Odgovori

Spajanje namaza radi dunjalučkog posla, propis?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Esselamu alejkum!

Dali osoba koja zbog posla ne stigne klanjati u pravo namasko vrijeme nego taj namaz spoji sa sljedecim namazom izlazi iz okrilja vjere?

Odgovor:

Ve alejkumusSelam,

Nepojmljivo je da ima neki dunjalucki posao koji je toliko bitan, da se ne moze ili odgoditi ili naknadno uraditi, kako bi bilo dovoljno pauze da se na vakat obavi namaz, koji predstavlja CENTRALNI STUB vjere islama. Rekao je Poslanik a.s.: “Ugovor izmedju nas (muslimana) i njih (nevjernika) je namaz, pa ko ga ostavi taj je uznevjerovao.”

Moze se desiti da se prespe ili zaboravi klanjati ponekada namaz, ali se ne smije dopustati da nam dunjalucki poslovi budu prioritet. Zasto se onda cudimo sto Allah ne da da uspijemo neke planove realizovati, a glavnu naredbu zapostavljamo??

Ovim cinom ne izlazis iz okrilja vjere islama, ali si duzna pokajati se za prijestup i nastojati da se ne vracas na iste ili slicne pogreske.

U islamu se prvenstveno gleda sta je kazano, a potom ko je to izustio. Ako je osoba pouzdana i od naroda prihvacena da kao takva govori o vjeri JEZIKOM I SLOVOM KURANA I SUNNETA, tada prihvatamo taj govor. U suprotnom trazimo dokaz, pa ako bude ispravan kazemo: CUJEMO I POKORAVAMO SE!

Upozoravajući na opasnost ostavljanja namaza, Poslanik,sallallahu alejhi ve sellem, je rekao: “Ono što razdvaja roba od širka i kufra jeste ostavljanje namaza.”

Ebu-Hurejre, radijallahu anhu, kaže da ashabi Allahova Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, nisu smatrali nijedno djelo
koje se ostavi kufrom (nevjerstvom), osim namaza.

Prenosi se da je Omer, radijallahu anhu, na samrtnim mukama, nakon što je izboden nožem, pozvan da klanja sabah namaz,
pa je rekao: ”Nema udjela u Islamu onaj ko napusti namaz,” pa je klanjao a krv je curila iz njegovih rana.

Prvo za šta će čovjek polagati račun je namaz. Ako prođe taj ispit uspio je, a ako mu namaz ne bude ispravan, upropašten je.

Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kaže: “Prvo za što će rob polagati račun na Sudnjem danu je namaz, pa ako bude valjan bit će valjana i ostala djela, a ako ne bude valjan neće biti valjana ni ostala djela.”

Pokaj se Allahu subhaneh za neznanje u propisima, nastoj da namaz klanjas u njegovo prvo vrijeme, a dal ce biti primljen ili ne Allah o njemu ce najbolje presuditi.

A Allah najbolje zna!

Prof. Jasmin Djanan

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta