježiju. Allah najbolje zna!

Mr Osman Smajlović

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta