Odgovori

Ispravnost braka u opštini

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Eselamu alejkum!
I
mam jedno pitanje: ja i moj muz zivimo vec, elhamdullilah, 8 god. u braku. Mi smo se vjencali u opstini, u prisustvu dva sjedoka, pa me zanima dali je taj brak valjan? Namjeravamo se, inshallah, i serijatski vjencati. Imam neku pomisao da, nedaj boze, ovakav brak ne ispadne kao blud tj. da smo pocinili grjeh sto se nismo odmah vjencali serijatski.
Eselamu alejkum!

Odgovor:

We alejkumus-Selam!

Sto se tice braka, treba da znamo da je Poslanik alejhis-Selam rekao u hadisu po pitanju braka: “Nema validnog braka bez odobrenja velijja(staratelja sa zenine strane) i dva svjedoka”. Bitna cinjenica jeste da je obicaj zapisivanje bracnog ugovora novijeg datuma, kada se ukazala nasusna potreba za tim postupkom.Ukoliko su ovi uslovi zadovoljeni, brak je validan.

Bitno je osuditi praksu danasnje omladine,koji “ukradu” sebi djevojku bez odobrenja staratelja, stupe s njima u intimne odnose, pa onda odlaze da se mire sa roditeljima.

Oni koji tako rade neka znaju da je to zabranjeno i da trebamo ukazivat na pogresnost i stetnost takvog nacina braka. I nema smetnje da se naknadno serijatski vjencate ,ali to ucinite bez posebnog rasipanja novca, jer Allah subhaneh ne voli one koji su rasipnici. A Allah najbolje zna.

Na pitanje odgovorio prof. Jasmin Djanan!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta