Odgovori

Razmišljam da stavim hidžab…

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

ESSELAMU ALEJKUM,

VEC DUZE VREMENA VUCE ME ZELJA DA STAVIM HIDZAB, ALI IMAM NEKE PREPREKE PA VAS MOLIM DA MI POMOGNETE;

PRVO ZIVIM U DRZAVI KOJA NIJE BAS NAKLONJENA MUSLIMANIMA I ISLAMU ,

DRUGO; OD ZIVOTNIH PROBLEMA SAM VEC DUZE GODINA STRASTVENI PUSAC, JA ZNAM DA TO NIJE DOBRO PO ZDRAVLJE  ALI TESKO DA MOGU OSTAVITI DUHAN.

JA ISTINSKI ZELIM HIDZAB I ISTINSKI VJERUJEM U ALLAHA DZ.S. DALI MOGU BITI POKRIVENA I SA TOM MAHANOM ,JA SAM I ONAKO VECI DIO VREMENA U KUCI SA DIJECOM ALI PLANIRAM AKOBOG DA POCETI I RADITI USKORO JER SU MI DIJECA PRILICNO PORASLA HVALA DRAGOM BOGU.

U OVOM VREMENU I OVOM MIJESTU TO JE I IZAZOV MALO JER U KANADI SU MNOGI NACIONALISTI I RASISTI LICNO SAM VIDJELA SVOIM OCIMA KAKO NEKI LUDJAK IZ AUTA LAJE NA POKRIVENU MLADU ZENU SA BEBOM U NARUCJU, NEKAZEM DA SU SVI ISTI ALI U VECINI JESU,JER I OVI OVDE STIZU CESTO U SANDUCIMA SA BLISKOG ISTOKA I AFGANISTANA.

PRIMITE TOPLE SELAME IZ HLADNE I DALEKE KANADE.UNAPRED HVALA ZA VAS TRUD I RAD NEKA VAS ALLAH DZ.S. NAGRADI ZA VAS TRUD AMIN.

Odgovor:

Ve alejkumusSelam,

Jedan bitan korak ka napretku jeste sama cinjenica da pocinio prijestupa pocne shvatati da cini pogresku. Naime i sami smo svjedoci vremena kada s jedne strane napreduje duhanska industrija kao nikada do sada ali s druge strane nailazimo i na niz kampanja koje se odnose na razlicite vrste osuda i zabrana glede doticnoga poroka.

Na javnim mjestima i u javnim ustanovama se uveliko zabranjuje upotreba duhana, na vrecicama i pakovanjima cigareta obavezna je naljepnica da duhan steti zdravlju itd…

Mi ti ne mozemo reci da haram i halal spojis i da pod nasim patronatom to dvoje praktikujes. Mnogo je onih koji se pozivaju na hanefijski fikh i govor gdje je pusenje okarakterisano kao nesto pokudjeno (mekruh). Ali isto tako je svima poznato da ako se tri puta pocini mekruh da prelazi na stupanj harama. Samim tim u najblazoj formi receno u svakoj kutiji cigareta je upakovano 7 harama, koje insane najprije pogrbi svoja ledja da zaradi a potom sam sebe unistava.

Razmisli o sebi i svome zdravlju dok imas vremena jer mozda ves sutra bude kasno za tebe, mozda to sutra ne docekas mozda te Allah uzme k sebi u odabrane robove. Onaj ko umre sa cigaretom u ustima bit ice prozivljen u tom stanju na Sudnjem danu, pred milijardom ljudi od kojih nece moci skriti svoju sramotu kao sto je cinio na dunjaluku…Razmisli dok nije kasno………..

Molim Allaha subhaneh da ti jos veceras omrzi taj porok u toj mjeri da nadjacas sejtana i njegove pomagace koji pozivaju na grijeh i nepokornost Uzvisenom Stvoritelju. amin!

A Allah najbolje zna!

Prof. Jasmin Djanan

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta