Odgovori

Nesporazum prilikom trgovine

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Juce mi se desilo nesto sto mi ne da mira, radi se ustvari o mom postupku.

Nesporazum izmedju mene i prodavca (kusur je bio 15 eura), a meni je vraceno 5 eura u momentu nisam primjetila, ali posle nepune minute vratila sam se u prodavnicu i lijepo pokusala da mu objasnim nije htio ni da cuje, na posletku je pristao da dodjem ujutru jer kad zatvori uvece kasu vidjece da li govorim istinu.

Sjutra ujutru sam otisla ali on nije bio tu, kolega mi je rekao da ce doci posle podne, vratila sam se posle podne ali on je poceo da se dere i da me vrijedja, pokusala sam da pricam sa njim smireno (a u glavi mi je vec bilo da odem jer mi se od svega smucilo) i krivo mi je bilo sto sam dozvolila sebi da se ponizim za tako sitan novac, bijedno sam se osecala!

U jednom momentu je rekao:

“Dacu vam novac ali iz svog dzepa samo da vas vise ne vidim, a kad ga budete trosili seticete se mene sigurno”!!

To me je jako povrijedilo, ali sam ipak pokusala da saburim i uspjela, ali kad mi je pruzio novac dodao je:

“Bog ce ti mozda i oprostiti, ali ja nikad”!!!

Boze, tako mi se prevrnulo u glavi i pao mi je mrak na oci, tim vise zato sto je istu prijetnju pre samo mjesec dana jos jedna osoba mi uputila”!!

To me stalno proganjalo ali kunem se Bogom da nisam kriva i pokusavam da ne povrijedim nikog i da se ne ogrijesim o nikog ali ovdje nisam uspjela!!

Novac koji sam imala u rukama sam pocjepala i bacila mu u facu!!

Bog jedini i ja znamo kako mi je posle bilo tesko, plakala sam i jos ne mogu sebi doci zasto sam tako postupila, zasto sam pljunula na novac na opskrbu Bozju, i zasto sam dozvolila sejtanu da me savlada!

Znam da sam bas ovo oduzila ali morala sam vam docarati sve da bi mogli da mi date pravi savjet!

Osim toga sto trazim oprost od Allaha, sta bih jos mogla da uradim?

Da dam nekom novac, ili cak i dolazim na pomisao da istu tu vrijednost novca vratim tom prodavcu (jer dolazim na pomisao da je mozda stvarno mislio da je u pravu i da je novac mozda stvarno bio iz njegovog dzepa), pa sam se ogrijesila duplo!!!

Molim Vas pomozite mi jer mira nemam, i recite mi kako da postupim kad mi neko tako nesto kaze jer to mi se cesto desava u poslednje vrijeme, a kunem se Allahom da kriva nisam i kunem se Allahom da je to nesto najteze sto mi pada kad mi kazu iako znam da nisam kriva! Zasto to ljudi rade?!

Hvala Vam puno unaprijed i da Vas Allah nagradi za vas trud!

Odgovor:

Ve alejkisSelam,

Uistinu je sejtan prefrgan, i pokusava na svaki nacin da podmetne spletke kako bi ubacio trun sumnje vjerniku i vjernici u ispravnost njihovih postupaka. Ono sto mogu savjetovati glede trgovine, jeste:

• Prouci euzu i bismillu svaki put kada udjes u trgovinu, i zamoli Allaha da te zastiti od sejtanskih uticaja

• Na licu mjesta trazi da se pred tobom na trgovacki pult poskase, razastre sav kusur, kako bi se i ti i trgovac uvjerili istovremeno u ispravnost i tacnost vracenoga kusura

• Na taj nacin izbjeces nepotrebno zamjeranje i prepirku od koje te samo glava zaboli

• Ako dodjes u iskusenje da neko pobija tvoje cvrsto ubjedjenje o necemu reci mu: “Ako sam ja u krivu molim Allaha da meni oprosti, a ako si ti u krivu, molim Allaha da tebi oprosti”.

• Bolje je da se svi dugovi ociste na ovome svijetu, jer dobrih djela ne znamo koliko imamo primljenih kod Allaha, a svako od njih moze biti uzrokom uspjeha ili propasti nase na Danu Svodjenja Racuna. Svako tvoje dobro djelo znaj da ti je kod Allaha mnogo vrijednije nego neznatna novcanica

• Allah nas je postavio namjesnicima na Zemlji. Podario nam je mnoge blagodati putem kojih nam je olaksao boravak na ovom svijetu. Tim blagodatima iskusava jedne spram drugih, kako bi se uvjerio ko je ispravno razumio njihovu sustinu. Nije rjesenje unistiti imetak, putem kojeg smo mogli nahraniti ubogog ili siromasnoga

• Ako nemas smiraja radi toga novca, onda taj iznos udijeli kao sadaku nekome ko je u potrebi za istim.

Molim Allaha subhaneh da ti podari razoritost, sabur i da te sacuva od zla sejtana napasnika, amin!

A Allah najbolje zna!

Prof. Jasmin Đanan

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta