Odgovori

Muslimanka, želja za vjerom…posao, iskušenja…kako postupiti?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

EsSelamu alejkum draga braco i sestre.

Citajuci vasa pitanja i odgovore naseg brata na njih odlucih i ja da pitam ono sto me pritiskuje izvjesno vrijeme. Kao i mnogi od nas pocela sam se u nekoliko zadnjih godina posvecivati, svakim danom sve vise, nasoj dragoj vjeri – Islamu. Obavila sam Umru, i planirala sam da i Hadz obavim, naravno sa svojim muzem zajedno. U meni gori zelja da naucim Kur’an na pamet i da se pokrijem. Zivim u Dijaspori i znam da je pokrivanje u ovom momentu nemoguce jer bih ostala bez posla, a dvoje djece, skolaraca, jós ne razumiju rijec nemam ili ne mogu…

Na odgovornom sam mjestu i svaki dan u iskusenju, ali dajem sve od sebe da pokazem i dokazem kako je vjera Islam lijepa i lahka kada  je covjek shvati i razumije. Fakultetski sam obrazovana ali ne znam kako dalje. Molim Vas da mi pomognete u odluci. Da  nas dragi Allah s.w.t. na pravi put uputi i sacuva. Amin. Unaprijed zahvalna sestra.

Odgovor:

Ve alejkumusSelam we rahmetullahi we berekatuh,

Znaj da to sto te Allah subhaneh odabrao i podario uputu, kao fakultetski obrazovanoj licnosti daje dodatnu dozu odgovornosti. Obaviti umru, posebno u ramazanu, je pohvalno i pozeljno djelo u islamu, ali se POKRITI je najveci farz svakoj zeni koja priznaje Allaha za svoga Gospodara. Biti na odgovornom mjestu na dunjaluku je pohvalna duznost i polozaj, ali ta djeca koja su ti emanet trpe svakim tvojim poslovnim odsustvovanjem, jer Allah je muskarce zaduzio da se brinu o svojim clanovima obitelji.

Doista sam imao priliku da upoznam nekoliko famelija u kojima su clanovi poput tebe fakultetski obrazovani, ali su prihvatili poslove nize struke kako bi mogli Allaha velicati i odrazati islamski koncept zivljenja. Allah ce sigurno takvima namiriti na buducem svijetu, i potpomoci ih i ucvrstiti na ovome.

To sto si samoj sebi rekla da ces unaprijed ostati bez posla, umnogome je sejtanu olaksalo djelovanje protiv tebe. Mi u mnogo slucajeva nismo ni pokusali razgovarati sa pretpostavljenima na tu temu i cuti njihovo misljenje i u ime Allaha mu reci da si s ponosom muslimanka i da se time dicis i ponosis. I da kao takva zelis da se odazoves naredbi Bozijoj glede pokrivanja.

Uzdajmo se u Allaha i nemojmo posustat prije samoga pocetka. A na Allahu je da pomogne iskrene svoje robove.

Molim Uzvisenoga da otkloni strah iz srca tvoga,j er nije to jedina firma i nije to jedini direktor koji te nece prihvatiti kao pokrivrenu. Allah vec sutra moze ti poslati nekoga ko ce ti dati mnogo povoljniju priliku i sansu, samo je problem do nas.

“Allah nece izmjenuti stanje jednog naroda dok oni ne krenu mijenjati ono sto se pri njima samima nalazi.” (Kur’an)

A Allah najbolje zna!

Prof. Jasmin Djanan

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta