Odgovori

Držanje psa, da ili ne?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje

Selam alejkum

Nedavno smo nabavili psa iako sam u pocetku bila protiv toga. Ja sam ga dosta zavolela i dosta vremena provodim s njim, pa me interesuje je li zabranjeno drzanje psa i kako se treba prema njemu ophoditi ako ga vec drzite. Je li dozvoljenjo njegovo prodavanje ili odvodjenje u sumu kako bi mu se izgubio trag.

Unaprijed zahvalna!

Odgovor

Ve alejkumusSelam,

Psa je dozvoljeno drzati za cuvanje stada, ili imovine ili za lov. U drugim situacijama, treba da znas da ono sto pas lizne od odjece, duzna si oprati sedam puta, 6x vodom i 7.put zemljom, kako bi anulirala necist. Duzna si ga hraniti, pojiti, voditi veterinaru po potrebi, vakcinisati. Ako ces ga prodati u korist tri navedene radnje koje je Sunnet potvrdio, onda je dozvoljena prodaja. Ako ce biti pas dresiran za bitke i tuce radi novca npr., ta prodaja nije dozvoljena.

Ukoliko u tvome gradu ima ustanova koja se brine o zivotinjama, najbolje je da ga tamo odvedes, uz urednu dokumentaciju o njemu, ako je imas. Ukoliko takve ustanove nema u tvojoj blizini, onda je bolje da ga pustis da sam sebi traga za Allahovom nafakom, nego da bude zapusten i svezan.

A Allah najbolje zna!

Prof. Jasmin Đanan

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta