Odgovori

Duha namaz

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Esselamu alejkum, nakon koliko vremena, kad izadje Sunce, se klanja duha namaz? Nailazio sam na razne odgovore od 15min, pa do sat vermena po izlasku Sunca. Neka vas Allah nagradi najljepšom nagradom!

Esselamu alejkum!

Odgovor:

Duha-namaz

Allahove blagodati prema ljudima su  mnogobrojne i kada bi ih željeli nabrojati ne bi to mogli učiniti. Naravno, obaveza vjernika je da na njima zahvaljuje. S obzirom da ih je mnogo i kada bi na svakoj blagodati pojedinačno zahvaljivali za to bi nam bilo potrebno mnogo vremena.

Jedna od tih blagodati su zglobovi u tijelu čovjeka bez kojih bi pokretljivost tijela bila gotovo nemoguća. Zahvalnost na toj blagodati nije teška i ona biva klanjanjem dva rekata duha-namaza.

Ebu Zerr, radijallahu anhu, prenosi od Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, da je rekao: «Za svaki dan na svaki zglob u svome tijelu čovjek je dužan da udijeli sadaku, reći: subhanallah, elhamdulillah, Allahu ekber, la ilahe illellah, su sadaka, narediti dobro i odvratiti od zla je sadaka, a zamjena za sve to su dva rekata duha-namaza.» (Muslim)

Duha-namaz se klanja nakon što sunce izađe, oko 15 minuta nakon izlaska, pa sve do pred podne. Može se klanjati od dva do osam rekata.

Prof. Jasmin Djanan

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta