Savjeti

Sviđa mi se jedan dečko koji nije musliman, šta da radim?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

PROBLEM: Selam alejkum! Sviđa mi se jedan dečko koji nije musliman. Mene interesuje da li djevojka izlazi iz vjere udajom za nemuslimana ili se to samo smatra velikim grehom? Čula sam od velikog broja učenjaka da ako se muslimanka uda za nemuslimana ima veliki grijeh ako je ona sama svjesna i priznaje da joj je grijeh, ali ako ne priznaje tek tada izlazi iz vjere. I da li je veći grijeh učiniti blud sa nemuslimanom ili sa muslimanom? Znam da je blud grijeh svakako, ali da li je je veći grijeh ako je to sa nemuslimanom? Allah da vas nagradi.

SAVJET:  Ve alejkumu selam. Sigurno se ne može muslimanu i muslimanki, koji vjeruju u Uzvišenog Allah i Sudnji dan, svidjeti osoba koja ne vjeruje u Uzvišenog Allaha, Sudnji dan, Njegove Knjige i Vjerovjesnike, koji ne pada Allahu na sedždu, niti smatra zabranjenim ono što je zabranio Allah i Njegov poslanik, sallallahu alejjhi ve selem, niti smatra dozvoljenim ono što su dozvolili Allah i Njegov poslanik sallallahu alejjhi ve selem,: ’ Ne treba da ljudi koji u Allaha i u onaj svijet vjeruju budu u ljubavi sa onima koji se Allahu i Poslaniku Njegovu suprotstavljaju, makar im oni bili očevi njihovi, ili braća njihova, ili rođaci njihovi.( Mudžadele) i : “Neka vjernici ne uzimaju za prijatelje nevjernike kad ima vjernika; a onoga ko to čini – Allah neće štititi… ( Ali Imran 28 ). Kako se može muslimanki svidjeti osoba koja ne poštiva njene najuzvišenije imanske vrijednosti? Čak više on ih ne priznaje.

Musliman u svome životu ne ostavlja samo činjenje širka ili nevjerstva iako je to najopasnije i najpogubnije po njegov iman, već ostavlja i velike i male grijehe ( ako se može reći da ima mali grijeha) , jer prokleti šejtan zavodi osobu stopu po stopu sve dok ga ne izvede iz islama i uvede u džehenemsku vatru. Rekao je Uzvišeni Allah u prevedenom značenju ajeta: ”O vjernici, ne slijedite šejtanove stopame! Onoga ko bude išao šejtanovim stopama on će na razvrat i odvratna djela navoditi.” ( Nur 21 ) i :” I kada bude sve riješeno, šejtan će reći: “Allah vam je pravo obećanje dao, a ja sam svoja obećanja iznevjerio; ali, ja nisam nikakve vlasti nad vama imao, samo sam vas pozivao i vi ste mi se odazivali; zato ne korite mene, već sami sebe, niti ja mogu vama pomoći niti vi možete pomoći meni. Ja nemam ništa s tim što ste me prije smatrali Njemu ravnim.” Nevjernike, sigurno, čeka bolna patnja.”( Ibrahim 22). Iz vašeg pitanja se mogu uvidjeti šejtanske stope sviđanje, brak, blud…

Naš voljen Poslanik, sallallhu alejhi ve sellem, je nazivao velike grijehe mubikat tj. oni koji uništavaju njegovog počinioca. Pa zar poslije toga musliman može da pravi razliku između grijeha?

Inače udaja muslimanke za nemuslimana- nevjernika nije dozvoljena po konsezusu islamski učenjaka i to je od velikih grijeha s tim da ne izvodi iz vjere osim u slučaju da se smatra dozvoljenim. Blud je velikih grijeh i musliman ne smije da mu se približava a ne da ga počini: ” I ne približavaj te se bludu, jer to je razvrat, kako je to ružan put! ( Isra 32). Stim da grijeh bluda postaje veći i opasniji u pojedinim slučajevima kao što je blud sa rodbinom, suprugom komšije, suprugom mudžahida na Allahovom putu ( koji je odsutan od porodice) u vrijeme ramazana, u svetoj Mekki, Allah joj povećao svetost. I postoji mogućnost da je blud sa nevjernikom veći od bluda sa muslimanom iako je blud uopšteno zabranjen i opasan.

Moj savjet vama je da se udaljite od te osobe, da ne gajite prema njemu simpatije, da ne slijedite šejtanske stope i da potražite muslimana koji ispunjava kriterije za stupanje u brak sa njim. Allah najbolje zna!

Mr. Osman Smajlović

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta