Odgovori

Kako se tumači 31. ajet sure Nur?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

ESELAMU ALEJKUM

Dok sam razgledivala nesto po stranic(ama), procitala sam i to da Omer r.a. prije objave o pokrivanju nije nikako volio da zene muslimanke izlazu otkrivena lica  vani. Pa je govorio Muhamedu a.s. da naredi zenama da pokriju svoje lice kako bi bile zaklonjene od muskih pogleda, ali on nekaje salavat i selam na njega, nije im htio narediti dok nije objavljen ajet o pokrivanju lica…

Mene zanima da li ijedan ajet govori o tome da moramo pokriti lice, da li nam je to farz kad se kaze: “I nek se od ukrasa njihovih ne vidi nista, osim onoga sto je i onako spoljasnje.”

Da li u to spoljasnje spada i lice ili ga moramo pokriti….??? Molim da mi ovo pojasnite posto sam sad pocela praktikovat vjeru pa neznam bas mnogo…selam!

Odgovor:

Ve alejkumusSelam,

Ucenjaci koji kazu da je nikab farz kao i oni koji tvrde da nije nekada koriste iste dokaze, s tim da kod jedne grupe nadjaca predaja nekog hadisa, a druga skupina ga ocijeni slabijom.

Allah u kur’anu je spomenuo slijedece:

Sura: 24 [An-Nur (Svjetlost)], Ajet: 31

“A reci vjernicama neka obore poglede svoje i neka vode brigu o stidnim mjestima svojim; i neka ne dozvole da se od ukrasa njihovih vidi išta osim onoga što je ionako spoljašnje, i neka vela svoja spuste na grudi svoje; neka ukrase svoje ne pokazuju drugima, to mogu samo muževima svojim, ili očevima svojim, ili očevima muževa svojih, ili sinovima svojim, ili sinovima muževa svojih, ili braći svojoj ili sinovima braće svoje, ili sinovima sestara svojih, ili prijateljicama svojim, ili robinjama svojim, ili muškarcima kojima nisu potrebne žene, ili djeci koja još ne znaju koja su stidna mjesta žena; i neka ne udaraju nogama svojim da bi se čuo zveket nakita njihova koji pokrivaju. I svi se Allahu pokajte, o vjernici, da biste postigli ono što želite.”

Ovaj dio ajeta da se vela spuste na grudi svoje jedni su protumacili da velo ide s vrha glave preko lica na grudi. Drugi su to protumacili da ide s vrha glave na kosu a potom na grudi ne spominjuci lice pri tome.

Allah najbolje zna koje je tumacenje tacnije, ali tebi kao osobi koja ces tek spoznati sta znaci rijec ‘iskusenje’ preporucujem da najprije svoje srce i dusu smiris pod mahramom a nakon toga da ako uvidis da mozes ojacanoga imana ucinit korak vise nema smetnje.

A Allah najbolje zna!

Prof. Jasmin Djanan

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta