Odgovori

Rad kao izbacivač

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Selam alejkum!

Dali je dozvoljeno jednom muslimanu da radi kao izbacivac (ili u osiguranju) u diskacima i na slicnim zabavama.

Selam alejkum

Odgovor:

We alejkumus-Selam!!

Sto se tice pitanja posla kao izbacivaca i kao onog koji je zastitar u nekoj firmi to dvoje se mora razgraniciti. Sto se tice posla izbacivaca, sam opis posla nam pojasnjava da se radi o mjestima gdje se okuplja mladez ili oni koji vole kavgu da unose medju mase.Takav posao nije dozvoljen radit.

Razlozi su :
1. To je mjesto kojim Allah nije zadovolja2
2. Na njima se cesto cuju i izgovaraju ruzne i pogrdne rijeci.
3. Vremenom se insan navikne na ruzan ahlak
4. Na takvim mjestima posluzuje se alkoholno pice i cesti gosti su razgolicene i poluodjevene djevojke i zene koje covjeka mogu navesti na grijeh i unistit mu zivot, jer niko od nas melek smrti kad mu moze stici.

5. Vlasnici takvih mjesta su u vecini nemoralne osobe ili u najmanju ruku oni koji nevode brigu o islamskim stubovima od kojih je namaz najbitniji i u takvom ambijentu insan ne bi mogao obavljat svoje duznosti prema Allahu swt.Pored navedenog ima jos razloga,ali onom koji ima razuma i zeli primit savjet i ovo ce biti dovoljno.

Raditi kao zastitar porodice ili imetka to je dozvoljeno, ukoliko se ne cuva nesto sto je islamom zabranjeno. U zabranjene objekte mozemo svrstat: banke koje posluju na principu kamate,poslovnice koje utjeruju kod drugih ljudi dugove,skladista sa alkoholnim proizvodima i sl. Allah dz.s. nam porucuje: Onaj ko Me se bude bojao,ja cu mu izlaz iz krize naci.I opskrbit cu ga odakle se ne bude
ni nadao.A Allah najbolje zna!

Na pitanje odgovorio prof. Jasmin Djanan!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko ste primijetili grešku u članku, OZNAČITE TEKST i nakon toga pritisnite tipke na tastaturi Ctrl+Enter.

NA VRH

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: