Odgovori

Kraca pitanja…fikh, akida, aktuelno, halal – haram…itd.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Selam alejkum;

Dali je dozvoljeno da  muz i zena u svojoj kuci obavljaju namaz u istoj prostoriji a da izmedju njih nema pregrade?

Velika vam hvala za svaki vas odgovor kojim mi povecavamo znanje.

Da vam Allah podari Dzenetul-firdes!

Odgovor:

Ve alejkumusSelam,

Nema smetnje da uistoj prostoriji klanjaju supruznici pod uslovom da muskarac predvodi dzemat i da zena bude iza njegovih ledja tokom namaza.

Velika vam hvala za svako vase pitanje kojim me podstaknete da obnovim staro i naucim novo znanje…..

Neka i vama Uzviseni Allah podari Dzennetul-firdes, amin.

Pitanje:

Edellamu allekum,

Pitanje prvo dali je nama u islamu dozvoljeno reci, ako smo na primjer bili bolesni I otisli na operaciju ili doktoru,pa pritom ozdravili. Pa onda kazemo spasio me bog i doctor.

ODGOVOR:

NIJE DOZVOLJENO SPAJATI VEZNIKOM “i” NESTO STO JE NAJPRIJE ALLAHOVOM ZASLUGOM OSTVARENO ILI OTKLONUTO. ISPRAVNO JE RECI ZAHVALAN SAM BOGU PA ZATIM TOM I TOM DOKTORU NA POMOCI, JER STAVLJATI U ISTU RAVAN STVORITELJA I STVORENJE KOJE NI SAMOM SEBI POMOCI NE MOZE BEZ BOZIJE VOLJE I ODREDJENJA NIJE SERIJATSKI ISPRAVNO!

Pitanje:

Moje drugo pitanje dali je zeni dozvoljeno da se uljepsava plasticnim operacijama, kao na primjer negdje svoje tjelo da sijece  a na Drugim mjestima  povecava.

ODGOVOR:

PLASTICNA OPERACIJA S NAMJEROM DA SE MIJENJA ORIGINALNI LJUDSKI IZGLED NIJE DOZVOLJENA. ALLAH NAS JE STVORIO U NAJSAVRSENIJEM OBLIKU PA KAKO NAKON TOGA POTPUNOGA SAVRSENSTVA MOZE INSAN DA TRAZI DODATNE ZAHVATE??

UCENJACI IZ OVOGA PROPISA IZUZIMAJU POSEBNE DEFORMACIJE KOJE UGROZAVAJU VITALNU FUNKCIONALNOST ORGANIZMA, ALI I TO TREBA DA ODOBRI I POTVRDI STRUCNA OSOBA, LJEKAR MUSLIMAN PO MOGUCNOSTI.

Pitanje:

I na kraju pitanje vezano jedno za drugo dali je Allah dz.s.. poslo nama doktore da bi oni nas spasavali od smrti I uljepsavali ako nismo lijepi ili zgodni.

ODGOVOR:

ALLAH NIJE DOKTORE POSLAO DA NAS SPASAVAJU OD SMRTI U BUKVALNOME SMISLU, NEGO DA NAM POMOGNU DA SE NA HALAL NACIN KORISTIMO MEDIKAMENTIMA KOJI CE NAM POMOCI U PROCESU LIJECENJA.

Pitanje:

Es selamu alejkum

Da li je dozvoljeno da mala djeca oblace odjecu na kojoj se nalaze likove iz crtanih filmova (kao sto su npr. likovi macke i misa iz crtica tom&jerry), mislim ti likovi ne predstavljaju oblik zivotinja ili ljudi kakvi oni zaista jesu, nego samo njihove karikature koje ne postoje u stvarnom zivotu?

Danas je tesko naci odjecu za bebe a da na sebi nemaju motive iz crtanih filmova, a i oni koji donose na poklon odjecu za bebu kupuju takvu, jer je do druge ovdje na Zapadu tesko, skoro pa nemoguce doci.

Odgovor:

Ve alejkumusSelam,

Treba izbjegavati kupovinu istih kad god smo to u mogucnosti. rodbinu i prijatelje treba upoznati da nismo zadovoljni s kupovinom istih ili slicnih poklona. Ako ne mogu ili nemaju vremena da potraze odjecu bez likova,onda neka ostave novac pa neka roditelji potraze kada imaju vremena.

Da je tesko naci odjecu bez likova, to se u potpunosti slazem, ali nije nemoguce. Treba samo imati volje i htijenja.

Allah neka i vas nagradi svakim dobrom!

Prof. Jasmin Djanan

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta